Hlavní obsah

K čemu se dají použít káva a čaj? Budete překvapeni

Foto: Svetlana Monyakova, Shutterstock.com

Foto: Svetlana Monyakova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Káva a čaj nejsou jen lahodné nápoje. Fungují jako čistidla dřevěného nábytku, zrcadel, na zklidnění krvácejících dásní i podrážděné pokožky po holení či k hnojení záhonů. A dál?

Článek

Asi byste jen stěží hledali běžnou domácnost, v níž by chyběly káva a čaj. Možná vás ale překvapí, že vám mohou přinést daleko větší užitek, než jste zvyklí. Přitom je koupíte v kterémkoli obchodě, aniž by vás to finančně zruinovalo, a účinné přípravky z nich máte hotové za chviličku.

Pro lesk nábytku i zrcadel

Čerstvě uvařený černý čaj má nejen skvělou chuť, ale je i výborným čistidlem na dřevěný nábytek, podlahy a zrcadla. Vylouhujte pět sáčků čaje (nebo osm polévkových lžic sypaného čaje v sítku) v litru horké vody a nechte je vychladnout. Do výluhu namáčejte měkký hadřík nebo houbičku, přebytečný čaj vyždímejte a pomalu otírejte špínu a prach, jak z nábytku (neleštěného), tak z dřevěné podlahy a zrcadel. Nakonec všechno přeleštěte flanelovým hadříkem.

Na kůži spálenou od sluníčka

Přehnali jste to s pobytem venku a zapomněli jste se namazat ochranným přípravkem proti slunečním paprskům? Kožní lékaři by vás sice rozhodně nepochválili, ale vy se teď asi spíš potřebujete zbavit nepříjemného pálení narudlé kůže. Ke zmírnění bolestivosti můžete použít sáčky s černým čajem, vylouhované v horké vodě. Před přikládáním na spálená místa je však nezapomeňte nechat vychladnout. Ještě lepší je dát na chvilku do lednice. Podobně si můžete chladit i drobné popáleniny například od čajové konvice nebo žehličky.

Foto: Marko Marcello, Shutterstock.com

Na spáleniny přikládejte chlazené vylouhované čajové sáčkyFoto: Marko Marcello, Shutterstock.com

Proti zarudlým místům po holení

Ať jste použili tupou žiletku nebo prostě jen máte citlivější pokožku a vyskákaly vám na nohou po holení drobné červené pupínky, opět vás zachrání vlhký sáček s černým čajem. Podobným způsobem ho můžete také na zacelení malých říznutí a drobných odřenin.

Zklidnění krvácejících dásní

Ke zmírnění krvácení a bolesti dásní po nešetrném zásahu zubaře nebo po vypadnutí mléčného zubu u dětí pomůže, když přiložíte na ránu sáček s čajem navlhčený ve studené vodě.

Proti oteklým očím

Čaj dokáže zatočit také s oteklými očními víčky. Stačí jen namočit dva sáčky s čajem do teplé vody a přiložit je na půl hodiny na zavřené oči. Díky taninu z čaje vám otoky splasknou a vašim očím se rázem uleví. Nepodceňte ale případy, kdy opravdu musíte k očnímu lékaři!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Proti otokům očí jsou čajové sáčky namočené do vlažné vody snad nejlepší prostředekFoto: puhhha, Shutterstock.com

Nabídněte čaj pokojovkám

Sice se říká, že čaj ocení zvláště kapradiny, ale nepohrdnou jím ani ostatní rostliny (a to i pokojové), které ke svému růstu potřebují kyselejší substrát. Jednou měsíčně nahraďte vodu na zalévání vychladlým černým čajem. Občas můžete také zapracovat do půdy vlhké čajové lístky.

Šálek pro rostliny

Poté, co si vychutnáte šálek kávy, můžete zužitkovat i kávovou sedlinu. Potěšíte jí hlavně azalky, růže a stálezelené dřeviny. Zvýšíte jim tak kyselost půdy, provzdušníte ji a obohatíte ji o dusík, fosfor a stopové prvky. Důležité je, abyste neotáleli a promíchali ji s půdou na záhonu co nejdříve. Kávová sedlina vám totiž jinak zplesniví, a pak už rostlinám rozhodně neprospěje.

A jak na to? Nemusíte to nijak přehánět, aby pak zem nebyla příliš kyselá. Stačí proto jednou měsíčně zahrabat do půdy v blízkosti kořenů jeden malý šálek (50 ml) sedliny na rostlinu. A lógr toho dokáže mnohem víc!

Můžete využít také účinky černého čaje. Poházejte suché či použité čajové lístky kolem růží a zakryjte je mulčovací kůrou. Ideální je tento „životabudič“ použít uprostřed léta. Při zalévání se z čaje uvolní třísloviny, které růžím velmi svědčí.

Foto: style_TTT, Shutterstock.com

Lógr nevyhazujte, střádejte jej jako hnojivo k růžím nebo urychlovač kompostuFoto: style_TTT, Shutterstock.com

Jak na rychlení kompostu

Potřebujete přidávat na záhony úrodnou kompostovou hmotu, ale její zrání probíhá příliš pomalu? Rozklad o něco urychlíte, když budete kompost zalévat kávou nebo čajem. Oba nápoje podporují množení bakterií, které zajišťují rozklad půdy i kompostu.

Tušili jste, že jsou tyto nápoje nejen chutné, ale i užitečné? Víte, jak se dají využít třeba ohryzky z jablek?

Reklama

Související témata:

Načítám