Hlavní obsah

Jak vybrat ty pravé zimní boty pro děti?

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Na zimní botičky je kladena spousta požadavků. S výběrem toho pravého obutí pro vaše dítko pomohou tipy z Věciček. Dozvíte se, jak vybrat správnou velikost, jaké parametry zimní botičky mají mít, jak o ně pečovat a také kdy zimní obuv pořídit.

Článek

Jakmile se začne blížit zima, jsou maminky nekompromisní a naboso nikoho ven nepustí. A také si dají záležet na výběru zimního obutí, aby děti botky rády nosily. Jaké by takové ideální zimní boty měly být? Dbejte na základní pravidla, jak vybrat kvalitní botičky, a dále vybírejte obutí:

Ve správné velikosti 

U zimních botiček je doporučený o něco větší nadměrek než u celoročních, aby byl dostatek místa na silnější ponožky. I tak by ale nadměrek neměl být více než 10–15 mm, v opačném případě by botičky neposkytovaly potřebnou oporu. Nožku změříte takto: dítko se postaví na papír, vy obkreslíte jeho nožičku a změříte v nejdelším místě. Připočtete nadměrek a získáte potřebnou délku stélky. Nezapomeňte v průběhu zimy občas zkontrolovat, zda velikost botiček stále odpovídá, dětská nožička může rychlostí růstu překvapit.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Vyjímatelná stélka je důležitý pomocník při kontrole správné velikostiFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Nepromokavé a přitom prodyšné 

Sucho v botičkách je velmi důležité, jakákoli vlhkost by totiž způsobila mnohem rychlejší ochlazování pokožky i přes zateplení boty. Botky tedy musí ochránit před mokrem zvenku a zároveň být dostatečné prodyšné, aby se v nich dětské nožičky nezpotily. Pro tyto účely se samozřejmě nabízí zvolit botičky s membránou, která při správných parametrech požadavky na voděodolnost a prodyšnost splňuje. Pokud vyberete botičky bez membrány, nezapomeňte na impregnaci, která nepromokavost zajistí.

Hřejivé a příjemné 

Vnitřní vrstva v zimní obuvi má za úkol dodat teplo. Používají se nejrůznější druhy výstelek, ať už syntetické, nebo přírodní. Pro komfort dětí je důležité, aby výstelka byla hebká a příjemná na omak.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Pohodlné zimní obutí je důležité v každém věkuFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

S praktickými vychytávkami 

Hodí se reflexní prvky, které zvýší bezpečnost dětí za zhoršené viditelnosti. Při dovádění ve sněhu ocení děti stahovací svrchní část boty, která tvoří ochranu proti napadání sněhu do botičky. Praktické jsou také vyjímatelné stélky, které lze snadno vysušit nebo v případě potřeby vyměnit za nové.

Kolik zimních párů a kdy je pořídit? 

Z našich zkušeností doporučujeme pořídit na zimu botičky dvoje. Jedny „městské“ přechodové v průběhu podzimu, které dítě unosí i v mírné zimě a budou sloužit jako náhradní. S příchodem prvních mrazů a sněhových přeháněk pak obstarejte pořádné sněhulky.

Foto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

S dobře vybranými botičkami budou děti v teple a pohodlí celou zimuFoto: Věcičky pro malé lidičky, s.r.o.

Tipy na péči o zimní obuv 

Šetrné čištění vlhkým hadříkem a speciální čisticí pěnou, pečující krém na kožené botičky, pozvolné sušení a boty budou spokojené. Impregnace je potřebná u botiček bez membrány, u těch s membránou nezbytná není: membrána zabrání promoknutí sama o sobě. Impregnace však napomůže zvýšení odolnosti botiček, ať už před promáčením, nebo částečně i znečištěním a poškozením.

A teď už zbývá jen vybrat ty nejhezčí!

Reklama

Načítám