Hlavní obsah

Jak vyčistit byt od negativní energie? Zkuste to podle našich doporučení!

Foto: Stock-Asso, shutterstock.com

Tak, jako člověk posedlý negativním myšlením nebývá příjemným parťákem, i v prostoru, kde se dějí nepříjemnosti, se hromadí zloFoto: Stock-Asso, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bytě či domě mohou být místa, která mají negativní energii. Pokud se rozhodnete s nimi zatočit, pak sáhněte nejprve po přírodních prostředcích. Preventivně se pak můžete bránit i různými pomůckami.

Článek

Už samotné téma negativní energie vám může nahánět strach. Ale nebojte se, nebudeme vám radit, jak vymýtat ďábla ani vyvolávat duchy zemřelých. Vezmeme to z té praktické stránky denního života.

Možná to znáte: na některém místě v bytě či domě se cítíte „nějak nesví“. Špatně spíte? Může pomoci přesunutí postele. Některé rohy v prostoru jsou obouchanější než jiné? Někdy i bezprostředně po vyvětrání cítíte, že v pokoji je „těžký vzduch“, který by se dal krájet. Ludmila Djemelová, konzultantka feng-šuej, doplňuje: „To, že se někde zdržuje negativní energie, poznáte i podle většího množství pavučin. Také tato místa bývají temnější, často zde dochází k poruchám či nehodám.“

Balancování energie

Právě feng-šuej, čínské učení, které se tisíce let věnuje harmonii energie, přináší nejvíce praktických pomůcek. Ludmila Djemelová doporučuje: „Na ochranu je dobré zavěsit k domovním dveřím zrcátko zvané Ba Gua. Pomůže také rozmístit ke dveřím sošky, takzvané ochránce vstupu. Zajímavým doplňkem jsou také ochranné talismany, abyste si nic špatného nepřinášeli domů.“ Klasickou verzi zrcátka Ba Gua vidíte na obrázku vlevo.

Radou, možná až banální, je prosté uklizení. Jen si vzpomeňte, jak příjemně se přijíždí z dovolené do bytu jako klícka. Koš nevyžehleného prádla v rohu stejně jako horda špinavého nádobí na lince prostoru pozitivní dojem nepřidají. Feng-šuej také klade důraz na staré nepotřebné věci, které jen pohlcují energii, jako jsou třeba stohy časopisů, ale také oprýskané nádobí.

Sůl není jen do jídla

Nemusíme chodit až do daleké Asie. Vždyť naši předkové také odnepaměti vnímali různé nepříjemné vlivy prostředí a hledali na ně řešení. V našich končinách je nejčastěji využívaným prostředkem sůl. Vezměte hrníček soli (nejlépe mořské), rovnoměrně jej rozsypte po podlaze celé místnosti a zhruba za hodinu prostor vyluxujte nebo zameťte. Jedna důležitá věc: veškerá použitá sůl by měla ihned po proceduře opustit dům či byt.

Další variantou na vyčištění energie je rozmístění plastových jednorázových misek naplněných solí do všech rohů „postiženého“ pokoje. Zhruba po měsíci, nebo až se vám bude zdát, že je v místnosti atmosféra lepší, misky i s obsahem vyhoďte.

Foto: Spa_Chan, shutterstock.com

Všichni máte sůl doma, ale možná jste nevěděli, že má schopnost nasávat nepříjemné vlivy okolíFoto: Spa_Chan, shutterstock.com

Sůl se v radách našich babiček vyskytuje hojně. Doporučovaly také obsypat celý dům dokola, aby byl chráněn před vnějšími vlivy. Ze stejného důvodu se také sůl sypala na práh domu.

Vůně dovedou divy!

Samostatnou kapitolou je vykuřování. Podivujete se, co to je za šamanské techniky? Ale tento zvyk nepatří jen starým Indiánům! V době morových nebo cholerových nákaz se domy hojně vykuřovaly jalovcem. Vzpomeňte na vánoční vůni františka nebo štiplavé kadidlo v kostelích.

„Právě to patří mezi nejúčinnější čističe atmosféry jak na duchovní, tak i na fyzické úrovni. Kadidlo, zvané též olibanum, má silné dezinfekční účinky, vytváří pocit průzračnosti, čistoty a klidu. Jedná se o silný stimulant lidského ducha, snižuje stres, uvolňuje napětí,“ vysvětluje odborná aromaterapeutka Ludmila Kotalíková.

Vraťme se ještě k těm babským radám: nejlepším domáckým vykuřovadlem vždy byla bílá šalvěj. Ze suchých větviček se upletl pevný snopek a ten se nechal doutnat. Obcházely se s ním chlévy se zvířectvem, ale hlavně obytné domy. V dnešní době postačí aromalampa nebo vonná tyčinka právě se směsí bylin s obsahem šalvěje. Podobně očistnou funkci pak má i levandulový nebo pomerančový olej.

Energii v prostoru můžete očišťovat i pomocí zvuků. Nejlépe fungují nejrůznější zvony a celé zvonkohry. Zajímavým řešením je také pořídit si surový neopracovaný křišťál, černý turmalín nebo ametyst a umístit kámen v prostoru. Měl by eliminovat škodlivé vlivy elektrospotřebičů.

Tak, co chystáte se zatočit s negativní energií?

Reklama

Související témata:

Načítám