Hlavní obsah

Jak vyčistit gril, krb nebo koupelnu? Zkuste triky našich babiček

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Reklama

Při každodenním úklidu obvykle na některá místa nedojde. Vodní kámen v koupelně je věčný problém. Ale taková dvířka krbu nebo grilovací rošt si přímo říkají o nějaké triky. Tady jsou, vyzkoušejte je.

Článek

Přemýšlíte, jak vyčistit krb, spáry mezi dlaždičkami nebo grilovací rošt? Nemusíte se bát, nebudeme vám nabízet žádné drastické chemikálie. Všechny potřebné prostředky najdete doma, snad jen peroxid vodíku si kupte v lékárně (balení stojí zhruba 50 korun).

Opálená místa

Foto: Jakub Jurdič

Lehké šmouhy na skle krbu nevadí, ale tmavě hnědá místa zakrývají výhled na oheňFoto: Jakub Jurdič

Krb už dneska najdete v mnohých domech. Toužíte po něm také? Krby: Poradíme vám, z jakých možností můžete vybírat.  

Schválně se podívejte na dvířka zevnitř. Pravděpodobně budou na některých místech, nejčastěji v rozích, očouzená. Existují nejrůznější přípravky speciálně určené pro tyto druhy skvrn, ale proč nevyužít rady našich babiček? Ty čistily všechna připálená místa popelem.

Foto: Jakub Jurdič

před... a poFoto: Jakub Jurdič

Stačí vlhký hadřík otisknout o dno krbu, popel nanést na sklo dvířek a přejíždět krouživými pohyby. Na opravdu odolných místech přitlačte. Nakonec povrch přetřete čistým navlhčeným ubrouskem. Výsledek vás překvapí! Dvířka budou zářivá, jako nová.

Koupelna

Sprchový kout a vanu pravděpodobně umýváte pravidelně, ale co hlavici sprchy? V tryskách se usazuje vodní kámen a postupně je ucpává. O to více, pokud máte hodně tvrdou vodu. Do trysek ničím radši nešťourejte, mohly by se ohnout.

Foto: Jakub Jurdič

Octovou "ozdobu" nechte na hlavici přes nocFoto: Jakub Jurdič

Poradíme vám jednodušší trik: do pevného sáčku nalejte asi 1,5 deci obyčejného 8% lihového kvasného octu (je to ten nejlevnější druh, litr stojí asi 14 korun) a pomocí gumičky připevněte ke sprchové hlavici tak, aby byly všechny trysky ponořené. Nechte působit přes noc. Ráno opatrně sejměte, nechte vykapat zbytky octu a utřete dosucha. Na půl roku až rok máte pokoj.

Foto: Jakub Jurdič

před... a poFoto: Jakub Jurdič

Problematickým místem úklidu je také elektronika. Pokud nechcete odrovnat televizi nebo počítač, poradíme, jak je čistit. 

Bílá zase září

V koupelně ještě zůstaneme. Spáry mezi kachličkami jsou oblíbeným čisticím evergreenem. My přicházíme se směsí, která působí poměrně rychle. V plastové misce rozmíchejte po 3 lžících jedlé sody, vody a peroxidu, společně s několika kapkami mycího prostředku.

Foto: Jakub Jurdič

Směs naneste kartáčkem a lehce vetřeteFoto: Jakub Jurdič

Starým zubním kartáčkem směs rozmíchejte (trochu pění) a zároveň nanášejte na spáry mezi kachličkami. Nechte působit alespoň hodinu a osprchujte. U špinavějších míst si nevystačíte jen s působením prostředku – bude třeba zapojit i samotný kartáček a trochu přitlačit.

Foto: Jakub Jurdič

Vlevo ještě neočištěná spára a vpravo po zásahu „zázračné" směsiFoto: Jakub Jurdič

Kuchyň

Kolem baterie, i když ji průběžně otíráte, se po čase vytvoří žlutý nevzhledný „prstýnek“. Můžete ho dřít houbičkou, ale moc to nejde. Opět pomůže obyčejný ocet.

Foto: Jakub Jurdič

před... a poFoto: Jakub Jurdič

Nalejte 3 lžíce na kuchyňskou utěrku, obtočte ji kolem baterie a nechte alespoň hodinu působit. Obyčejným hadříkem pak rozpuštěná nečistota půjde lehce setřít.

Foto: Jakub Jurdič

Ocet musí mít čas působit, proto nejlépe pomůže nasáklý papírFoto: Jakub Jurdič

Brambora místo hadříku

Čistota grilovacího roštu je důležitá nejen z estetického hlediska, ale především z toho zdravotního. Vždyť přímo na něj pokládáte jídlo, do kterého se otiskne vše, co na mřížce zůstalo z předchozího grilování.

Vyjměte mřížku a postavte na dva kusy dřeva, zkrátka podložte něčím na obou stranách. Špína bude odkapávat, takže buď jako podklad použijte staré noviny, nebo pracujte nad dobře omyvatelnou plochou.

Foto: Jakub Jurdič

Kartáč s ocelovými štětinami patří k příslušenství griluFoto: Jakub Jurdič

Tu největší nečistotu odstraňte kovovým kartáčem. Opadají však jen připečené kusy. Mašlovačkou celý rošt potřete olejem a posypte jemnou solí.

Foto: Jakub Jurdič

Olejová vrstva dobře zachytí zrnka soliFoto: Jakub Jurdič

Rozkrojte bramboru a řeznou plochou přejíždějte po mřížce. Snažte se zasáhnout i boční strany mřížky.

Foto: Jakub Jurdič

Bramborový škrob provede svůj díl práceFoto: Jakub Jurdič

Pokud jste na zahradě, postříkejte hadicí či jen přelejte vodou z PETky a nechte uschnout, případně vytřete kuchyňskou utěrkou. A rošt může putovat zpátky na gril.

Foto: Jakub Jurdič

Na takto čistý rošt můžete s klidem pokládat masoFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Načítám