Hlavní obsah

Jak vydržet s chlapem: Jak s ním mluvit?! 7

Foto: Thinkstock

Komunikace je základ vztahuFoto: Thinkstock

Reklama

7. kapitola – I muži mají své dny, čili jak zvládnout komunikaci s tímto jiným živočišným druhem? V první řadě si musíte milé dámy uvědomit, že je to chlap, a tudíž s ním nemůžete hovořit jako se ženou. Slova totiž vnímá naprosto odlišně a pochopit drobné emocionální nuance v hovoru, tak jak je to mezi holkama běžné, je nad jeho rozlišovací schopnosti.

Článek

Zjednodušeně řečeno s chlapem je třeba mluvit stručně, jasně a jednoznačně a v žádném případě nedoufat, že by pochopil něco, co je řečeno takzvaně mezi řádky. Doufat, že se sám tak nějak dovtípí nebo že mu dojde, když něco naznačíte, je pošetilé. Taková naivita se dá omluvit u desetiletých holčiček, smutné ale je, když pláče v manželské poradně padesátiletá dáma a lká: „Já myslela, že mu to dojde.“ Milé dámy, nedojde!

Chcete-li, aby chlap něco dělal, nebo naopak nedělal, je mu to třeba říct. Jasně, naplno a pokud možno bez emocionálního podtextu. Chlapi obecně mají s emocionálně zabarvenými slovy problém a je jedno, jestli vám mají vyznat lásku (tedy pokud se nejedná o gigola z povolání), nebo snést výrazy, kterými ho kritizujete, peskujete a vůbec mu naznačujete, že je neschopný. Když ovšem ovládnete komunikační kód s mužem a budete k tomu ještě šarmantní a diplomatické, dostanete od něj vždy, co chcete! Pěkně tento systém, jak naučit chlapa, aby vás potěšil a ještě vám přitom zvednul sebevědomí, popsala Lucie Maixnerová ve svém článku Ukažte mu, čím vás potěší.

Kdy, kde a jak mluvit

V úspěšné komunikaci s chlapem je důležité dodržovat tuto svatou trojici, tedy správně určit: Kdy, kde a jak s ním mluvit. Prvořadé je správné načasování vašeho hovoru. Tak například nechrlit na něj vaše problémy a celodenní strasti hned po jeho příchodu z práce. Chápu, že jste-li celý den doma s dětmi a vaše komunikace je přizpůsobená kojenci a batoleti, prahnete potom, abyste si promluvila s rozumnější bytostí. Jenže pozor! Chlap těsně po příchodu z práce není na tom s rozumem a už vůbec ne s vnímáním či empatií lépe než vaše dvě ratolesti. Je na tom ještě hůř! Těší se domů s tím, že po zápřahu v práci a po schůzkách s otravnými klienty a šéfem-hlupcem, konečně aspoň na chvíli vypne. Místo kýženého ticha se spustí vodopád vašich slov a stížností. Co čekáte, že bude? V lepším případě chlap vypne a vaše litanie nevnímá, v tom horším začne podrážděně odsekávat, načež vy zareagujete výčitkou a „krásná“ hádka je na světě.

Dopřejte chlapovi po příchodu z práce aklimatizační půlhodinku a až pak začněte (pozvolna!) s komunikací. Nejprve byste měla do éteru pustit pár méně dramatických informací a to skutečně podstatné si nechat až na okamžik, kdy už je opravdu připravený vnímat. Tedy například po večeři, když už máte uložené děti a vy máte chvilku na to v klidu si společně sednout nad dvojkou vína.

„Obecně platí, že ženy zvládají více úkonů naráz, proto pro ně není takový problém např. žehlit, současně sledovat seriál v televizi a ještě si popovídat s kamarádkou po telefonu. Muž dokáže více zaměřit svoji pozornost na jednu samostatnou činnost, ale v kombinaci několika činností naráz často selhává. Z toho vyplývá, že poslední třetina finále mistrovství světa v hokeji nebude ta nejvhodnější doba pro zahájení partnerského rozhovoru,“ radí, čemu se vyhnout psycholog Marian Bartoš.

Chovejte se jako dáma

Vedle správného načasování je stejně důležité také místo, kde má k hovoru dojít, a styl, jakým svůj hovor pronášíte. Možná se urazíte, ale už jsem byl svědkem ženských hlasitých výčitek na téma partnerovy nepotence nejen na eskalátoru v metru, ale i ve ztichlé čekárně u lékaře, stejně jako urputného dožadování se vyznání lásky v „kotli“ během zápasu Sparty se Slávií! K tomu mi nezbývá než dodat, chovejte se jako dáma. Jednáte-li s partnerem jako pavlačová drbna, nedivte se, že se pak podle toho k vám chová.

Pravidla slušné hádky

I když dodržíte celou svatou trojici komunikace s chlapem, i přesto se stane, že se můžete pohádat. Občasná hádka není žádná tragédie, naopak někdy celý vztah znovu rozpumpuje a nakopne, a to usmiřování, vždyť víte… Ovšem nesmí jít o denní žabomyší malicherné spory, vy nesmíte mít už dopředu přednastavený hádavý hlas, a když už dojde k hádce, měla by být smysluplná. Tedy taková, že cílem není soupeře zcela znemožnit, udělat z něj vola, nebo jej zadupat do země. Cílem slušné hádky by měl být prospěch pro oba, tedy po takové výměně názorů byste měli dospět k nějakému snesitelnému kompromisu a měli byste lépe začít chápat postoje a pohnutky toho druhého. Jak se pohádat slušně a něco z hádky, když už k ní dojde, mít, skvěle popsal kolega Jan Zlatohlávek, takže vám vřele doporučuji přečíst si jeho článek Jak dostat od chlapa, co chcete?.

I muži mají svůj PMS

Možná vás to potěší, že chlapi trpí něčím, co se dá přirovnat k vašemu premenstruačnímu syndromu (ano, přesně tomu stavu, kdy jste rozmrzelá, otravná, plačtivá či naopak vzteklá, nebo také všechno zároveň, přičemž se všechny tyto vaše nálady vystřídají během jedné hodiny). Zatímco u vás má PMS samozřejmě biologické příčiny, u mužů je tento stav čistě psychický. Nicméně se nejedná o žádný blud, ale výsledek psychoneurologických průzkumů. Tímto emočně labilním stavem netrpí všichni muži, sklony k němu mají zejména dramatičtěji a celkově vášnivěji založené povahy, s nižším stupněm sebeovládání. Projevuje se lidově řečeno chlapským „samonasíráním“.

Tedy chlap, který je právě ve svém PMS stavu, se na vás lehce naštve, stačí, abyste v běžné konverzaci řekla něco, co ho vyprudí, neboť má pocit, že jste ho tímto výrokem určitě chtěla nějak ponížit či urazit. Co s tím? Takový chlap, když ví, že to na něj jde, by měl někam na pár hodin zalézt a v klidu se vytrucovat a mezi lidi jít opět až ho to pustí z nejhoršího. Rozumná ženská, která záhy pochopí, že je její miláček ve spárech PMS, se jednak nebude kvůli jeho náladičce moc vytáčet, nebude si to brát osobně a nebude rozjíždět hádku, kterou se všecko jen zhorší. Nejlepší je nechat takového menstruujícího chlapa na pokoji a o samotě a odejít si uklidnit nervy na kafíčko ke kamarádce. Hlavně nadhled, milé dámy!

Dobrý pokec, dobrý sex

Mluvit spolu (ale opravdu mluvit, tedy povídat si tak, aby to toho druhého zajímalo a vnímal vás, nikoli ho dusit trapnými historkami o kamarádkách a nechrlit na něj jen provozní úkoly, a to ještě v kategorickém imperativu, tj. Vynes smetí! apod.) je pro život v páru stejně důležité jako kvalitní sex. A ano, patří k tomu mluvit otevřeně také o sexu, svých přáních, touhách a představách.

Tak ať se vám spolu dobře (nejen) povídá!

Reklama

Související témata:

Načítám