Hlavní obsah

Jak vydržet s chlapem: Láska vs. peníze 4

Foto: Thinkstock

Už víte, kdo bude co platit?Foto: Thinkstock

Reklama

4. kapitola – Že peníze k lásce nepatří a zmiňovat je v souvislosti s tak hlubokým citem je přímo odporné? Omyl! Minimálně do doby, než přijde na placení složenek. Peníze jsou nutné k udržení slušného života, a tak zahoďte předsudky a mluvte se svým partnerem o penězích otevřeně.

Článek

Pominu vztahy, kde jsou karty jasně rozdané a pánovi i dámě je naprosto jasné, proč jsou spolu. Tedy ty vztahy, kdy si povětšinou vyžilý a opotřebovaný seladon, leč s dostatečně naditou prkenicí, pěstuje po svém boku nepříliš intelektuálně zdatnou Barbie, která má naprosto jasno v tom, že se peníze dají vydělávat i snazším způsobem než prací. Vynechám tedy vztahy, v nichž je běžná komunikace, jaké jsem byl nedávno svědkem. Opravdu šeredný chlap k dvacetileté modelce: „Začínáš mít nějaký velký zadek, asi si najdu hubenější.“ Na to ona jemu: „Tak já si najdu nějakýho bohatšího.“

Můžou za to geny

To, že postarší, leč bohatí ošklivci, vyhledávají mladé krasavice, vás sice může pohoršovat, ale do velké míry je za to odpovědná příroda, respektive geny. Chlapi jsou holt naprogramovaní k tomu, aby si vybírali mladou a tudíž teoreticky dobře plodnou ženu, jejíž krásný vzhled jednak napovídá tomu, že by neměli mít šeredné potomstvo a celková dobrá tělesná kondice slibuje, že snad ona dáma bude i tělesně zdravá. Žena jakožto hnízdící samice zase logicky upřednostňuje toho, kdo se o ní a její potomstvo dokáže lépe postarat a zabezpečit je. Ale protože chce mít také hezké potomky, nejednou se stane, že se nechá oplodnit hezkým, mladým atletickým samečkem a dítko pak jako kukačka podstrčí k péči prachatému staříkovi. „Z evolučního pohledu můžeme vysledovat několik převládajících strategií, které ovšem může žena během svého života kombinovat,“ objasňuje psycholog Marian Bartoš.

„Jednou strategií je mít potomstvo s mužem, který je nositelem kvalitních genů. Takoví muži jsou fyzicky dobře stavění, symetričtí, odolnější vůči nemocem – to, co je vidět navenek = pohlední sympaťáci. Naopak odlišnou evoluční strategií je vybírat si partnery „pečovatele“, tedy takové muže, kteří prokazují dlouhodobou motivaci k péči o svoji partnerku i o potomky, a také muže, kteří mají dostatek prostředků je hmotně zabezpečit. Ideální kombinací je potom urostlý, pohledný sympaťák, také bohatý a navíc dlouhodobě motivovaný o svoji partnerku pečovat,“ usmívá se psycholog.

Vybírá si žena

Ovšem kolik takových ideálních chlapů běhá po světě, že... Ale ženské jsou fikané, a tak si ví rady, ostatně jako v každé životní situaci. „Žena pak vychovává jedno či více dětí se svým pečujícím partnerem, ovšem děti má s jiným mužem, nositelem „kvalitnějších genů“. Muži z evolučního hlediska hledají převážně ženy krásné, mladé a tedy ve výsledku plodné. Záleží ovšem, co mohou ženám nabídnout, protože zjednodušeně řečeno muži jsou dobyvatelé, ženy jsou dobývané a ve výsledku jsou to právě ženy, které si vybírají,“ uzavírá Mgr. Bartoš.

Dobré účty dělají dobrý vztah

Dejme tomu, že vy už v tom máte jasno a svého miláčka máte nejen vybraného, ale došli jste spolu už tak daleko, že žijete pod jednou střechou. A nyní je třeba říct, že dobré účty dělají dobrý vztah. A tím nemyslím výši konta vašeho drahého, ale pořádek a férové nastavení v tom, kdo co platí. Když půjdeme do důsledku, není přitom nezbytně nutné vědět, kolik ten druhý přesně vydělává. Máte-li ovšem na důvěře založený vztah, bylo by dobré, abyste minimálně rámcově věděla, kolik partner bere. Pokud už nic jiného, neměla byste žít v klamném pocitu, že váš drahý je Onassis (a on vás v tom pocitu může docela dlouho udržovat tím, že před vámi tzv. nechce ztratit „ksicht“ a vše rupne až v okamžiku, kdy na vaše dveře zabuší exekutor), jestliže vydělává 25 tisíc hrubého a žádat po něm každý měsíc večeře v nóbl restauracích a dárečky v podobě značkových botiček a k nim ladících taštiček, že.

Co si koupím? Moje věc!

Na začátku společného bydlení (a tím myslím opravdu na začátku, peníze je nutno řešit hned v prvním měsíci) si vyložte na stůl karty a rámcově si sdělte (pokud to ještě nevíte), kdo kolik vydělává, a dohodněte se, kdo co bude platit. Síly by měly být vyrovnané, abyste si nemohli vyčítat, že jeden na druhého doplácí. Psychologové nedoporučují společný účet, kdy jeden drží kasu a druhý si musí říkat o peníze a ještě při tom potupně sdělovat, nač je chce. Je to ponižující, a likviduje to jakoukoliv snahu o vyvážený vztah. Každý by si měl ponechat svůj účet, respektive výhradně své vlastní peníze, se kterými si bude nakládat dle libosti. A partner by to měl respektovat a nákupy z vašich vlastních peněz nijak hanlivě nekomentovat ani vás nepeskovat za to, co jste si pořídila. Jako on těžko dokáže pochopit, proč rok šetříte na lodičky od Blahnika, stejně tak vy asi nedokážete náležitě ocenit jeho nové „namakané“ pruty.

Pakliže vyděláváte více méně stejně, měli byste se i na společných účtech podílet přibližně stejně. Jestliže jeden z partnerů vydělává výrazně více, bylo by od něj fér, též více přispívat na společná vydání. Je to však na jeho dobrovolném rozhodnutí a jisté morální vyspělosti.

I na mateřské si uhajte své peníze

Situace se samozřejmě dramaticky mění v okamžiku, kdy přijdou děti, a vy zůstanete na mateřské. Pak je logické, že toho mnohem víc bude muset utáhnout ze svého platu chlap. Vy byste ani tak ovšem neměla zůstat zcela bez vlastních peněz! Mateřská je váš plat (pravda hodně mizerný), a aspoň malou část (záleží na možnostech vaší rodiny) si uhajte jen zcela pro sebe. A své peníze pak použijte čistě pro sebe, pro své potěšení (tzn. kadeřník či nový svetřík ano, nikoliv nákup botiček pro dítko či parfém pro manžela!). A pokud jste natolik šikovná holka, že si i na mateřské zvládnete přivydělávat, opět nesmí váš přivýdělek celý spolknout věčně hladový rodinný rozpočet. I z něj si nechávejte peníze čistě pro vlastní potřebu, a co si za ně pořídíte, je jen na vás. Žádné výčitky! A jestli vám to bude vyčítat váš partner, pak je to tyran, který si spletl ženu s otrokyní. Nebude-li s ním rozumná domluva, doporučuji neotálet s návštěvou psychologické poradny.

Zaplať, pak bude sex

Na závěr si neodpustím šovinistický a pravda dost ošklivý vtip, který však mnohé české ženy pořád nepovažují za vtip, ale za své nezadatelné právo. Tedy: „Jaká prostitutka je nejdražší? Manželka.“ Omlouvám se všem hodným, slušným a pracovitým ženám. A těm ostatním vzkazuji: Nevyměňujte lásku za peníze a nedávejte sex za to, že chlap za vás bude platit všechny účty. Nebo dávejte, ale pak nemluvte o zdravém a rovnovážném vztahu a nezlobte se, když s vámi potom okolí včetně partnera bude jednat podle toho. Tedy jako s pijavicí a zlatokopkou.

Reklama

Související témata:

Načítám