Hlavní obsah

Jak vydržet s chlapem: Tchyně a kamarádky, zabijáci vztahu?! 8

Foto: Thinkstock

Miláčku, přijela maminka...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

8. kapitola – Nesnesitelné kamarádky, příšerná tchyně, vlezlé kolegyně… Všichni tito kecalové okolo vás mají obrovskou moc ovlivňovat váš vztah. Bohužel negativně. Nedovolte jim, aby vám mluvili do života a ničili vaši lásku!

Článek

Jak moc si nechat či nenechat mluvit do vašeho vztahu ostatními? Váš vztah by měla být pouze vaše věc, která se týká výhradně vás dvou. Proto byste ho neměla znevažovat tím, že o něm mluvíte s jinými lidmi – tedy různě v práci a mezi kolegy „drbete“ svého partnera, říkáte kamarádkám, čím vás zase naštval, co udělal nebo naopak neudělal, atd. Ruku na srdce, není to i váš oblíbený dívčí sport?

Vaše partnerské spory, nedorozumění a konflikty by měly zůstat jen mezi vámi. Tím, že je pouštíte mezi známé a rodinu, jednak ztrapňujete člověka, kterého jste si vybrala pro život, takže je to i vaše ostuda (jste tedy asi sama pěkně neschopná, když jste s takovým moulou, že…), jednak zavdáváte možnost k drbům a otevíráte brány a doslova zvete do svého života všechny ty chytrolíny, kteří vám budou „dobře radit“ a říkat, jak se máte zachovat a co dělat či nedělat… Pohříchu nejraději tato moudra rozdávají osoby všelijak zahořklé, podváděné či podvádějící, osamělé nebo neschopné udržet si chlapa na déle než tři týdny.

Mluv s chlapem, ne o něm!

Milé dámy, pamatujte si, že nejraději kecají do života druhým ti, kteří mají ve svém vlastním životě pěkný nepořádek, ba přímo žumpu. To, že se mohou soustředit na cizí potíže, jim totiž dává zapomenout na jejich vlastní a ještě se kochají představou, že je na tom někdo, byť domněle, ještě hůř než oni sami.

Chcete-li mít doma klid, nebuďte pavlačová drbna a neventilujte své problémy mezi známými. Ve dvou se jde lépe i do pekla, to je staré a velmi moudré japonské přísloví. Ve dvou, nikoli ve třech či více… Nebo si vážně myslíte, že je projevem úcty k manželovi, když s kamarádkami probíráte jeho rozměry a to, že vás „udělá jednou za uherský rok“? Zvlášť, když v té správné chvíli, místo abyste mu otevřeně řekla, jak to potřebujete, aby to zas nebylo „za uherák“, sehrajete mu divadélko hodné Oscara?

Tchyně a uzený… nejlepší jsou studený?

Jenže i když jste dostatečně rozumná holka a chvilkové potíže se svým miláčkem netaháte do kaváren a mezi kamarádky, i tak se zcela nevyhnete různým kecalům, kteří budou mít tendenci zasahovat do vašeho vztahu. Takovým doslova mytickým škůdcem, který už v nejednom soužití nadělal hodně škody, je tchyně. Ne každá je špatná a zlá, stačí, aby byla dostatečně vlezlá, nebo takzvaně až moc hodná, aby vám její nájezdy do vaší domácnosti způsobovaly tik v oku.

Jaká tchyně vlastně už spadá do oné kategorie otřesná? Podle psychologa Mgr. Mariana Bartoše jsou to takové, které mají silnou tendenci zasahovat do partnerského soužití. „Má-li tchyně neodolatelnou touhou druhé shazovat a poučovat, jak by se měl muž či žena v partnerství chovat nebo i zakazovat, co by jednotliví partneři dělat neměli, pak může nastat situace, kdy je nezbytné kontakt s tchyní omezit a zviditelnit hranice, které by tchyně neměla překračovat,“ radí odborník.

Základním krokem k jakémukoli možnému snesitelnému vycházení s jeho či vaší maminkou je tedy stanovení a následně striktní dodržování pravidel, kdy má tchyně právo navštěvovat vaši domácnost.

Body pro zachování zdravého rozumu

  • Tchyni do ruky nepatří klíče od vašich dveří! Jedinou výjimkou je vaše dovolená v zahraničí, jestliže potřebujete zalévat květiny a krmit kanára. Pak si ovšem pohlídejte, aby vám klíče zase vrátila. A jestli s bezelstným úsměvem praví, že si klíče v době vaší nepřítomnosti nechala přidělat „kdyby něco“, neváhejte a vyměňte zámky.
  • Když si přesto myslíte, že tchyni do ruky klíče od vašeho bytu patří, je nutné trvat na tom, že pro ni platí zákaz neohlášených návštěv a jakýchkoliv podobných přepadovek.
  • Pokud má vaše matka tendenci hanět vašeho partnera, vždy se za něj postavte. A totéž očekávejte i v jeho případě.
  • Buďte jednotní ve svých názorech, vystupujte jako pár a nedovolte tchyním, aby proti vám štvaly vaše děti. I to se bohužel stává.

Čest všem výjimkám v podobě slušných, hodných a obětavých tchyní, které umějí opravdu poradit, pomoci a hlavně se umějí včas zase stáhnout. Více se tchyním podíval na zoubek kolegaJan Zlatohlávek v článku Terorista jménem tchyně. Doporučuji k přečtení!

Nesnesitelní kamarádi

Ačkoli vám může připadat jeho tlupa pivních bratrů jako horda idiotů, jejichž inteligence stěží překoná rodinku makaků z pražské zoo, stejně tak on si může myslet o vaší dívčí esoterické skupině z čajovny, že jsou to utlachané slípky. Takže se máte kvůli němu rozejít se svými dlouholetými kámoškami, když mu nejdou pod nos? Ne, neopouštějte hned staré přátele (zvlášť ženy mají k tomu sklony, a není to dobré), ale vymezte si s partnerem pravidla pro styk s těmito neoblíbenými přáteli. „Vše záleží na otevřené komunikaci, dohodě a míře vzájemné tolerance v páru. Partnerka nemusí ztratit svoji nejlepší kamarádku, kterou nemá partner zrovna v lásce, pokud společně s partnerem najdou schůdné řešení. Například, že partner nebude nucen trávit s kamarádkou partnerky společný čas a kamarádka naopak nebude svým chováním partnerský vztah nabourávat,“ ukazuje rozumnou cestu psycholog Bartoš.

Reklama

Související témata:

Načítám