Hlavní obsah

Jak vypadá normální ženský sexuální zážitek?

Foto: Jacob-Lund, shutterstock.com

Milování má v ženském podání několik fází. Znáte je?Foto: Jacob-Lund, shutterstock.com

Reklama

Nekončící vyvrcholení, dlouhé noci plné milování, exotických poloh a nevšedních zážitků. Jak moc je tohle všechno reálné, když chodíte do práce nebo prostě jen nemáte velké sebevědomí?

Článek

„Všude se setkávám s názory, že je běžné, když má žena několikanásobná vyvrcholení, nebo že sex vyžaduje skoro každý den. Nedávno jsem i četla, že nějaká Američanka je tak abnormálně vzrušivá, až musela přestat chodit do práce. Orgasmus totiž měla každých pět až deset minut. I když mi nějaké z těchto informací přijdou absurdní, bylo by zajímavé zjistit, jak vlastně vypadá normální ženský sexuální zážitek,“ píše nejmenovaná čtenářka, která se dle vlastních slov „nezmůže ani na třetinu toho, co vyjmenovala“.

Dobrá zpráva nejen pro ni? Kvalita sexuálního života se neměří počtem orgasmů, partnerů ani délkou soulože. Aspoň tak to tvrdí sexuologové.

Kdo se má nejlépe?

„Je to jeden z nejintimnějších zážitků. Představy a realita se však často rozcházejí. U každého jsou jiné,“ objasňuje sexuolog Zlatko Pastor a zároveň upozorňuje, že jsme zavaleni mýty a polopravdami. Čemu věřit? Sexuální prožitek má obvykle čtyři fáze.

Tou první je excitace, která je většinou spojena s fází předehry. Žena se tělesně připravuje na soulož tím, že její pochva a poševní vchod zvlhnou. (Porucha lubrikace se ovšem může vyskytnout vždy. Podle zjištění sexuologa Petra Weisse to zvlášť u žen staršího věku, po přechodu, není žádná neznámá.)

Foto: nd3000, shutterstock.com

Na předehru by se nemělo zapomínat...Foto: nd3000, shutterstock.com

Pocity, emoce a to ostatní

Pokračuje-li účinná sexuální stimulace, dochází ke druhé fázi – plató, což je stadium vysokého vzrušení. Právě teď žena dospívá k orgasmu (třetí fázi), přičemž nejčastěji vyvrcholení trvá kolem dvaceti sekund, ovšem některé ženy dosahují orgasmu trvajícího minutu i déle. Je to individuální.

Podle různých anket je orgasmus popisován jako pouhý příjemný pocit následovaný uvolněním, nebo naopak jako bouře se silnými stahy dělohy. Asi čtvrtina žen je přitom schopna dosahovat i více vyvrcholení za sebou. Petr Weiss upřesňuje, že se jedná obvykle o tři až čtyři po sobě následující výbuchy slasti. (Naopak zhruba osm procent žen zůstává celoživotně anorgastických.) Orgasmus střídá uvolnění, tedy čtvrtá fáze. Toť vše. Zapadáte „do tabulek“?

Co žena, to originál

„Existuje bezpočet individuálních variací v délce, intenzitě a schopnostech prožitku. K zajímavým modelům sexuálních reakcí patří Křivka průběhu sexuálního vzrušení ženy od profesora Kratochvíla a doktora Hubálka. Na horizontále zachycuje fáze pohlavního styku: před zasunutím údu, v době soulože a po jeho vytažení. Vertikála ukazuje úroveň sexuálního vzrušení od záporných minus tří do kladné tříbodové stupnice, respektive orgasmu,“ vysvětluje Zlatko Pastor s tím, že autoři nabídli šest nejčastějších vzrušení zobrazujících různé varianty prožitků.

Foto: oneinchpunch, shutterstock.com

Měřili jste si někdy svůj orgasmus?Foto: oneinchpunch, shutterstock.com

Jsem obyčejná a průměrná. No a?

Zajímavý je nápad se zápornou škálou hodnocení – sex totiž nepřináší vždy jen potěšení. Dá se tedy říct, co je a co není normální, a jak vlastně vypadá běžný sexuální zážitek žen? „Zachytit sexualitu do jednoho schématu může být naprostý nesmysl nebo geniální schopnost jednoduše vyjádřit podstatu,“ doslovně napsal sexuolog Zlatko Pastor do své knihy Tajemství ženské sexuality, jejíž název hovoří za vše. Je to prostě tajemství…

Někdo je možná trochu ve výhodě, ale obecně vzato každý by se měl naučit žít s tím, co je mu do vínku dáno. Pokud to nejsou desítky orgasmů po sobě jdoucích, závisti netřeba. Dotyčná, která se jimi chlubí, je třeba dlouhodobě nemocná, nebo má smůlu na vztahy. Co byste radši?

A jaký je váš „standardní“ sexuální zážitek?

Reklama

Načítám