Hlavní obsah

Jak zařídit garsonku? I malý prostor může působit vzdušně

Foto: Ivan Svatoš

Foto: Ivan Svatoš

Reklama

Garsonku její majitel pronajímá, i proto měl na zařízení stanovený přesný rozpočet, který nechtěl přešvihnout. A hlavně požadoval, aby dokázala zaujmout na první pohled. Velkou výhodou je krásná terasa s výhledem na Hrad.

Článek

Byt na Novém Městě s krásným výhledem na Pražský hrad a Petřínskou rozhlednu koupil majitel jako investiční s tím, že ho bude nabízet ke krátkodobým pronájmům. Od toho se odvíjel budget na jeho zařízení, který si stanovil na 400 tisíc a který měl být dodržen. Oslovení designéři ze studia Room Story se do limitu vešli. Na garsonku to pořád byl velmi slušný rozpočet, takže se ji podařilo zařídit vkusně a celek působí velmi kvalitním dojmem.

Garsonka v historickém domě

Garsonka velká 32 metrů čtverečních se nachází v historické budově, kterou developer kompletně zrekonstruoval a rozdělil na malé bytové jednotky. Studio Room Story se k projektu dostalo ve fázi, kdy už byly položené podlahy a hotová koupelna, jinak dostali designéři absolutně volnou ruku. „Odsouhlasili jsme si návrh a dále jsme detaily ladili za pochodu,“ říká majitel.

„Některé byty s dispozicí 1+kk bývají oříškem, protože jsou extrémně malé, čtvercové nebo zkrátka neobvykle a nevhodně tvarované. To však nebyl případ této realizace, kde je půdorys obdélníkový a i dveře byly umístěné vhodně. Zařídit ho bylo vlastně jednoduché,“ popisuje Alžběta Mrázová z Room Story.

Foto: Ivan Svatoš

Velkou předností bytu je terasa s výhledem na Pražský hrad a Petřín. Je tu posezení a také efektní obraz, kde jsou z praktických důvodů umělé rostlinyFoto: Ivan Svatoš

Podlahy byly dané

V koupelně byla od developera navržená dlažba, v ostatních částech garsonky plovoucí podlaha. „Samozřejmě kdybychom zařizovali byt pro soukromé bydlení, preferovali bychom podlahu dřevěnou, ale protože se jedná o byt k pronájmu a dekor podlahy byl v pořádku, nebylo ji nutné měnit,“ vysvětluje designérka.

Zaujmout na první pohled

Důraz kladli na to, aby byt dokázal na první pohled zaujmout širokou skupinu lidí a také na naprostou jednoduchost využití, tak aby nájemník neměl problém nic z vybavení použít. Z toho důvodu je třeba i zelený obraz na terase vytvořený z umělých rostlin, aby nevyžadoval žádnou údržbu. „Kdyby byl byt delší dobu prázdný, znamenalo by to pro živé rostliny jistou smrt, i proto jsme zvolili ty umělé,“ dodává Alžběta Mrázová.

Květiny dokázaly terasu zútulnit a i podle majitele je právě ona největší předností celého bytu: „Nabízí soukromí a hlavně nádherný panoramatický výhled, který se nikdy neomrzí.“

Foto: Ivan Svatoš

V celém bytě je plovoucí podlaha, v koupelně pak dlažba. Designérům se povedlo zakomponovat, a tím upozadit, nevzhledné tělo klimatizaceFoto: Ivan Svatoš

Zařízení z řetězců

Zařízení do bytu vybírali designéři u běžných prodejců nábytku a doplňků. Z řetězce je tak třeba i kuchyně, kterou pojali moderně a kde zkombinovali bílou a černou barvu. Vtipným detailem jsou kožené úchytky, které jí dodávají hravost.

„Z mojí zkušenosti se kuchyně z Ikey svou kvalitou vyrovnají i dražším značkám. Pokud to prostor dovolí a není nutné vyrábět kuchyň atypickou, je podle mě zcela v pořádku sáhnout po již hotových komponentech. Důležitější je mít dobrého montéra, který odvede perfektní práci a dá si záležet třeba na rohových neviditelných spojích pracovní desky, tak aby se ani po dlouhé době nerozklížila. A také přemýšlet o rozvržení, aby se majitel příliš nenaběhal a neměl třeba dřez extrémně daleko od varné desky,“ vysvětluje designérka.

Oříšek v koupelně

Menší oříšek čekal na designéry v koupelně, kde developer do sprchového koutu použil dveře, po jejichž otevření zůstal vstup široký jen 38 cm. „Pohodlně by do sprchy nevstoupil nikdo, kdo by nebyl extrémně útlý, takže jsme hledali dveře nové. Zároveň jsme ale chtěli, aby se do koupelny vešla pračka, proto jsme vybrali menší, než bývají klasické.

Vizitka studia

Alžběta Mrázová a Vojtěch Paclík jsou interiéroví designéři, kteří působí v Praze, ale učili se u australského designéra a pracovali ve Vancouveru v Kanadě, kde vybavovali interiéry a připravovali k prodeji luxusní nemovitosti. Klienti si od nich mohou nechat navrhnout interiér a pustit se do realizace vlastní cestou, nebo vše nechat na nich – od návrhu přes stavební úpravy až po montáž nábytku. Více na www.roomstory.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám