Hlavní obsah

Garsonka pro dámu: Na 33 metrů čtverečních se vešlo vše!

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Reklama

Garsonka v novostavbě nebyla developerem vůbec vhodně navržená. Díky včasnému zásahu designérky se z ní ale vylouplo úžasné bydlení pro noblesní dámu, která miluje cestování, rukodělné výrobky a patchwork.

Článek

Paní Marie, aktivní dáma v důchodovém věku, si vyhlédla garsonku v novostavbě bytového domu. Developerem navržená dispozice jí však vůbec nevyhovovala a do pohodlného života měla hodně daleko. Proto se ještě před začátkem výstavby obrátila na designérku Hedviku Novotnou, se kterou byla od začátku lidsky na jedné vlně a plně jí důvěřovala.

Málo úložných prostor a další chyby

Původní dispozice bohužel nepočítala s větším úložným prostorem. „V projektu byla například doprostřed místnosti navržená sedačka, kterou bych si musela každý den před spaním rozkládat, což jsem nechtěla. Od designérky jsem očekávala návrh, který bude šmrncovní, a také jsem chtěla dispozici bytu více logicky uspořádat,“ popisuje paní Marie.

Garsonka má 33 metrů čtverečních a patří k ní čtyřmetrový, tedy poměrně velký, balkon. Ten je orientovaný na východ, takže se byt nepřehřívá. To byla dobrá zpráva, těch horších ale v projektu z pohledu klientky i designérky bylo více.

„Například zcela chybělo zádveří, takže si nebylo kam odkládat svršky ani obuv. Navržená kuchyňská linka byla velmi malá, stejně jako komora, která navíc byla dost daleko od vstupu. Docházelo ke kolizi vstupních dveří s dveřmi do koupelny a paní Marii nevyhovovalo ani spojení toalety s koupelnou, chtěla je mít oddělené,“ vypočítává designérka Hedvika Novotná.

Foto: Martin Florian

Kuchyňskou linku se podařilo oproti návrhu zvětšit, je tu i dostatek úložných prostor. Tapety jsou od firem Vavex a MarimekkoFoto: Martin Florian

Zakázkový nábytek jako řešení

A tak začalo „dohadování“ s developerem. Designérka napočítala kolem stovky vyměněných e-mailů a telefonátů: „Jsem mimo jiné velmi ráda, že jsem pro klientku vybojovala prosvětlení koupelny denním světlem. Z obytného prostoru jsem do koupelny navrhla dvě okna s mléčným sklem. A díky zakázkovému nábytku se mi podařilo do malého interiéru umístit velké množství úložných prostor – v kuchyňském koutku, pod postelí, nad vstupními dveřmi, v zádveří, kde je ve velké skříni důmyslně ukrytá i pračka, po celé délce chodby, nad WC, nad televizí a vedle ní.“

Rozkládací pohovku nahradila postel o šířce 120 cm s plnovýsuvnými šuplíky, která je v prostoru přiznaná, ale přesto umístěná tak, aby nerušila. Místo gauče na sezení preferovala paní Marie dvě pohodlná křesílka a přála si také stůl pro práci na notebooku, který by zároveň sloužil i pro rozložení šicího stroje. Kuchyňskou linku se podařilo oproti návrhu zvětšit, naopak jídelní stůl stačí paní Marii menší a jen se dvěma židlemi.

Celým bytem prochází vinylová podlaha v dřevodekoru. Kromě dřeva tu převládá bílá a béžová barva, skvěle je ale doplňuje a rozjasňuje třeba výrazně žluté křesílko nebo tapeta nad postelí.

Foto: Martin Florian

Klientka si v žádném případě nechtěla denně rozkládat a stlát gauč, proto byla postel s plnovýsuvnými šuplíky navržená na míruFoto: Martin Florian

Vysněná koupelna a dveře skoro do stropu

V koupelně je na přání klientky velký sprchový kout se sedátkem a s madlem. Velkoformátový obklad doplňují menší kachličky se vzhledem patchworku, který má paní Marie hodně ráda. „Nejedná se o skutečnou mozaiku, ale o lesklý keramický obklad s 3D efektem,“ vysvětluje designérka a paní Marie dodává: „V bytě bydlím už více než dva roky a koupelna s prostorným sprchovým koutem a denním světlem mě pořád moc baví.“

A ještě jednu třešinku designérka vymyslela – všechny dveře v bytě mají výšku 240 cm. „Developer bohužel neuměl nabídnout dveře až do stropu, tak je to ‚jen‘ 240 cm, ale i tak to v tom malém prostoru vypadá krásně,“ dodává Hedvika Novotná spokojeně.

Vizitka designérky

Hedvika Novotná pracuje od roku 2012 pod vlastní značkou NOVOdesign. Ráda veřejnosti přednáší o designu a vychovává novou generaci interiérových designérů, pro které organizuje náročný individuální kurz, tzv. „Designový maraton“. Věří, že kvalita bydlení velmi působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu. Nechce vytvářet interiéry, ve kterých by se lidé cítili jako v neosobních showroomech nebo jako na vystylizovaných fotografiích ze sociálních sítí. Více na www.novodesign.cz.

Jak se vám bydlení pro dámu líbí? Máme pro vás i další fígle, jak ušetřit místo v malém bytě.

Reklama

Související témata:

Načítám