Hlavní obsah

Byt 2 + kk v Paláci Dlážděná spojuje modernu a novorenesanci

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se díváte z ulice, vidíte precizně zrekonstruovanou novorenesanční budovu s bohatým dekorem. Když jdete do dvora, vidíte moderní fasádu v čistém designovým pojetí. Tak vypadá Palác Dlážděná v rezidenční lokalitě Nové Město v Praze. Ve stejném duchu je zařízený také interiér zdejšího bytu.

Článek

Novorenesanční zdobnost a moderna s čistými liniemi. Dva styly, které spolu mohou jak kontrastovat, tak se perfektně doplnit. Příkladem za všechny může být interiér bytu v Paláci Dlážděná, který navrhla designérka Markéta Killi z ateliéru Urban interior.

Byt v historickém jádru Prahy

Byt o dispozici 2 + kk a velikosti 72 m² se nachází v historickém centru Prahy v ulici Dlážděná, v jedné z nejstarších ulic našeho hlavního města. Uliční fasáda domu z konce 19. století má bohatou dekorativní fasádu. Nechybí zdobné prvky, jako jsou římsy, sloupy nebo girlandy. Tento novorenesanční styl kontrastuje s moderně pojatou dvorní fasádou s velkými francouzskými okny a terasami.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Uliční fasáda je bohatě zdobná, zatímco fasáda ze strany do dvora je navržena moderně. Nechybí terasy ani velká francouzská oknaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Mramor, samet i okrasné římsy

To, v jakém stylu je řešená budova, nakonec rozhodlo o konceptu interiéru bytu. V jeho prostorách proto také dochází ke spojení moderních elementů a technologií spolu s klasickými palácovým prvky, jako jsou nástěnné i stropní okrasné lišty, černý mramor, samet, mosaz nebo zrcadla.

„Při tvorbě interiéru bylo cílem navázat na klasický styl budovy. Záměrně jsme se vydali cestou osobitých řešení, včetně zajímavých materiálů,” popisuje autorka interiéru Markéta Killi. Odvážný styl zvolili v případě postele vyrobené na míru, která je potažená sametem v lahvově zelené barvě. Stejný materiál i barvu vybrali pro jídelní židle. Interiér je tak svým pojetím opravdu výjimečný.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Odpočinková zóna s výhledem do vnitroblokuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Temné barvy dostaly zelenou

Jednou z nejvýraznějších částí bytu je bezpochyby černá kuchyně s pracovní deskou z černého mramoru s výrazným bílým žilkováním. Stejný materiál pokrývá i stěnu za linkou. Kuchyně je zasazena do niky, která je vymalována černou barvou.

Do tmavých odstínů autorka také ladila ložnici. Její stěny včetně vnitřní strany dveří jsou vymalovány antracitovou barvou. Vestavěné skříně do výšky 320 cm mají dvířka z kouřových zrcadel.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pracovní deska je z černého mramoru, na kterém vyniká bílé žilkováníFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu 2020. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám