Hlavní obsah

Jak nafouknout byt? Pomohou kolečka i sklo

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že by váš byt potřeboval nějakou změnu, která ho nejen zvýrazní, ale udělá i praktičtějším? V době, kdy doma většina lidí tráví hodně času, vás to může snadno napadnout. A my máme pár tipů, jak to udělat!

Článek

Dřív jste se bytem spíš prohnali a málokdy se tam sešli všichni. Teď, když se ale stal kanceláří, školní třídou i zábavním parkem, můžete mít nutkavou potřebu s ním něco udělat a přizpůsobit ho novým podmínkám. Díky častějšímu pobytu doma si možná víc všímáte toho, co by bylo třeba upravit nebo předělat.

Odlehčete prostor

Nedostatek místa pro všechny nové aktivity, to je častý problém. Nafouknout byt nejde, ale je pár způsobů, jak prostor vyčistit. Zbavte se zbytečností ze skříní i botníků, ale popřemýšlejte i o tom, jestli byste se neměli vzdát velkých a těžkých kusů nábytku.

„Zabijákem malého prostoru je vše, co tvoří kompaktní, jednolitou hmotu. Platí to pro skříně, komody, stoly, židle i křesla. Vhodné jsou subtilnější kusy, jemné struktury i barvy, sklo a další průsvitné materiály a odlehčené konstrukce,“ radí interiérová designérka Anke Glut . Právě takový nábytek je skoro neviditelný.

Foto: Archiv firem

Zleva: Židle MPA Wood, transparentní šedá, kvalitní polykarbonát, v e-shopu Home nábytek za 1940 Kč. Stylový konferenční stolek Ghost, 50 × 40 × 40 cm, tvrzené sklo, v e-shopu Malva Rosa za 4119 Kč. Jídelní stůl a židle Uno, stůl: 120 × 80 cm, MFD deska, kov, nohy masiv buk, židle: kovová konstrukce, nohy masiv buk, v e-shopu Idea nábytek za 4190 KčFoto: Archiv firem

Jděte do výšky nebo na bok

Abyste si uvolnili prostor při zemi, kde si častěji hrají děti nebo místo využíváte pro domácí cvičení, přesuňte věci do výšky. Můžete si pořídit nástavec na skříň, ale i police, praktický je nábytek na kolečkách, který podle potřeby odsunete. Dobrým nápadem je i chytrý nábytek – konferenční stolek rozkládací na jídelní stůl, křeslo měnící se na lůžko pro hosta a podobně.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pojízdný odkládací stolek s vinotékou, 53 × 11 × 26 cm, kov a dřevo, v e-shopu LaHome za 6441 Kč. Kuchyňský pojízdný regál Kesper, 97 × 75,5 × 37 cm, rozkládací, 3 výsuvné koše a 1 zásuvka, MDF deska, kovový rám, v Alze za 1999 Kč. Série Rhein, mangové dřevo, lakovaný masiv, ruční výroba, kovová kolečka, komoda od 8799 KčFoto: Archiv firem

Kancelář, která nepřekáží

I do malého bytu můžete vložit svou kancelář – skladnou nebo nenápadnou, kterou večer můžete sklopit, zasunout nebo jinak schovat. Vždy by ale měla být dost pohodlná pro práci.

Foto: Archiv firem

Zleva: Skládací pracovní stůl TemaHome Focus, 110 × 42 × 109 cm, dřevotříska, MFD deska, v e-shopu Bonami za 14 899 Kč. Nástěnný sklopný stolek Bjursta, 90 × 50 cm, ocel a dřevotříska, v Ikea za 999 Kč. Psací stůl v minimalistickém designu Seven, dvě pracovní plochy pod sebou, 88 × 99 × 36 cm, laminátová deska, v e-shopu Nábytek Aldo za 3072 KčFoto: Archiv firem

Vyberte správnou židli

Pokud si nechcete odrovnat záda, měli byste pracovní kout doplnit i o kvalitní židli, která zajistí správné držení těla. Zásadní je, aby měla výškově nastavitelné područky a nastavitelnou hloubku sedáku. Pro chvíli odpočinku se hodí opěrka hlavy, která pomůže uvolnit napjaté krční svalstvo.

Velmi přínosná je i bederní opěrka, která chrání před přetížením dolní části páteře. Houpací mechanismus pracovní židle umožní dynamické sezení a zabraňuje tělu setrvat dlouho ve strnulé poloze. Ta s kolečky zpříjemní pohyb a otáčení na židli, oceníte i pohodlný a prodyšný materiál.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kancelářské křeslo Hawaj Office, anatomicky tvarované, houpací mechanika, v e-shopu Hawaj za 1899 Kč. Kancelářské křeslo Mercury Fish Bones, několik poloh záklonu opěradla, v e-shopu Židle 24 za 5540 Kč. Ergonomické kancelářské křeslo Ergosolid AMO70-M, nastavitelný sklon opěradla a výšky sedáku, v e-shopu Držáky a stolky za 2388 KčFoto: Archiv firem

Vymalujte pro krásu i zdraví

Potřebují některé stěny vymalovat? Využijte to nejen ke změně vzhledu bytu! Správně zvolené barvy podporují vaši náladu a nová výmalba se dovede postarat i o zdravější vzduch. „Na trhu najdete nátěry a stěrky, které vzduch aktivně pročišťují třeba od formaldehydu, škodliviny, která se vypařuje z koberců nebo nábytku,” říká Stanislav Bárta, marketingový specialista z divize Weber společnosti Saint-Gobain.

Interiérovými barvami roku 2021 je šedá a žlutá. Šedá symbolizuje sílu a statečnost, žlutá radost a optimismus. „Výběr šedé odráží to, co se právě děje ve světě, žlutou spojujeme s potěšením, sluncem, touhou vyjít ven z domu.“ říká Marta Suchodolská, kreativní ředitelka Westwing. Šedá je nejen elegantní, ale vhodná také pro kreativní tvoření na stěnách.

Foto: Hornbach

Šedá určitě není nudná, naopak může být velmi elegantní a dovede dát prostoru luxusní vzhled i díky možnosti imitovat přírodní kámen, břidlici nebo betonovou stěrkuFoto: Hornbach

Související témata:

Načítám