Hlavní obsah

Kojení v těhotenství? Risk!

Foto: shutterstock.com

Kojení a těhotenství se nevylučujeFoto: shutterstock.com

Reklama

Kojíte, a uvažujete o novém těhotenství? Směle do toho! Říkají jedni, ale druzí mají zdvižený ukazováček – raději opatrně! Jak to tedy je? Jaká jsou rizika kojení v těhotenství? A můžete při něm otěhotnět? A co tvrzení, že kojení se při těhotenství nehodí, protože má přednost nenarozené miminko?

Článek

Časopis Uzlíček

Kojení snižuje šanci na otěhotnění

To, že kojení snižuje šanci na otěhotnění, je pravda. Hormon prolaktin, který reguluje tvorbu mléka, opravdu potlačuje ovulaci, ovšem nikoliv natolik, aby mohl sám o sobě působit antikoncepčně. Kojení tedy rozhodně nelze považovat za spolehlivou antikoncepci.

Máte-li pravidelnou menstruaci, či více či méně pravidelnou, je tu celkem velká pravděpodobnost, že otěhotníte. Pokud se o otěhotnění při kojení snažíte a zatím se nedaří, zkuste tomu dát více času. Ovulace může být nepravidelná a některé cykly mohou být vlivem rozházených hormonů anovulační, tedy bez ovulace. Otěhotnění se patrně zdaří, ale může to trvat delší čas. Obecně se soudí (traduje), že šance na těhotenství se výrazně zvyšuje ve chvíli, kdy ukončíte noční kojení.

Ale podívejme se na celou věc obráceně. A to, zda a jak kojit, když už těhotná jste! Zde je malý výčet možností, které se mohou při kojení v těhotenství stát:

Bolestivé bradavky, citlivé na dotek - To je jeden z prvních příznaků těhotenství a nemusí se vyhnout ani bradavkám otrlým po dlouhodobém kojení. Bolest to může být velmi nepříjemná, až nesnesitelná vzhledem k tomu, že kojíte třeba několikrát za den. Bolesti se mohou ale objevit kdykoliv během těhotenství.

Mléko ubude - Tělo může usoudit, že nenarozené dítě má opravdu přednost, a tak produkce mléka může začít pomalu klesat. Anebo během několika dnů či týdnů klesne téměř na nulu.

Foto: shutterstock.com

Dítě nemusíte předčasně odstavovatFoto: shutterstock.com

Změna chuti - Kolem pátého či šestého měsíce těhotenství se mění složení mléka a jeho chuť, což má za následek jediné, dítě ho začne odmítat, protože mu přestane chutnat. Mléko totiž začne chutnat trochu jako mlezivo a starší dítě ho může odmítat.

Odmítání mléka - Dítě může začít mléko odmítat i samo od sebe, aniž by za tím stála některá z výše popsaných příčin. Těhotenství může být na vině, ale také nemusí. V klidu se spolu s kojením rozlučte. Vaše dítě třeba jen dospělo do fáze, kdy ho kojení přestalo bavit a překročilo hranici k „velkému dítěti“. Zřejmě pro něj nastal ten pravý čas k odstavení.

Tandemové kojení

Některé ženy kojí až do konce těhotenství a po porodu druhého dítěte pokračují v kojení obou dětí zároveň. Nemusíte se přitom bát, že byste měla málo mléka pro miminko, produkce mléka se uzpůsobí oběma dětem, navíc starší může hrát ideální zástupnou roli za odsávačku mateřského mléka a zlikviduje vám přebytky. Dokonce vám taková situace nemusí působit ani vážnější problémy, jako únavu nebo zdravotní problémy. Mnohé maminky se shodují v tom, že tandemové kojení má zkrátka něco do sebe. A pokud jste to dotáhla až sem, zřejmě vás už při kojení jen tak něco nerozhází.

Ale i když s kojením staršího dítěte vydržíte až do konce těhotenství, nemusí to nutně znamenat, že budete kojit tandem. S příchodem sourozence prožívá starší dítě velkou změnu ve svém životě. Najednou je tu miminko, které si dělá nárok na, do té doby, jeho „prsa“. Starší dítě může začít žárlit nebo vám jednoho dne samo od sebe řekne, že už přece není mimino a kojení si samo odřekne.

Jak vidno, chystáte-li se otěhotnět a přitom stále kojit, je před vámi pestrá paleta různých možností. Vždy si ale uvědomte, že kojení při těhotenství je pro organismus matky dvojnásobnou zátěží.

Foto: shutterstock.com

Nepřetěžujte se a respektujte své potřebyFoto: shutterstock.com

Vaše tělo je prvořadé

Je třeba být trochu sobecká a ve chvíli, kdy se objeví nějaké zdravotní komplikace na vaší straně, je vhodné kojení ukončit.

Důvody k ukončení kojení při těhotenství:

  • nesnesitelné nevolnosti
  • silná únava
  • hubnutí
  • problémy s těhotenstvím
  • riziko předčasného porodu

Nebo vás to prostě přestane bavit. Obyčejně to příroda zařídí velmi lehce, produkci mléka těhotenské hormony zastaví a přidá se i psychická rozladěnost a nechuť k dalšímu kojení.

Kojení v těhotenství může zvyšovat riziko potratu

Hormon oxytocin se uvolňuje při spouštění mléka a má vliv také na děložní stahy a tak se výjimečně může stát kojení při těhotenství rizikovým faktorem pro případný potrat. Hormon prolaktin by vadit neměl, spekuluje se o jeho vlivu na zastavení růstu embrya a vzniku potratu, ale spíše je tento hormon brzdou při snaze otěhotnět, nikoliv při těhotenství samém.

Každopádně nezapomínejte na:

  • Dostatek odpočinku
  • Kvalitní stravu
  • Potravinové doplňky, ty by v případě takto velké zátěže měly být samozřejmostí

Lékaře v poradně upozorněte na to, že při těhotenství stále kojíte a proberte s ním své individuální fyzické i psychické požadavky do budoucna. Informujte ho také o tom, zda chcete kojit jen část těhotenství nebo trváte na kojení až do porodu.

Časopis Uzlíček říjen 2009

Reklama

Související témata:

Načítám