Hlavní obsah

Jaké ryby (ne)jíst a jak často? Máme přehled!

Foto: thinkstock

Alespoň jednou týdně si dopřejte porci kvalitní rybyFoto: thinkstock

Reklama

Opravdu jsou ryby tak zdravé, jak se říká? Kolik porcí byste za týden měli jíst a proč si vybrat rybu i podle velikosti, vám vysvětlí poradci zdravé výživy.

Článek

Už od dětství jistě také slýcháte, že byste měli jíst ryby proto, že obsahují jód. Možná i vám vyhrožovali rodiče tím, že v opačném případě dostanete lžíci rybího tuku… Právě ten je zdrojem omega 3 mastných kyselin, které výrazně snižují riziko nemocí srdce a celé kardiovaskulární soustavy.

Ryby jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, obsahují také vitaminy D a B2 (riboflavin) a spoustu minerálních látek jako vápník, fosfor, zinek, železo, zmiňovaný jód, hořčík a draslík.

Na trhu jsou ryby z uzavřených chovů, ale i z volného lovu v moři. Na farmách se chovají hlavně lososi, okouni, ale i tilapie. Názor na to, zda se maso těchto ryb vyrovná kvalitou tomu z volně žijících, se různí.

Přes všechno řečené ale není spotřeba ryb velká. Statistika říká, že občané EU snědí kolem 11 kilo ryb ročně, Češi jsou ve spotřebě zhruba na polovině, z toho jen asi kilogram jsou ryby sladkovodní.

Jak často jíst ryby?

V poslední době se ale začalo mluvit i o tom, že znečištěné moře, řeky a voda vůbec, znamenají i škodliviny v rybím mase. Jsou tedy ryby opravdu zdravé, a jak často byste je měli jíst? Přesně tyhle otázky jsme položili několika výživovým poradcům. Tady jsou jejich odpovědi:

Jarka Kučmášová, poradkyně zdravého životního stylu:„Ryby jsou v běžné stravě potřeba. Doplňují vhodně jídelníček. Jezte hlavně mořské ryby, kvůli potřebným výživovým doplňkům jsou nejvhodnější tučné. Zní to divně, ale po rybě se neztloustne, i kdyby se jedla denně. Dopřejte si je ale asi dvakrát týdně, střídejte různé druhy, vyhněte se úpravě smažením, omezte množství přidaného tuku a doplňte rybí maso zeleninou. Pokud máte doma rybáře a konzumujete jeho úlovky, zajímejte se o čistotu vod, ve kterých loví.“

Zuzana Malastová, poradce Holmes Place: „Ryby jsou výborným zdrojem bílkovin a nenasycených tuků, proto mají místo nejen v nabíracích jídelníčcích, ale i v redukčních. Optimální je zařazovat ryby a produkty z nich 2–3krát týdně, přičemž doporučuji zaměřit se zejména na mořské. Nevýhodou může být rtuť, která se v jejich těle kumuluje – čím větší ryba, tím víc jí může být. Proto je optimální střídat v jídelníčku různé druhy ryb a velké ryby nedoporučuji častěji jak jednou týdně. Při nákupu dávejte přednost rybám čerstvým, tedy chlazeným a vcelku, u kterých lze podle šupin a očí určit kvalitu.“

Mgr. Margit Slimáková, poradce zdravého životního stylu: „V podstatě jediným rizikem konzumace rybího masa je běžně vysoký obsah těžkých kovů. Odborné lékařské společnosti doporučují ryby alespoň 2x týdně, ale také opatrnost u malých dětí a těhotných žen. Nejvýhodnější jsou ryby mořské jako losos, sardinky nebo tuňák, díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin. Pozor ale na způsob přípravy. V podobě smažených rybích prstů více škodí než prospívají. Rybám nejlépe svědčí lehčí úpravy, jako je dušení anebo šetrné pečení.“

Ing. Jaroslav Mikšík, terapeut ajurvédské medicíny: „Málokterá potravina je obecně zdravá nebo nezdravá. Vždy je potřeba postupovat podle konkrétní situace, respektive konkrétního strávníka. Ájurvéda obecně ryby spíše doporučuje. Přednost dává rybám sladkovodním, ale i mořské jsou vhodné. Já osobně ryby jím asi třikrát týdně jako jediné maso.“

Lucie Hantáková, výživový poradce, aerobik a fitness trenér:„Ryby samozřejmě ano! Převážně mořské, tučné, a pokud možno čerstvé, alespoň dvakrát týdně. Osobně upřednostňuji lososa a tuňáka na páře či jako steak na kvalitním olivovém oleji se zeleninovým salátem, ale i sardinky, tresčí játra nebo uzenou makrelu. Dbejte přitom na vhodnou úpravu – tou rozhodně není obalení v trojobalu a osmažení. Například takový pstruh na grilu s bylinkami, opečenou cuketkou, potřenou olivovým olejem a šťávou z limetky je mňamka."

Jak často jíte ryby vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám