Hlavní obsah

Jakou vybrat vrtačku: AKU, nebo elektrickou?

Foto: foto: bikeriderlondon, Shutterstock.com

Foto: foto: bikeriderlondon, Shutterstock.com

Reklama

Vrtačka patří mezi základní vybavení každého kutila. Měla by být po ruce, když je potřeba přidělat poličku, dotáhnout šroubek nebo když se chceme pustit do většího projektu. Na trhu je velký výběr značek i typů. Jak ale vybrat tu pravou?

Článek

Před výběrem je dobré promyslet si, co všechno máte v plánu se svým novým pomocníkem vyrábět. Rozhodně je lepší investovat do kvalitnějšího stroje, který vám vydrží i několik let a díky kterému nebudete každý rok kupovat nový.

Základní rozdělení podle typu napájení

  1. Akumulátorové vrtačky -

AKU vrtačku využijete při práci v domácnosti i v dílně, velkou výhodou je, že nejste omezeni elektrickou přípojkou, ale na druhou stranu jste závislí na době výdrže baterie. Důležité je vybírat podle kapacity a životnosti baterie, ale také doby nabíjení. Rozhodně se nevyplatí šetřit, kvalitní baterie jsou dražší, ale vydrží několik hodin v plné práci. Také sledujte hmotnost – kvůli lepší manipulaci.

Foto: archiv firmy

1. Makita, AKU vrtačka DDF343SHE 14,4 V Li-on, 4 430 Kč. 2. Ryobi, AKU vrtačka RCD18-LL25S, vrtačka/šroubovák, 4 221 Kč. 3. Bosch, AKU vrtačka GSR 1440-Li Professional, 3 090 KčFoto: archiv firmy

  1. Elektrické vrtačky -

Elektrická vrtačka se hodí převážně do dílny a do domácího prostředí. Při jejím používání jste závislí na přívodu elektřiny, ale zase nejste omezeni dobou, po kterou lze s vrtačkou pracovat.

Tuto vrtačku využijete na lehčí práce, například na vrtání do dřeva či kovu. Pokud potřebujete vrtat i do zdiva, pak vybírejte mezi příklepovými vrtačkami.

Foto: archiv firmy

1. Bosch, elektrická vrtačka GBM 6 RE Professional, 2 660 Kč. 2. Narex, příklepová vrtačky EVP13E-2H3 630W, 1–13 mm, 2 900 Kč. 3. DeWALT, elektrická vrtačka DWD115KS, 3 290 KčFoto: archiv firmy

U elektrického provedení sledujte příkon. Příkon malé vrtačky se pohybuje v rozmezí 300–500 W, u střední vrtačky 500–800 W a velké silné vrtačky 800–1200 W. Příkon vrtačky také ovlivní její hmotnost, to je také dobré mít při výběru na paměti. Hmotnost se pohybuje přibližně od 1 do 3 kg.

Důležité parametry

1. Upínací hlava vrtačky

  • Sklíčidlo s ozubeným věncem (dotahuje se kličkou, má větší upínací sílu než rychloupínací)
  • Rychloupínací svírací hlava (dotahujete bez nástroje, vhodná pro hobby použití)
  • Rychloupínací hlava se zámkem SD a SDS (dotahujete bez nástroje, vhodná pro profi použití)

Nezapomínejte na údaj o rozsahu sklíčidla, u střední vrtačky se pohybuje od 1,5 do 13 mm, velká silná vrtačka má rozmezí od 1,5 do 16 mm.

2. Otáčky

Výhodou vrtačky je, pokud má regulaci otáček a levý a pravý chod. To jistě ocení každý kutil.

3. Krouticí moment

Tento parametr se hlavně týká AKU vrtaček, které můžete použít i jako šroubovák. Údaj se udává v newtonmetrech (Nm). Na trhu najdete rozmezí přibližně od 10 Nm až po 100 Nm. Pro lepší představu: krouticí moment 30 Nm utáhnete vrut do průměru 8 mm. Pokud potřebujete silnější, vybírejte vrtačky s krouticím momentem okolo 50 Nm a pro profi použití zvažujte koupi té nejvyšší třídy.

4. Příklep

Jak jsme již zmínili výše, pokud potřebujete pomocníka při vrtání do zdiva, panelu a atp., je dobré zvolit vrtačku s příklepem. Výhodou je, že příklep se dá zapnout/vypnout, takže máte přístroj „2 v 1“. Opět sledujte příkon, počítejte také s tím, že příklepové vrtačky jsou těžší. Střední příklepová vrtačka váží okolo 3 kg.

Reklama

Načítám