Hlavní obsah

Jaký byl rok 2008, když jsme začínali? Zavzpomínejte si

Foto: Profimedia.cz

J. K. Rowling v roce 2008 dopsala. A ve stejném roce se začal natáčet poslední film série o kouzelníkovi Harry PoterroviFoto: Profimedia.cz

Reklama

První Proženy.cz spatřily světlo světa v roce 2008. Byl to rok, kdy začínala hospodářská krize, konala se olympiáda v Pekingu a USA zvolily prvního Afroameričana prezidentem. Zavzpomínejte si s námi na magický rok 2008.

Článek

Osmička na konci letopočtu není osudová jen pro naši republiku, ale také pro Proženy.cz. V době, kdy jsme dávaly dohromady redakci a začaly vycházet naše první články, se v Česku i ve světě událo mnoho zajímavého. Vzpomenete si ještě?

Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Začala krize a černoch se stal prezidentem

Zima tehdy nebyla nijak chladná a sněhu jsme si moc neužili, i když třeba na jihu Číny panovaly rekordní mrazy za posledních sto let. Počasí bylo mírné, zato v hospodářské oblasti to začínalo vřít. Po krachu velké americké banky se otřásly finanční trhy, začala největší ekonomická krize posledních let a rychle se šířila i k nám. Na prezidentskou židli podruhé usedl Václav Klaus, DPH se zvýšila z pěti na devět procent a pamatujete? To byl ten rok, kdy byly zavedeny poplatky u lékaře.

Prezidentské volby nebyly jen u nás. V Rusku Vladimira Putina vystřídal Dmitrij Medvěděv, ovšem suverénně největší zemětřesení se událo v USA, kde se prvním mužem stal Afroameričan Barack Obama a časopis Time ho zvolil osobností roku.

Foto: Profimedia.cz

Pamatujete na listopadové americké překvapení, kdy prezidentské volby vyhrál Barack Obama?Foto: Profimedia.cz

Bylo víc dětí a víc stanic metra

Ale dost politiky, teď z jiného soudku. V Česku se v roce 2008 narodilo skoro 120 tisíc dětí, což se dá považovat za rekordní číslo! Pro srovnání, v roce 2017 to bylo jen 114 tisíc. Ovšem jedním dechem je třeba dodat, že nebývalé úrovně dosáhly i rozvody, 49,6 %. Maminky s kočárky to však aspoň v Praze měly jednodušší, protože se po dlouhých útrapách konečně otevřely brány metra ve stanicích Střížkov, Prosek a Letňany na trase C.

Zemřel Newman a Špotáková přivezla zlato

Jestli si na nic jiného z roku 2008 nevzpomenete, tak olympiáda v Pekingu vám asi utkvěla v paměti. Vždyť to byly tolik očekávané, bombastické a velkolepé olympijské hry. Někdy sice nebylo skoro vidět přes znečištěný vzduch a nad lidskými právy se přimhouřilo snad tisíc očí, sportovní fanoušci si ale přišli na své. Zvláště pak dámy si jistě vzpomenou na urostlého plavce Michaela Phelpse, který tehdy získal osm zlatých medailí. Do paměti se vryl i jamajský sprinter Usain Bolt se světovými rekordy v běhu na 100 i 200 metrů a štafetě.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Špotáková to všem natřela a přivezla zlatoFoto: Profimedia.cz

Ano, i srdce českého sportovního fanouška zaplesalo. To když Kateřina Emmons vystřílela zlatou a stříbrnou medaili. Barbora Špotáková si svůj triumf naplánovala dokonce na památný 21. srpen a hodila svůj oštěp nejdál. Natřela to tak všem a za velkých ovací si odvážela zlatou medaili.

Fotbaloví fanoušci Slávie vzpomínají, jak otevírali multifunkční stadion Eden a vyhráli Ligu (no jo, Sparta ten rok neměla formu). Zato horolezecký svět oplakával ztrátu stařičkého Edmunda Hillaryho, dámy s dojetím zavzpomínaly na blankytně modré oči Paula Newmana a na onen svět se odebrala i literární legenda Alexander Solženicyn. Český kulturní svět se rozloučil s Radovanem Lukavským.

Skončil Harry Potter a tancovalo se na Ricky Martina

A na co jsme tehdy chodili do kina? Ti velcí se tetelili u dalšího dobrodružství Jamese Bonda (Quantum of Solace) a malí drželi palce Harry Potterovi. Toho roku se začal natáčet poslední film o malém čaroději.

Příjemným překvapením bylo dubnové předávání amerických Oskarů, na němž si svou sošku za filmovou hudbu odnesla Češka Markéta Irglová (spolu s partnerem Glenem Hansardem). Z rádia tehdy zněl sladký Ricky Martin a nesmíme zapomenout na DJ Bobo. To byl tehdy přece král diskoték! A pamatujete na Rihaninno chytlavé Umbrella-ella-ella?

Foto: Profimedia.cz

Harrypoterovská horečka byla pořádná a nutno dodat, že po obrýleném kouzelníkovi nešílely jen dětiFoto: Profimedia.cz

V našem hudebním rybníčku se žádné velké změny neodehrávaly. Zlatý slavík našel své obvyklé hnízdečko u Karla Gotta, Lucie Bílé a Kabátů. Snad jen skokan roku pro Ivetu Bartošovou byl úsměvným překvapením.

Nakonec tři perličky, bez kterých byste obraz roku 2008 neměli celistvý: skončila platnost padesátihaléřových mincí, za bouře zanikl památný strom Špetlův buk a transneptunické těleso Haumea získalo status trpasličí planety.

Slavte s námi!

A protože bez vás, milé čtenářky, by Proženy.cz nebyly, chceme tohle výročí oslavit i s vámi. Na našem Facebooku můžete soutěžit o úžasné kosmetické balíčky limitované kolekce Lípa od české značky Manufaktura v hodnotě 1000 korun. Balíčky obsahují spoustu skvělých věcí, které se hodí každé ženě... Tak proč to nezkusit?

Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Vybaví se vám v souvislosti s rokem 2008 jiné události? 

Reklama

Související témata:

Načítám