Hlavní obsah

Jaký je? Koukněte mu na zadek!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Atletický typ je cílevědomý a energickýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí jeden pohled a budete mít jasno. Naučte se s námi testovat chlapy podle jejich postavy. Figura totiž mnohé napoví i o jejich charakteru!

Článek

Klíčem k odhalení charakteru člověka je tvar postavy. Záleží, kde se člověku ukládá tuk, jak formuje jeho postavu a jaké výšky dosahuje. Nejedná se přitom o žádné šarlatánství nebo dohady, ale o vědecky podloženou psychologickou metodu! Jedná se o takzvanou Kretschmerovu typologii postav. Ta rozlišuje tři základní typy postav:

Malá a silná postava

První typ postav se označuje jako pyknický. „Představitelé pyknického typu jsou osoby nižšího vzrůstu. Jejich postava je zavalitá a tuk se ukládá prakticky všude, nejvíce však na stehnech a hýždích. Laicky lze říci, že se jedné o osoby malého vzrůstu s nadváhou," vysvětluje psycholog Vojtěch Benda.

Z psychologického hlediska jsou nositelé takovéto stavby těla optimisticky založení, rádi se smějí a baví. Málokterý problém berou skutečně vážně. Snaží se na všem hledat to pozitivní a věří, že spoustu věcí vyřeší čas sám. Vůči svému okolí jsou otevření a dobrosrdeční. V kolektivu bývají většinou oblíbení pro svoji upřímnost. Pouze ve stáří začínají nad svým životem více přemýšlet a mohou se z některých jedinců stát „mrzouti".

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Piknický typ je optimistickýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vysoká, štíhlá, kostnatá postava

Je-li někdo vysoké a velmi štíhlé postavy, označuje jej tato psychologická metoda jako leptosomní typ. „Kretschmerova metoda, kterou zde aplikujeme, definuje leptosomní stavbu těla jako kostnatou a téměř bez viditelných svalů. Takto štíhlé postavy mívají rovněž sklony k různému vychylování páteře," vysvětluje Benda.

Takovýto člověk je obecně méně společenský a nekomunikativní. V lidských vztazích zdrženlivý. Mnohdy se také stydí navazovat vztahy a to nejen partnerské, ale i přátelské. Jedná se o tiché jedince, kteří si raději drží odstup. Jeho pohled na svět je spíše pesimistický. „Nevěří, že něco dopadne dobře. Vždycky počítají s tou horší variantou a to je ostatně i důvod, proč svému okolí jdou mnohdy takříkajíc na nervy," dodává Benda.

Pokud jde o uplatnění v běžném životě, není osoba s leptosomním typem postavy zcela ideální. Jedná se totiž o spíše teoreticky založené lidi, nikoli o prakticky zručné.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hubení a vysocí muži bývají introvertiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Svalnatá postava do „V"

Velmi příznačně se označuje typ sportovní svalnaté postavy - atletický. „Atletický typ postavy se vyznačuje množstvím svalů, zejména v horní polovině těla. Tyto osoby mají širší ramena a užší hýždě, takže jejich postavy připomíná písmeno „V"," vysvětluje Benda.

Atletické typy jsou velmi cílevědomé povahy, plné energie a touhy po soutěži. Ale na druhou stranu právě u nich hrozí, že za svým cílem půjdou "přes mrtvoly". Do jisté míry mohou být také sobečtí a egoističtí. Jejich dobrou vlastností je pečlivost a vysoká schopnost koncentrace. Bývají také nadmíru inteligentní a dobře se s nimi hovoří.

Rozdělení podle nadměrných partií

Pokud jste sebe nebo nějakou jinou osobu v předchozích kategoriích nenašla, nezoufejte. Kretschmerova typologie postav není jedinná, který se zabývá odhalováním charakterů. Například Američanka Angie Blackmanová vytvořila typologii postav založenou na nadměrných partiích. Podle toho, jaká část vašeho těla vyrostla zkrátka tak trochu více, poznáte, jaký asi bude vaš charakter.

Velká prsa a hýždě

Pokud se může žena pyšnit větším poprsím nebo většími zadními partiemi, lze předpokládat větší mateřský pud. Pravděpodobně ji budou bavit i domácí práce. Taktéž snadno najde zalíbení ve vaření a přípravě gurmánských specialitek. Nezklame ani jako milenka. Nevýhodou, zejména pro jejího patrnera, mohou být její výchovné sklony. Ráda zkrátka každého vychovává a poučuje.

Normální postava, větší bříško

Pokud má žena nebo muž zcela běžnou postavu, ale vyniká pouze trošičku větší bříško, lze předpokládat moderně založeného jedince. Je to člověk, který je schopný pracovat na maximum, ale na druhou stranu vyžaduje také nutný odpočinek. Pokud si nebude moci "zarelaxovat", nepodá žádný výkon a bude protivný. Tito lidé mají větší sklony k časté konzumaci alkoholu a cigaret. Okolí ocení spíše jejich smysl pro humor a zábavnost.

Metod, podle kterých si můžete udělat náhled na druhého, je samozřejmě více. Víte, co vám o druhém napoví vysoké čelo, srostlé obočí nebo oči posazené blízko u sebe? Ale o tom zase v jiném článku.

Podle čeho poznáváte vy, jací lidé jsou kolem vás? Dokážete na první pohled člověka odhadnout? Prozraďte své metody i nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám