Hlavní obsah

Jára Cimrman slaví 55. výročí! Co o českém géniovi víte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Univerzální génius, všeuměl, vynálezce, tvůrce světových dějin a málem i Největší Čech. Od prvního výskytu legendy jménem Jára Cimrman letos v září uplyne 55 let. Jak dobře českého velikána znáte, si ověřte v kvízu.

Článek

Brilantní vynálezce, populární dramatik, cestovatel, dobrodruh, sportovec, pedagog, kriminalista a skoro i vítěz ankety Největší Čech. Postava Járy Cimrmana se poprvé objevila 16. září 1966 a k významnému výročí je tu pro vás test znalostí o díle a životě českého génia. Tak co, patříte mezi adepty na doktorát z cimrmanologie?

1. Jméno Jára Cimrman se poprvé objevilo 16. září 1966 v Československém rozhlase. Tehdy se o něm hovořilo jako o sochaři a řidiči parního válce. Víte, v jakém to bylo pořadu?
2. Jára Cimrman je rozhodně nejcitovanější Čech. Která z následujících hlášek ale není jeho?
3. Víte, jak se jmenuje nejstarší hra Divadla Járy Cimrmana? Pojednává o setkání malíře Žíly a jeho manželky s dospělými syny, kterých se v dětském věku zbavili, aby měl umělec klid na práci.
4. V jedné své divadelní hře se Jára Cimrman inspiroval klasickou pohádkou o Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém. Jak tyto postavy velikán přejmenoval?
5. Která z následujících – pro nás již všedních a běžně užívaných – věcí patří mezi Mistrovy četné vynálezy?
6. Jára Cimrman má na kontě další skvělé objevy a vynálezy. Co mezi ně ale nepatří?
7. Vzpomenete si, jak se jmenuje učební metoda, již užíval Cimrman jako pedagog v haličské osadě Struk?
8. Jára Cimrman se narodil ve Vídni, pravděpodobně někdy mezi lety 1853 až 1859, ale možné jsou i roky 1856, 1864, 1868, 1883 či 1884. Proč se to neví přesně?
9. Když Jára Cimrman zkoumal život polárních Samojedů, nacházel se blízko severního pólu. Musel však prchat před kmenem hladových Mlasků a severní točnu minul. O jakou vzdálenost se netrefil?
10. Kde je poslední bezpečně zjištěné místo pobytu Járy Cimrmana?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám