Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák má narozeniny! Ukažte v kvízu, jak znáte jeho slavné komedie i Járu Cimrmana

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jestli se o někom dá říct, že je všestranně nadaný, pak je to rozhodně Zdeněk Svěrák, který 28. března slaví 88. narozeniny. Herec, textař, scenárista, dramatik – jeden z duchovních tvůrců fenoménu Jára Cimrman – a vlastně i zpěvák. Co všechno o něm (ne)víte?

Článek

Na svém kontě má nespočet úžasných filmů, v nichž nejen hrál, ale podílel se na nich i scenáristicky. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato i s Járou Cimrmanem, fiktivním géniem, kterého vytvořil se scenáristou a spisovatelem Jiřím Šebánkem (†77).

Jeho vlídný humor, klid, který z něj vždy vyzařuje, elegance a slušnost, umění hrát si se slovy, to vše na něm Češi milují. A vy si můžete v našem kvízu otestovat své znalosti o něm a jeho díle.

1. Svou uměleckou dráhu odstartoval Zdeněk Svěrák v Československém rozhlase, a to v roce 1962. Předtím se ale věnoval činnosti, kterou vystudoval na vysoké škole. Víte, čím se v té době živil?
2. V Československém rozhlase vznikla postava Járy Cimrmana a v roce 1967 pak spatřilo světlo světa i Divadlo Járy Cimrmana. Víte, jak se jmenovala první hra, kterou pro něj Zdeněk Svěrák napsal?
3. U Járy Cimrmana ještě zůstaneme. Schválně jestli víte, z jaké hry pochází tato legendární hláška: „Domů! Do Prahy! Do Podolí! Do lékárny! Do prdele, to je mi smutno.“
4. Jako herec a především jako scenárista se Zdeněk Svěrák podílel na mnoha úžasných filmech. Například v komedii Vrchní, prchni!, ke které napsal scénář, si zahrál drobnější roli – proslavila ji hláška: „Stěrače stírají, ostřikovače stříkají.“ Víte, jak se postava, kterou Zdeněk Svěrák ztvárnil, jmenovala?
5. Co se týče hudby, vytvořil Zdeněk Svěrák úžasnou dvojici s Jaroslavem Uhlířem (75). Na kontě mají nespočet krásných písniček hlavně pro děti, které si získaly velkou popularitu i díky televiznímu pořadu s názvem Hodina zpěvu (1988). Jedna z písniček se jmenuje Auta, v nichž se zpívá o mnoha značkách vozů. O kterém automobilu se ale v písni nezpívá?
6. Jedna z nejslavnějších písní Svěráka a Uhlíře je song Není nutno, který napsali pro jednu legendární filmovou pohádku. Jak se jmenuje?
7. Zdeněk Svěrák také spolupracuje se svým synem, režisérem Janem Svěrákem. Natočili spolu hodně skvělých filmů, a jeden dokonce získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Který snímek to byl?
8. „Já jsem vítací typ. To je chlap, kterej se se svou ženou rád vítá. Ovšem... aby mohlo bejt vítání, musí bejt napřed loučení.“ Tohle je hláška z dalšího filmu, ve kterém Zdeněk Svěrák hrál, napsal k němu scénář a jeho syn ho režíroval. Znáte jeho název?
9. I legendární komedie Marečku, podejte mi pero! je scenáristickým dílem Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka (†78), přičemž oba si v ní i zahráli. Jak se jejich postavy ve filmu jmenovaly?
10. Ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! je Zdeněk Svěrák nejen spoluautorem scénáře, ale také si v něm zahrál. Koho?
11. K nejzdařilejším scénářům Zdeňka Svěráka patří ten ke komedii Vesničko má středisková (1985). Která z hlášek NEPOCHÁZÍ z tohoto filmu?
12. Zdeněk Svěrák má mladší sestru Boženu, ale přesto není prvorozeným synem svých rodičů. Ti měli před ním ještě jednoho syna (narodil se v roce 1929), který ale v pěti letech zemřel na sepsi poté, co šlápl na rezavý hřebík. Víte, jak se tento chlapec jmenoval?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám