Hlavní obsah

Velikonoce: Jarní hráškové karbanátky plněné vejcem

Hodnocení:
(63)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Řeknu to jednoduše. Pokud máte slabost pro cokoli smaženého v trojbalu, z brambor nebo s vajíčkem a tekoucím žloutkem, dnešní hráškové „karbanátky“ budou přesně pro vás. Jarní verze pštrosích (nebo skotských, chcete-li) vajec je navíc úplně bez masa.

Ingredience pro:
5 porcí
  • 6 vajec
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 6 brambor
  • 2 jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvé máty
  • sůl a pepř
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • 1 lžíce octa
Článek

Postup

Krok 1: V osolené vodě uvařte doměkka 6 menších brambor ve slupce, na poslední 3 minuty přisypte hrášek, sceďte a propláchněte studenou vodou. Brambory oloupejte a spolu s hráškem rozšťouchejte nebo částečně rozmixujte.

Krok 2: Vmíchejte nasekanou jarní cibulku a mátu, pořádně osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Nechte v lednici, než si připravíte vejce.

Foto: Autorka

Přidat můžete i jiné bylinky jako pažitku, medvědí česnek nebo třeba kopr

Krok 3: Jedno vejce nechte na obalení, zbylých 5 vložte do vroucí vody s trochou soli a octa (budou se tak lépe loupat) a pro lehce tekoucí žloutek vařte 6,5 minuty. Poté je ihned přendejte do mísy se studenou vodou a ledem, nechte asi deset minut vychladnout a opatrně oloupejte.

Krok 4: Vajíčka zlehka obalte v mouce, aby na nich brambory lépe držely. Směs rozdělte na 5 dílů, z každého namočenýma rukama vytvořte placičku a vejce do ní opatrně zabalte. Karbanátek obalte ve strouhance, poté v rozšlehaném osoleném vejci a znovu ve strouhance. Stejně postupujte se zbylými vajíčky.

Foto: Autorka

Sice odpadne moment překvapení, ale karbanátky servírujte rozříznuté, aby vyniklo vajíčko

Krok 5: V pánvi velké tak, aby se do ní všechna vešla, rozehřejte asi 2 cm oleje a karbanátky pozvolna z obou stran osmažte dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte rozříznuté, aby vyniklo vejce. Jako příloha se hodí lehký salát, přidat můžete dresink z kysané smetany ochucené dijonskou hořčicí, citronem, solí a pepřem.

Foto: Autorka

Kombinace tekoucího žloutku, šťavnaté hráškovo-bramborové vrstvy a křupavé krustičky nás na tomhle jídle dost baví!

Jaké chutě pro vás symbolizují jaro? Nám kombinace máty a hrášku moc chutná i ve svěžím hráškovém rizotu  nebo polévce, zkuste je také!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.