Hlavní obsah
3,3
(74)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pokud máte slabost pro cokoli smaženého v trojbalu, z brambor nebo s vajíčkem a tekoucím žloutkem, dnešní hráškové „karbanátky“ budou přesně pro vás. Jarní verze pštrosích (nebo skotských, chcete-li) vajec je navíc úplně bez masa.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 6 ks vejce
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 6 ks brambor
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 5 g soli a pepře
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 díl oleje
  • 1 lžíce octa 8%
Článek

Postup

01.

V osolené vodě uvařte doměkka 6 menších brambor ve slupce, na poslední 3 minuty přisypte hrášek, sceďte a propláchněte studenou vodou. Brambory oloupejte a spolu s hráškem rozšťouchejte nebo částečně rozmixujte.

02.

Vmíchejte nasekanou jarní cibulku a mátu, mouku, pořádně osolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem. Nechte v lednici, než si připravíte vejce.

Foto: Autorka

Přidat můžete i jiné bylinky jako pažitku, medvědí česnek nebo třeba koprFoto: Autorka

03.

Jedno vejce nechte na obalení, zbylých 5 vložte do vroucí vody s trochou soli a octa (budou se tak lépe loupat) a pro lehce tekoucí žloutek vařte 6,5 minuty. Poté je ihned přendejte do mísy se studenou vodou a ledem, nechte asi deset minut vychladnout a opatrně oloupejte.

04.

Vajíčka zlehka obalte v mouce, aby na nich směs lépe držela. Směs rozdělte na 5 dílů, z každého namočenýma rukama vytvořte placičku a vejce do ní opatrně zabalte. Karbanátek obalte ve strouhance, poté v rozšlehaném osoleném vejci a znovu ve strouhance. Stejně postupujte se zbylými vajíčky.

Foto: Autorka

Sice odpadne moment překvapení, ale karbanátky servírujte rozříznuté, aby vyniklo vajíčkoFoto: Autorka

05.

V pánvi velké tak, aby se do ní všechna vešla, rozehřejte asi 2 cm oleje a karbanátky pozvolna z obou stran osmažte dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte rozříznuté, aby vyniklo vejce. Jako příloha se hodí lehký salát, přidat můžete dresink z kysané smetany ochucené dijonskou hořčicí, citronem, solí a pepřem.

Foto: Autorka

Kombinace tekoucího žloutku, šťavnaté hráškovo-bramborové vrstvy a křupavé krustičky nás na tomhle jídle dost baví!Foto: Autorka

Jaké chutě pro vás symbolizují jaro? Nám kombinace máty a hrášku moc chutná i ve svěžím hráškovém rizotu  nebo polévce, zkuste je také!

Reklama

Načítám