Hlavní obsah
3,7
(18)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Letos to sice vypadá, jako by zima přeskočila rovnou do léta, ale minimálně o jarní zeleninu byste se ochudit neměli. Uvařte si svěží hráškové rizoto s kuřetem. Je krásně krémové a voní po mátě a citronu.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Hráškové pyré
  • 200 g čerstvého hrášku
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml vody
Rizoto
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 špetka pepře
  • 225 g rýže arborio
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 150 g čerstvého hrášku
  • 1 ks citronu
  • 62,5 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1/2 lžičky soli
K podávání
  • 2 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Něco přes polovinu hrášku (mrazeného nebo čerstvého) zlehka opečte na troše másla, osolte, zalijte vodou a pět minut poduste. Rozmixujte na hladký krém.

02.

Ve velké pánvi nechte na olivovém oleji zesklovatět najemno pokrájenou cibuli, přidejte na proužky pokrájené kuře nebo krůtu, pořádně opepřete a nechte ze všech stran zatáhnout. Zasypejte rýží (nemusíte ji vážit, stačí ji odměřit do 250ml hrnku) a nasekaným česnekem a chvilku opékejte. Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar nebo vodu (opět není třeba přesně měřit, stačí použít stejný hrnek jako na rýži), osolte a povařte na skus. Na tyto příležitosti se bezvadně hodí domácí vegeta – stačí lžička této zeleninové směsi a hravě se tak vyhnete umělým dochucovadlům.

03.

Vmíchejte celý i rozmixovaný hrášek a nasekanou mátu a dovařte doměkka. Zjemněte Lučinou, mascarpone nebo kouskem másla a dochuťte citronovou šťávou, a jestli máte chemicky neošetřený citron, i jeho nastrouhanou kůrou, dodá mu skvělou chuť i vůni. Podle chuti dosolte a opepřete a podávejte s hoblinkami parmezánu.

Tip: Masa stačí i podstatně méně, případně si udělejte vegetariánskou verzi s větším množstvím sýra jako u chřestovo-pórkového rizota.

Máte rádi italská krémová rizota, nebo dáváte přednost tradiční české (i když trochu retro) sypané verzi?

Reklama

Načítám