Hlavní obsah

Diety a hubnutí: Vejce šakšuka

Hodnocení:
(286)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Šakšuka jsou vejce ve výrazné rajčatové omáčce trochu podobné leču. Ale víc cool leču! I proto ji najdete nejen v severní Africe a Izraeli, kde recept vznikl, ale také na jídelních lístcích evropských módních bister. Velkou parádu s ní uděláte také při domácí přípravě: není na ní nic těžkého a hodí se jako sytá snídaně i lehká večeře.

Ingredience pro:
2 porce
Na vejce a omáčku
  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
Dle chuti
  • čerstvý koriandr
  • sýr feta
  • červená cibule
Článek

Postup

Krok 1: Ve velké pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte na tenké proužky pokrájenou velkou cibuli a papriky a asi 10 minut restujte. Vmíchejte česnek, římský kmín a mletou papriku (já dávám i trochu chilli) a nechte pár vteřin rozvonět.

Krok 2: Do pánve přidejte protlak a rajčata. Plechovku od rajčat ještě vypláchněte vodou a omáčku zřeďte. Osolte a přiveďte k varu.

Krok 3: Do směsi udělejte čtyři důlky, do každého rozklepněte vajíčko, osolte a opepřete a na mírném plameni zahřívejte, až bílek zatuhne. Můžete posypat trochou sýra.

Krok 4: Podávejte jen tak, s čerstvým koriandrem a proužky červené cibule nebo třeba s plátkem domácího semínkového chleba.

Foto: Jakub Jurdič

Při přípravě jídla nikdy nezapomínejte na bílkoviny: ať už z masa, luštěnin, nebo vajec

Připravte si celé blízkovýchodní menu: křupavý domácí falafel a cizrnový hummus se spolu se šakšukou hodí na sytou večeři i třeba parádní brunch.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama