Hlavní obsah

Jarní úklid. Jak se k němu staví jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Foto: Evgeny-Atamanenko, shutterstock.com

Velký úklid čeká všechna znamení. Jak se k němu ale které staví?Foto: Evgeny-Atamanenko, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro se valem blíží – a s ním i povinnost provést každoroční velký úklid. Jak se k němu staví jednotlivá znamení a co od nich na tomto poli čekat?

Článek

Jarní úklid není možné brát na lehkou váhu – každý má svůj postup, své tempo a narušování zavedených tradic a zvyklostí může vést ke zbytečným konfliktům. Zjistěte si tedy, jakého znamení jsou ostatní obyvatelé vaší domácnosti, abyste se vyhnuli třecím plochám.

Beran (21. 3.–20. 4.)

Pro Berany je jarní úklid jedna velká výzva. Když se do něj pustí, tak po hlavě a s velkou energií. Když umíte Berany správně motivovat, jsou z nich vynikající pomocníci. Udělají kus práce, energicky vyklidí každou skulinu včetně těch, o kterých jste ani neměli tušení, a tvrdohlavě se perou i s tím největším nepořádkem. Jen málokdy ale vydrží až do konce a často po nich zbudou kupičky vyházených věcí, které už nikdo nedal na místo – tak se na to psychicky připravte, ve finiši nejspíš Berana nepotkáte.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Býky nejspíš k jarnímu uklízení naláká skutečnost, že si chtějí domů pořídit něco hezkého a v nepořádku to prostě nevynikne. Tohle znamení přírodní cyklus střídání období hodně ovlivňuje. S jarem se tak nějak probouzí ze zimního spánku a má chuť vnést do své existence něco nového. Ačkoli si tedy v uklízení nijak nelibují, stojí Býci nohama pevně na zemi a chápou, že je to nutnost. Čekejte ale, že se taky odmění – novým gaučem, lustrem, nebo alespoň několika obrázky na zeď.

Foto: Photographee.eu, shutterstock.com

Býk bude mít potřebu zavádět do zažitého prostředí něco novéhoFoto: Photographee.eu, shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Blíženci a úklid, to k sobě moc nejde. Tohle znamení se obvykle cítí příliš povzneseno nad tak obyčejné a nudné úkoly, jako je mytí oken a vysávání pavučin. Nemají na to čas, a navíc je podle všeho nepořádek inspiruje. Pokud mají přiložit ruku k dílu, musí být jarní úklid vlastně společenskou akcí – hodně povídání, zábavy, blbnutí a her a k tomu možná kapka úklidu. Když se Blíženci do něčeho takového zaberou, půjde jim to pěkně od ruky. Ale úklid jako činnost osamělého jednotlivce? Ani náhodou.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Ačkoli to Raci nejspíš nepřiznají, velké uklízení obecně si vlastně užívají, protože srdcem jejich života je jejich domácí hnízdečko. A když mají možnost ho obrátit vzhůru nohama, řádně provětrat a srovnat, dělá jim to radost. Je však nutné počítat s tím, že když uklízí Rak, zabere to spoustu času – každou chvíli se totiž zastaví nad nějakým nalezeným pokladem a bude vzpomínat a rozněžňovat se. Dalším úskalím je neschopnost věci vyhazovat – a nezkoušejte na to jít tajně nebo násilím, to by vám Raci nikdy neodpustili.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Stejně jako ze všeho ve svém životě, i z úklidu dělají Lvi show. Vlastně jsou v tom velmi dobří – baví je organizovat, odškrtávat, motivovat, sami zastanou kus práce a ještě se postarají o dobrou náladu všech zúčastněných. Jen počítejte s tím, že to bude velká akce a všechno se vezme z gruntu. A taky s tím, že o lvím úklidu budete nějaký ten pátek poslouchat – kolik to bylo práce, jak to všechno zvládli nacpat do rozvrhu a jak jsou celkově vyčerpaní. Pro pozornost druhých Lvi totiž zkrátka žijí. Tak je nezapomeňte pochválit.

Foto: Yuganov_Konstantin, shutterstock.com

Lvi dokážou být dokonalí. Ale budete je muset pořád chválitFoto: Yuganov_Konstantin, shutterstock.com

Panna (23. 8.–22. 9.)

Pro Panny je jarní úklid zhmotněním snu – zcela beztrestně se mohou ujmout vedení, propuknout v organizační šílenství a rozkazovat lidem, přidělovat jim úkoly. Můžou čistit, rovnat, oprašovat a vyhazovat bez toho, aby se na ně někdo křivě díval – a ještě porovnávat svou efektivitu se všemi ostatními domácnostmi, které se pouštějí do téhož. Rozhodně se neopovažujte Pannám tenhle svátek zkazit, spíš se nechte nakazit jejich energií a uvidíte, že vám všechno půjde líp od ruky.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy se do uklízení příliš nehrnou, ale když už ano, musí to být perfektní. Vzhledem k tomu, že je pro ně důležitá hlavně estetická stránka věci, rády se pouští hlavně do úkonů, které jsou nejvíc vidět. Že mají nepořádek v zavřených skříňkách a komoře, to je zas tolik netrápí. Přerovnat a oprášit knihovnu nebo vyčistit potahy na křeslech, do toho se už vrhnou s větší chutí a zvládnou to klidně několikrát. Také proto, aby si pak přerovnaný byt vyfotily někam na sociální sítě – protože k čemu by to bylo, kdyby to nikdo neviděl?!

Štír (24. 10.–22. 11.)

Je nutné předem varovat – Štíři a jarní úklid, to nejde k sobě. Ne snad, že by šlo o nějaké špindíry. Štíři prostě tyhle věci neřeší. Chaos a nepořádek jsou tak nějak pod jejich radarem, nijak jim nepřekáží, protože je prostě neberou na vědomí. A celá tahle jarní procedura je akorát zdržuje a rozčiluje. Nechte je tedy odklidit se do ústraní, protože vám při úklidu vážně nebudou příliš k užitku. Když uklidíte i za ně, odvděčí se vám příště něčím jiným.

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Střelci možná nenacházejí žádnou zvláštní zálibu v přerovnávání věcí, ale jsou to kamarádi do deště, takže vás v tom určitě nenechají. Ochotně přiloží ruku k dílu a udělají svůj díl práce, můžete se na ně spolehnout. Navíc jsou poměrně praktičtí a efektivní, takže jim jde všechno rychle od ruky – i proto, že se s ničím moc nemažou. Nechtějte po nich něco, co považují za zbytečné – úklid je prostě povinnost, a tak se musí odbýt šmahem. Nic víc, nic méně.

Foto: Stokkete, shutterstock.com

Střelci jsou skvělí v tom, že nevymýšlejí nic navíc. Má se uklidit? Tak se jde na to!Foto: Stokkete, shutterstock.com

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Kozorozi jsou jedním z nejpedantštějších znamení vůbec, a proto je těžké se jim při úklidu zavděčit. Mají svůj systém. Mají své seznamy. Mají předem daný řád a pořádek a běda, jak ho narušíte. Kozorozi postupují systematicky, všechno si odškrtávají, mají připravené pomůcky a plánují úklid tak, aby měli na vyhozené věci místo v popelnici. Na všechno je prostě daný plán. Nejlépe tak uděláte, pokud se jim zkrátka nebudete plést pod nohy, protože jejich systém můžete narušit i omylem a s dobrým úmyslem.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Mimozemští Vodnáři půjdou mimozemsky a po svém i na něco tak obyčejného, jako je jarní úklid. Pustí se do něj nejspíš jako do projektu a na internetu či v časopisech si najdou všemožné metody a rady, jak něco urychlit nebo dělat pohodlněji. Ne vždycky jejich originální recepty fungují a často končí katastrofou a víc práce přidělají, než odvedou. Vodnáři se jich však rozhodně nevzdají, protože zkoušet nové věci, to je jejich. Až je tedy přistihnete při sestavování složitého přístroje na utírání prachu, nedivte se.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

I Ryby si rády zdobí a parádí své hnízdečko, mísí se u nich přístup Raků – chci, aby doma bylo hezky, a taky si rád prohlédnu staré zasypané poklady – a Býků – chci si koupit něco nového, a proto na to musím prostor připravit. Ještě k tomu hraje hlavní roli jejich nápomocná ochotná povaha, díky které rádi přiloží ruku k dílu. A protože se často a rádi zasní, často jim úklid uteče jako voda, protože jedou na autopilota a v hlavě se jim honí něco jiného. To je ideální.

A jak k jarnímu úklidu přistupujete vy?

Načítám