Hlavní obsah

Je čas začít natírat kmeny stromků. Víte, k čemu je to dobré?

Foto: Djem, Shutterstock.com

Foto: Djem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní paprsky slunce vám na tváři většinou asi vyvolají úsměv, pro vaše mladé stromy ale mohou být nebezpečné. Ochránit je můžete jednoduchým nátěrem.Stačí vám hašené vápno, voda a trocha hlíny.

Článek

Již po generace se zahrádkáři a sadaři snaží v předjaří ochránit stromy před sluncem. Zvláště pro mladé ovocné stromky jsou rozdílné teploty v místech, kam přes den dopadá slunce, a na stinné straně kmene stromů, stejně jako rozdíly denních a nočních teplot, které často ještě klesají pod nulu, nebezpečné.

Ptáte se proč? Vysoké teploty tam, kde na kmen dopadá slunce, probouzí ze spánku buňky dělivého pletiva na rozhraní kůry a dřeva, a když pak teplota opět klesne pod bod mrazu, buňky to nenávratně zničí. Pletivo v kůře se poškodí, postupně se objeví drobné trhlinky, kůra postupně odumírá a odlupuje se od dřeva. Trhliny, které se v kůře vytvoří, jsou pak živnou půdou pro dřevokazné houby i pro dřevokazný hmyz. Bílým nátěrem, který sníží rozdíly teplot mezi sluncem a stínem, tak minimalizujete množství takto vznikajících trhlin a pomůžete stromky ochránit.

Foto: Photo_mts, Shutterstock.com

Foto: Photo_mts, Shutterstock.com

Nejprve je potřeba pořádná očista

Dříve než kmeny stromků začnete bílit, je potřeba, abyste stromy po zimě prohlédli, očistili je, zvláště pokud jste to neudělali na podzim při zazimování zahrady. Pokud zjistíte, že je některý ze stromů potřeba pokácet, dejte se do toho. U stromů, které budete natírat, zbavte kůru na kmeni a silných větvích pomocí drátěného kartáče mechů, lišejníků i starých odumřelých částí. Jsou totiž útočištěm škůdců a nemocí, odumřelá část kůry navíc zpomaluje sílení kmene a větví.

Nezapomeňte všechnu odstraněnou špatnou kůru hned spálit, nenechávejte ji ležet pod stromy, často obsahuje larvy a vajíčka škůdců, kteří by se tak lehce dále množili a šířili po zahradě. Po očištění kůry můžete stromky postříkat 5% roztokem modré skalice.

Hašené vápno, hlína a voda

Nátěrovou směs připravíte velmi jednoduše. Postačí vám čerstvě hašené vápno, do kterého přidáte ke zvýšení přilnavosti hlínu a vodu. Můžete opět přidat i 5% roztok modré skalice, pomůže při ničení škůdců. Pořádné promícháte, výsledná směs by měla mít hustotu smetany. Tímto roztokem pak natírejte především mladé ovocné stromky, respektive jejich kmeny a spodní větve. Nezapomeňte, že před natřením by měl být kmen suchý, a v době natírání by teplota neměla být pod bodem mrazu.

Foto: Konstanttin, Shutterstock.com

Foto: Konstanttin, Shutterstock.com

Před sluncem ochrání i jutový obal nebo prkna

Pokud se vám nechce stromy natírat, můžete zvolit i jiné způsoby ochrany. Kmeny můžete například obalit jutovou tkaninou, speciální papírovou páskou, rákosovými či bambusovými rohožemi, případně i chvojím. Musíte však počítat s tím, že jakýkoli obal stromu udržuje u kůry vysokou vlhkost a vytváří tím příznivé podmínky pro rozvoj hub, plísní a některých druhů podkorního hmyzu.

Doporučovanou metodou odrazu slunečních paprsků jsou také obyčejná prkna. Stačí, když je rozestavíte tak, aby jejich stín v poledne zakrýval kmen stromu. Pokud budou prkna natřena světlou barvu, bude odraz slunečních paprsků ještě důslednější. Údajně lze tímto jednoduchým způsobem snížit teplotu až o 15 °C.

Končící zima a přicházející jaro s sebou přináší množství zahradních prací a péče o kmeny stromů patří k těm zásadním. Ať zvolíte jakoukoli metodu, nezapomeňte, že ochrana kmenů před zimními či jarními slunečními paprsky by se pro vás měla stát každoroční samozřejmostí, a to nejen u dřevin s tenkou kůrou, jako jsou jabloně, jírovce, javory a buky, ale u všech mladých stromků. A to po dobu nejméně pěti let, u meruněk a švestek i sedm let. Stromy se vám za svou péči jistě odvděčí bohatou úrodou.

Reklama

Načítám