Hlavní obsah

Je lepší na zimu sundat brýle a nasadit čočky? Poradí si se zamlžováním?

Foto: Profimedia

Existuje způsob, jak zabránit zamlžení brýlí v zimě? Nepotěšíme vásFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musí být pro nositele brýlí období zimy nutně dobou, kdy několikrát denně na chvíli oslepnou kvůli zamlžení skel? Zajímalo nás, zda se proti tomu dá bojovat, i jak jsou na tom v zimě kontaktní čočky.

Článek

Brýle se v zimě často zamlží, jejich nožky tlačí pod čepicí nebo lyžařskou helmou, a tak se jejich majitelům častěji vkrádá otázka, zda by nebylo lepší sáhnout po kontaktních čočkách. Ale co když čočky také trpí zimou a na oku studí…? Zjistili jsme pro vás, jak to vlastně je.

Otázku, zda kontaktní čočky netrpí v mrazu a neprochládají, či dokonce nepromrzají, si klade hodně lidí. „Nemusíte se bát. Kontaktní čočky nasazené na očích rozhodně nezmrznou. Ale stejně jako ve zbytku roku doporučujeme společně s nimi používat zvlhčovací kapky, díky kterým čočky na oči dokonale sednou a nebudu je dráždit,“ říká Daniel Szarvas, optometrista e-shopu VašeČočky.

V zimě, při přechodu ze zimy do tepla nebo za silnějšího studeného větru, vás mohou začít oči s kontaktními čočkami častěji pálit a následně slzet. Oko totiž právě kvůli studenému větru vysychá a slzy mu dodají zpět potřebnou vláhu. Vy tomu můžete předejít tak, že budete používat speciální zvlhčující kapky, nebo ochráníte ve větším větru oči brýlemi, ovšem ne dioptrickými. Pořídit si můžete i čočky, které již obsahují zvlhčující složky s postupným uvolňováním.

Foto: Profimedia

Kontaktní čočky zimou ani změnou teplot netrpíFoto: Profimedia

Pokud nosíte kontaktní čočky, pak vás jistě zajímá i to, jak je v zimě odolný roztok na jejich čištění. Výrobce totiž v návodu uvádí, že se má skladovat při pokojové teplotě.

„Nízké teploty mohou roztok znehodnotit, čočky pak nejsou dostatečně dezinfikovány a mohou po nasazení v očích pálit a štípat,“ varuje Daniel Szarvas, ale současně uklidňuje informací, že trvá dlouho, určitě přes hodinu, než roztok začne pomalu měnit v mrazu své vlastnosti, takže se vůbec nemusíte bát jej například někam přenést.

Co vzít na svah?

Nedovedete si představit zimu bez lyžování? Pak jistě znáte pocit, kdy se brýle zamlží v tu nejméně vhodnou dobu nebo začnou tlačit pod helmou. A to nemluvíme o jejich hledání v závěji, když dojde k pádu. Právě kvůli tomu mnoho lyžařů nasazuje kontaktní čočky a brýle lyžařské. Důvodem je nejen pohodlí, ale třeba i to, že čočky při rychlé jízdě neomezují vidění, což se u brýlí stát může. Jak to tedy vyřešit?

  • „Na trhu jsou kontaktní čočky s takzvanou asférickou plochou, která zlepšuje ostrost vidění. Ty jsou pro sportovce ideální,“ upozorňuje Daniel Szarvas.
  • Můžete se pokusit ty dioptrické dostat pod lyžařské. Problém je ale s odvětráváním. Při nedostatečném se vám skla dioptrických rychle zamlží. Těžké je také sehnat lyžařské brýle, pod které by se ty dioptrické vešly. Není to tedy moc pohodlné.
  • „Můžete si koupit lyžařské brýle, do kterých se vloží dioptrický klip, ten nabízí komfortní zorné pole a díky stálému mikroklimatu uvnitř brýlí se skla nemlží," radí Mgr. Eliška Kudláčková, optometristka GrandOptical.
Foto: Profimedia

Do batohu na hory zabalte kontaktní čočky nebo speciální lyžařské brýleFoto: Profimedia

Zima bez zamlžování

Nechcete se ani v zimě vzdát svých oblíbených brýlí? Bohužel vás moc nepotěšíme, tutovka proti zamlžování podle odborníků neexistuje.

„Nevím o způsobu, který by zamlžení stoprocentně zabránil, ale můžete ho snížit. Existují spreje, které zamlžení rozhodně zmírňují. Můžete si pořídit i brýlové čočky se speciální vrstvou proti zamlžování. K takovým brýlím dostanete speciální hadřík, který po přetření vrstvu znovu a znovu aktivuje,“ říká Kristina Konětopská z Gufo Optik.

Když už se brýle zamlží, nesnažte se skla otřít čímkoli, co vám přijde pod ruku. Mohli byste si jejich skla odřít nebo ještě víc ušpinit. „Na čištění brýlových čoček, tedy skel či plastu, si kupte speciální hadřík z mikrovlákna, který se pere ve vodě s přípravkem na nádobí a navlhčeným se pak brýle nejlépe vyleští,“ radí Kristina Konětopská.

Máte zaručený způsob, jak zabránit zamlžování skel brýlí? Rozhodně se o něj podělte!

Související témata:

Načítám