Hlavní obsah

Je vám doma chladno? Tohle pomůže!

Foto: Thinkstock

Bílá je stylová, ale nezahřejeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topíte doma ve dne i v noci, teploměr ukazuje přes dvacet stupňů, a stejně musíte chodit ve svetru, protože máte pocit, že je v bytě zima? Existuje lepší řešení než přidat na výkonu kotle a platit na jaře desetitisíce navíc za topení. Zkuste doma vymalovat na oranžovo a vyměnit podlahy. Často tak získáte pocit, že je v místnosti o několik stupňů více.

Článek

Podle odborníků dokážou vhodně zvolené barvy a materiály vytvořit iluzi, že je v místnosti až o dva stupně více, než opravdu ukazuje teploměr. Je ovšem třeba sáhnout po teplých odstínech a doplnit je vhodnými materiály na podlaze. Ono doporučení, že je důležité „mít nohy v teple“, má své opodstatnění.

Snad každý už si vyzkoušel, jaký je rozdíl chodit po dřevě nebo dlažbě. Ale možností máte více.

Pozor na syté odstíny

Pokud se doma neobejdete bez dvou párů ponožek a teplého svetru, rozhlédněte se kolem sebe. Jakou barvu mají vaše stěny? Jestli jste zastánci například bílé klasiky, možná bude chyba tady. Tepelnou pohodu dodají místnostem teplé odstíny. „Mnozí lidé volí z teplých barev hlavně decentní odstíny hnědé až po béžovou nebo smetanovou, které se hodí pro celý byt,“ říká Václav Mácha, technický poradce firmy Primalex. Více tepla ale dokážou do místností dodat červená nebo žlutá. A také oranžová. „Ta přinášístudeným a tmavým prostorům teplo a rozměr. Oranžový interiér působí povzbudivě, zahřívá a vyvolává radost a optimismus. Je proto ideální do prostor orientovaných na sever, které ,prohřívá',“ doplňuje Václav Mácha.

Ovšem pozor, pokud nyní „mrznete“ v pokojích orientovaných na jih nebo západ, se sytými odstíny teplých barev zacházejte opatrně, nebo v létě budete bojovat s opačným extrémem. Prostor se bude přehřívat a budete mít pocit, že bydlíte v sauně. Sice vám to teď může připadat jako sen, ale až se několik nocí po sobě v horku nevyspíte, budete mít zcela jiný názor.

Foto: Primalex

Žluté a oranžové odstíny umí prostor zateplitFoto: Primalex

Foto: Primalex

Jeden interiér ve studených a teplých barvách. Který je vám příjemnější?Foto: Primalex

Foto: Balakryl

Pozor při výběru zelené! Ne každá vám dokáže nějaký ten stupeň přidat jako trávováFoto: Balakryl

Foto: Primalex

Neutrální prostředí vytvoří teplá zelená a studená modráFoto: Primalex

Zkuste začít od podlahy

Pokud máte vymalováno na žluto a oranžovo a stejně drkotáte zuby, zkuste se podívat, po čem chodíte. Teplo od nohou samozřejmě zajistí koberce, ale vybírat můžete i z tolik oblíbených tvrdých podlah.

Mezi teplé určitě patří i dřevo, ale pozor na povrchovou úpravu! „Z hlediska dojmu působí tepleji dřevěná podlaha s olejovanou povrchovou úpravou než povrch lakovaný, který může naopak teplý pocit ze dřeva potlačovat,“ vysvětluje rozdíl Jiří Blažek z firmy Kratochvíl parket profi. Podobné pocity může vyvolávat i korek. Také tady platí, že je lepší sáhnout po matném vosku či oleji než po lesklém laku. Do kategorie teplých podlah pak patří i přírodní linoleum.

Že byste při dodržování těchto rad nedoplatili? Pak vám doporučíme i klasické PVC. Nejenže je příjemné na dotek i při chození, ale vyrábí se v mnoha dekorech dřeva. A právě to opět dodává tělu pocit, že je kolem něj o několik stupňů více. Podobné vlastnosti má i celovinylová krytina, která na první pohled vypadá stejně jako PVC.

Foto: Kratochvíl parket profi

Dřevo nabízí přijemný a hřejivý povrch, ale pozor na lesklé laky!Foto: Kratochvíl parket profi

Foto: Kratochvíl parket profi

Dřevěné podlahy jsou příjemné nejen na pohled, ale můžete po nich chodit i bosiFoto: Kratochvíl parket profi

Když v zimě nosíte nátělník

Jenže existují i takové domácnosti, kde se lidé při slovech tepelná nepohoda zapotí. Žít v přehřátém interiéru bývá mnohem horší než v zimě. Samozřejmě že pomůže vymalovat na bílo a na podlahu položit dlažbu či leskle lakované dřevo. Ale mnohem úspornější a efektivnější je regulovat množství tepla v místnosti. Máte na radiátorech ještě obyčejná černá ovládací kolečka s písmeny O a Z, která dovolují radiátor buď jen otevřít, nebo zavřít? Pak je nahraďte termostatickými hlavicemi. Dokážou množství tepla usměrnit.

„Jde o to, že zohledňují i další tepelné zisky, tedy například poznají, když slunce posvítí na okno a v interiéru se díky tomu zvedne teplota. Pak přestanou odebírat teplo ze zdroje, v potrubí se díky tomu zvýší teplota a kotel se vypne. Když teplota klesne, sám se zase zapne,“ popisuje Tomáš Kupsa z ateliéru Dekprojekt. Ušetřit tak můžete až čtvrtinu nákladů na energii.

Foto: Junkers

*Termostatická baterieFoto: Junkers

Podobně působí i termostaty, ty nejlevnější se prodávají za tisícikorunu. Když je na nich dosaženo požadované teploty, vypnou kotel. U nich je ale důležité dobře vybrat místo, kam je instalujete. Snadno se tak stane, že když na ně bude svítit sluníčko, vypnou se. A v jiných místnostech, kam paprsky nedosáhnou, vám bude zima. Ale k mání už jsou bezdrátové, které jde přenášet z místnosti do místnosti.

Ale nebojte, problém s regulací topení se brzo vyřeší sám. Začíná únor a za chvíli tady bude jaro, a tedy i teplo!

Reklama

Související témata:

Načítám