Hlavní obsah

Je vám po čtyřicítce? Měli byste konzumovat kaštany!

Foto: plprod; Shutterstock.com

Foto: plprod; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si při slově „kaštany“ asi představíte spíše než jídlo zvířátka, která jste v dětství vyráběli z plodu jírovce a špejlí, pravé kaštany, tedy plody kaštanovníku, jsou výbornou a zdravou pochoutkou.

Článek

Jedlé kaštany znáte asi ze supermarketů nebo už pražené z trhů. Jejich vůně provází nejen české vánoční trhy každoročně. Nejsou to však plody jírovce maďalu, který u nás roste na každém rohu a kterému se lidově říká „kaštan“.

Jsou to plody kaštanovníku – stromu pocházejícího původně z oblasti Malé Asie a Kavkazu. Kaštanovník je v rámci Evropy vyhledávanou dřevinou, je to krásný vzrostlý solitérní strom s majestátním zjevem, proto ho i v evropských zemích najdete především v zámeckých zahradách. Jeho plody navíc obsahují cenné výživné látky a mají jedinečnou chuť.

Více zdraví, než byste čekali

Jedlý kaštan je mezi stromy tím, čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny – taniny a bioflavonioidy. Konzumace kaštanů je tedy pro váš organismus velmi prospěšná. Mají schopnost čistit játra od jedovatých zplodin a jejich pozitivní účinky poznáte i na vašem zažívání – působí proti průjmům.

Foto: gorillaimages; Shutterstock.com

Foto: gorillaimages; Shutterstock.com

V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Radost z nich budete mít i pokud patříte mezi diabetiky. Kaštany mají velmi nízký obsah cukru, ale obsahují více uhlovodíků než většina ořechů, a jsou proto výborným zdrojem energie.

Prospěšné vašemu tělu budou i minerální látky jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, měď či zinek. Ne nadarmo se z listů i plodů kaštanovníku připravují různé tinktury a používá se i k výrobě homeopatických léků. Příznivý vliv budou mít kaštany i na vaši psychiku, pomáhají proti stavům úzkosti, a pokud je vám přes čtyřicet, měli byste je konzumovat často, neboť předcházejí vzniku ztráty paměti.

Foto: Yoann MORIN; Shutterstock.com

Foto: Yoann MORIN; Shutterstock.com

Mnoho chuti za málo práce

Jedlé kaštany si můžete připravit noha způsoby. Určitě znáte pečení, které je nejčastějším způsobem jejich přípravy. Na charakteristickou vůni, kterou při tom ucítíte, již ji nikdy nezapomene. Jak na to?

Vložte kaštany na několik hodin do vody a nechte nasáknout, předejdete tím vysušení během pečení. Následně kaštany vyjměte z vody, osušíte a z jedné strany nařízněte slupku do kříže. Zatímco namáčení není nezbytně nutné, na naříznutí nesmíte zapomenout! Pokud byste kaštany nenařízli, stala by se z nich bomba která v troubě udělá pořádnou spoušť. Naříznuté kaštany rozložte je na plech (nebo případně i na pánev) a pečte přibližně 20 minut při 180-210 °C, až se slupka otevře.

Horké kaštany trochu pokropte vodou, zabalte do utěrky a silně stlačte, aby popraskala slupka. Asi pět minut je nechte takto v utěrce. A pak už se do nich můžete pustit. Přendejte je ale do keramické mísy, kterou zakryjte talířem, aby příliš rychle nevychladly. Po vychladnutí slupka totiž ztvrdne a kaštany by se vám špatně loupaly.

Ovšem kaštany můžete konzumovat nejen pečené nebo vařené.  V kuchyni je využijete i jako kandované, můžete zkusit upéct něco z kaštanové mouky či vloček skvělý je z nich i džem.

Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice dokonce i pivo. Pokud vás kaštany zaujaly a chcete je ochutnat v různých podobách nemusíte jezdit nikam extra daleko – na Slovensku, kde jsou kaštany běžně pěstovány, se každoročně pořádají kaštanové slavnosti, na kterých dostanete všechny pochutiny, které se z kaštanů připravují.

V lidovém léčitelství se o kaštanu říká : „Jeho plod je užitečný proti každé slabosti, která je v člověku. Jez ho často, denně, před a po jídle, a tvůj mozek poroste a bude se naplňovat, tvé nervy zesílí a slabost bude ustupovat." Tak to vyzkoušejte!

Reklama

Načítám