Hlavní obsah

Jedlá soda? Budete se divit, k čemu všemu ji můžete využít

Foto: pikselstock; Shutterstock.com

Foto: pikselstock; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedlou sodu najde ve svých domácích zásobách snad každý. Možná ji občas využíváte při pečení nebo při úklidu. S tímto nenápadným bílým práškem jsou však možné daleko zajímavější triky a fígle. Čtěte!

Článek

Pro své zajímavé schopnosti by jedlá soda, jinak soda bicarbona, neměla chybět v žádné domácnosti. Generace našich babiček si toho byla dobře vědoma a současný trend naštěstí velí návrat k tradičním, jednoduchým a ekologickým řešením. A jedlá soda všechny tyto atributy splňuje.

K základním vlastnostem tohoto bílého prášku patří schopnost v teple uvolňovat kysličník uhličitý – díky čemuž nakypří těsto při pečení, naopak když byste jí poprášili oheň, uhasíte ho. Soda také dokáže polapit pachy, svou strukturou jemného písku výborně čistí a současně rozpouští mastnotu. V neposlední řadě je zásaditá. Tolik k představení. Podívejme se podrobněji, jak ji můžete v praxi šikovně využít.

Foto: JPC-PROD opet; Shutterstock.com

Foto: JPC-PROD opet; Shutterstock.com

V kuchyni nesmí chybět

Pokud alespoň občas připravujete domácí moučníky, určitě jste se v receptech již setkali s přídavkem lžíce jedlé sody do těsta. Některé recepty vyžadují kombinaci s klasickým práškem do pečiva, jiné pouze jedlou sodu. Mimochodem jedlá soda je součástí samotného kypřícího prášku do pečiva.

Když zůstaneme v kuchyni a konkrétně u přípravy pokrmů, zkuste při vaření zeleniny přidat do vody lžičku sody bikarbony – zelenina neztratí svou barvu a na talíři se bude pěkně vyjímat. Pokud máte rádi luštěniny, vězte, že budou stravitelnější, když k nim při namáčení dáte lžíci jedlé sody.

Po přípravě jídla přichází na řadu úklid. A s tím vám opět může pomoci soda bikarbona. Pasta z vody a sody výborně poslouží při mytí připáleného nádobí – hravě nahradí písek na nádobí.

Tip: Při úklidu domácnosti vám skvěle poslouží i ocet!

Tou samou „kašičkou“ vyčistíte i sporák, troubu, mikrovlnku i sklokeramickou desku. Stačí, když hustou směs vody a sody necháte dvacet minut působit a poté vyčistíte. Když při mytí nádobí přidáte do vody lžičku sody, oceníte její odmašťující účinky.

Roztok sody a vody navíc poslouží jako odmašťující a přitom zdravotně nezávadný čisticí prostředek na dětské hračky.

Foto: kazoka; Shutterstock.com

Foto: kazoka; Shutterstock.com

Soda jako deodorant

Čas od času je v každé domácnosti potřeba zatočit s nějakým nepříjemným odérem. Pokud vás trápí například ne zrovna voňavý odpadkový koš, jedlou sodou jej jednoduše posypte. To samé pak můžete udělat i s popelnicí. Soda pachy pohltí.

Jako deodorant můžete sodu využít i v případě, pokud „cítíte“ lednici – do misky nasypte jedlou sodu a dejte ji do chladničky.

Schopnost pohlcovat pachy vytěžte na maximum – jedlá soda vytáhne pachy třeba i z koberce, na kterém rádi odpočívají vaši domácí mazlíčci. Sodu rozsypte po koberci a nechte nějakou dobu působit. Poté vysajte. V dobré kondici bude pak nejen váš koberec, ale současně odstraníte případné pachy i z vysavače. Obdobně můžete vyčistit i interiér automobilu či autosedačky.

Miska s jedlou sodou pohltí pachy i z botníku. Pro větší efekt můžete i některé hojně používané kousky obuvi přes noc prosypat sodou. Poté vysajete.

Pračka nebude cítit, když na krátký program necháte „vyprat“ půl hrnku jedlé sody. Stejně tak můžete vyčistit myčku – na program oplach dejte do prázdné myčky šálek jedlé sody.

Opět čistý odpad

Sodou dobře vyčistíte i odpad ve dřezu. Buď můžete půl hrnečku jedlé sody zalít horkou vodou, pokud je odpad více zanesený, večer nasypte šálek sody, ráno zalejte šálkem octa a poté ještě konvicí horké vody.

A ještě dva tipy, které až tak nesouvisí s domácností – jedlou sodu můžete využít jako suchý šampón v případě, že rychle potřebujete vašeho psího miláčka zbavit nelibé vůně. Kašička z jedlé sody a vody také dokáže zklidnit pokožku po bodnutí hmyzem.

Máte další tipy, jak využít jedlou sodu?

Reklama

Načítám