Hlavní obsah

Jednohubky z listového těsta: Tři super snadné variace

Foto: Jakub Jurdič

Z listového těsta jde připravit spousta jednoduchých rychlovekFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Čekáte návštěvu nebo máte prostě jen chuť si večer trochu zamlsat? Připravte si jednoduché drobné pečivo z listového těsta – třeba s rajčaty, cuketou nebo slaninou. Hodí se i jako netradiční večeře!

Článek

Listové těsto je oblíbené pro jednoduchost přípravy i svoji nezaměnitelnou křehkost. Neváhejte, zaběhněte do obchodu pro svoje oblíbené těsto a připravte si mlsání či netradiční lehkou večeři!

Rajčatové čtverečky s mozzarellou

Potřebujete: 250 g listového těsta, trochu hladké mouky na válení, asi 8 malých rajčat, 120 g mozzarelly, čerstvou bazalku a 1 vajíčko

Foto: Jakub Jurdič

I oblíbené caprese jde připravit jako listové jednohubkyFoto: Jakub Jurdič

Postup:Tenhle typ listových jednohubek zvládnou i vařením a pečením zcela nepolíbení jedinci! Listové těsto rozválejte na pomoučené pracovní desce nebo rozbalte a nechte chvíli odpočinout kupované rozválené těsto. Troubu zapněte na 210 stupňů, těsto přeneste na pečicí papír, ten dejte na plech a potřete rozšlehaným vajíčkem.

Rajčata nakrájejte na tenká kolečka (ta podle velikosti případně ještě přepulte) a naskládejte jako do mřížky s dostatečnými rozestupy na těsto. Mozzarellu nakrájejte na kousky a na každé rajče jí kousek dejte. Rádélkem kolem rajčat těsto nakrájejte na čtverečky a plech vložte do trouby. Upečeno budete mít asi za 10–12 minut. Čtverečky rozeberte, posypte čerstvou nasekanou bazalkou a podávejte.

Cuketové růžičky s ricottou

Na 10 kousků potřebujete: 1 středně velkou cuketu, 250 g listového těsta, 100 g ricotty, 1 vajíčko, 10 sušených rajčat, sůl a čerstvě mletý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Cuketové růžičky jsou úžasně šťavnatéFoto: Jakub Jurdič

Postup:Cuketu omyjte a škrabkou na brambory nebo ještě lépe tou na sýry (je širší) cuketu „nakrájejte“ na podélné proužky. Listové těsto rozválejte a nakrájejte na pruhy široké přibližně 3,5 centimetru a o kousek kratší, než je délka proužků cukety.

Vajíčko rozšlehejte a asi polovinu ho smíchejte s ricottou, směs zlehka osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na čtvrtiny. Proužek těsta potřete ricottovou směsí, položte na ni cuketu tak, aby asi o 0,5 centimetru přesahovala kraj těsta, na ni položte 4 kousky rajčete a celé to stočte jako šneka tak, aby střed byl o něco výše. Podle potřeby spojte párátky a hotové růžičky klaďte nastojato vedle sebe na plech vyložený papírem. Pečte při 210 stupních asi 12–15 minut dozlatova.

Hnízda se slaninou a cibulí

Na 10 kousků potřebujete: 250 g listového těsta, 150–200 g na tenké plátky nakrájené anglické slaniny, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 větší cibuli a 1 vejce

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace slaniny, hořčice a cibule nikdy nezklameFoto: Jakub Jurdič

Postup:Listové těsto rozválejte a nakrájejte na deset proužků o rozměrech asi 3 x 15 centimetrů. Celou plochu potřete hrubozrnnou hořčicí a na každý proužek položte plátek slaniny. Cibuli nakrájejte nahrubo a slaninu jí posypte. Pak slaninu přeložte napůl tak, abyste cibuli překryli, a celé proužky sviňte do hnízdeček – konec se slaninou a cibulí bude uprostřed a kraje budou ze dvou vrstev těsta. Jednotlivá hnízda klaďte vedle sebe na pečicí papír na plech a následně pečte při 210 stupních asi 12–15 minut dozlatova.

Pokud ke třem až čtyřem kouskům přidáte pořádnou porci zeleninového salátu, je z toho hned parádní večeře!

Reklama

Načítám