Hlavní obsah

Jednodušší už to být nemůže: Vyrobte si roušku bez šití!

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Reklama

Roušky a respirátory sice nejsou, ale před šířící se nákazou koronaviru prý pomůže i zakrývání nosu a úst šálou či šátkem. Máme pro vás proto jednoduchý návod bez šití: roušku si z látky prostě složíte!

Článek

Situace kolem koronaviru je vážná. I když odborníci, zdravotníci, politici a známé tváře apelují, aby všichni nosili roušku nebo alespoň šátek či šálu přes ústa i nos, stále potkáte hodně lidí v obchodech a na ulici, kteří se nechrání, a tím pádem ohrožují i druhé. A tak se omezení stále zpřísňují. Ode dneška je zakrývání nosu a úst v některých MHD dokonce povinné.

Češi si poradí

Na nedostatek kvalitních roušek a doporučených respirátorů reagují Češi po svém: spousta šikovných švadlenek, celebrit i módních návrhářů se zapojila do šití látkových, většinou bavlněných či lněných roušek. I ty mají smysl. Za šicí stroj tedy sedla například Dagmar Havlová (66) i Lucie Bílá (53), která tak prý využije své původní povolání švadleny, nebo třeba návrháři Petra Balvínová, Kateřina Geislerová či Pavel Berky.

Podle odborníků dokáže podomácku vyrobená rouška částečně ochránit, a zároveň je schopna zachytávat naše vlastní, potenciálně nakažlivé kapénky, které do okolí šíříme nejen kašláním ale také mluvením, a dokonce i samotným dýcháním. Za nejlepší sterilizaci se považuje roušku vyvařit. Nejlepší je nechat projít vodu varem, a posléze nechat i s rouškou vychladnout.

Jak si vyrobit roušku bez šití

Nemáte doma šicí stroj anebo se na ušití roušky necítíte? Pak oceníte ten nejjednodušší návod na světě. Ukážeme vám, jak si roušku poskládat třeba z bavlněného povlaku na polštář – a bez jediného stehu. Vyjma chirurgických roušek a pytlíků do vysavače se vyplatí využít bavlněné utěrky, látky ze směsi bavlny a umělého vlákna, antibakteriální povlak na polštář, lněné plátno, povlak na polštář (z něj jsme roušku připravili my), hedvábí. A pokud z jakéhokoli důvodu roušku nemůžete vyrobit, alespoň částečně vás ochrání i obyčejná šála přes ústa a nos. (Více o materiálech na roušky, ale také o tom, jak ji správně používat, se dočtete na stránkách www.okoronaviru.cz.)

Co budete potřebovat

Foto: Autorka

Stačí doma najít bavlněnou látku (třeba šátek) o rozměrech asi 50 × 30 cm, kus pružné gumy či větší gumičku do vlasů a nůžkyFoto: Autorka

Návod krok za krokem

Foto: Autorka

Použili jsme povlak na polštář ze 100% bavlny – z něj zvládnete vyrobit celkem čtyři roušky. Na jeden model vystřihněte obdélník velký 50 × 30 cmFoto: Autorka

Foto: Autorka

Obdélník podélně přeložte napůl a pak ještě jednou napůlFoto: Autorka

Foto: Autorka

Ustřihněte dvě gumičky dlouhé asi 30 cm. Gumičky svažte na uzlík a navlékněte z obou stran na složenou látku podle obrázkuFoto: Autorka

Foto: Autorka

Poskládaný obdélník přeložte na třetiny z obou stran přes gumičkyFoto: Autorka

Foto: Autorka

Jednu stranu přitom vložte do druhé, aby se rouška nerozevírala. Pak už jen přiložte na ústa a nos a látku roztáhněte podle potřebyFoto: Autorka

Foto: Autorka

Roušky pro děti jsme ozdobili malými nažehlovačkamiFoto: Autorka

V tuto dobu se také ukazuje ta pravá lidskost. Iniciativa #DámeRoušky vytvořila databázi, kam se můžou zaregistrovat ti, kdo roušky potřebují a z jakéhokoliv důvodu nejsou schopni si je sami vyrobit, anebo sehnat. A na druhé straně se sem mohou přihlásit ti, kdo mají kapacity na to pomoci druhým a roušky vyrobit. Podívejte se, třeba i vy zde najdete pomoc, anebo ji můžete naopak darovat.

Karanténa bude pravděpodobně dlouhá, a tak přikládáme i pár tipů, jak doma zabavit děti.

Reklama

Načítám