Hlavní obsah

Co je horší než tchyně? Partnerova sestra!

Foto: Thinkstock

Problém s jedním členem rodiny znamená problém s celou rodinouFoto: Thinkstock

Reklama

Vy a jeho sestra! Po prvním setkání se vám zdálo, že byste si spolu mohly rozumět. Byla jste ráda, že má váš partner tak skvělou sestru, která pro vás bude kamarádkou a pomůže vám lépe vplout do jejich rodiny. Jak hořce jste se zmýlila!

Článek

Dostat se do křížku s jeho sestrou bývá problém – tchyně totiž bude vždy stát na její straně. A to, co si k vám otevřeně nedovolí jeho matka, udělá zcela bez skrupulí jeho sestra!

Co dělat, když jeho sestra:

Štve vašeho partnera proti vám

Jak to zkouší?

„Brácha, tohle si snad nenecháš líbit! Jseš dospělej, to si neumíš bouchnout pěstí do stolu? Ve firmě tě poslouchá dvacet lidí a doma budeš skákat podle ní?“

Proč to dělá?

„Toto chování je typické ve fázi vytváření hranic. Sestra i matka mají své normy a mocenské pozice, o které nechtějí přijít, a dávají vám najevo, že u nich v rodině musíte respektovat jejich pravidla,“ vysvětluje psycholožka Alena Němcová.

Co na ni bude platit?

Už na začátku vztahu (ale pozor, ani po letech není pozdě na změnu!) byste se měly jasně vymezit. Společně s partnerem jste si vytvořili svůj životní styl, který vám vyhovuje. „Jeho rodina si na to bude muset zvyknout, jste dospělí lidé. Stůjte si pevně za svým, ale rozhodně s nimi nebojujte,“ radí Alena Němcová a dodává: „Nemusíte se přemáhat, citová vřelost není nutností, ale vzájemná korektnost a respekt ano.“

Foto: Thinkstock

Bojujte, ale partnerovi nic nevyčítejteFoto: Thinkstock

Kritizuje úplně všechno, co uděláte

Jak to zkouší?

„Já teda nevím, ale ta tvoje svíčková je vždycky taková suchá. Ty máš nové šaty? Hele, a neměla sis radši koupit o číslo větší? Tady jsou ti takové těsné, víš...“

Proč to dělá?

Ne, že by vás nějak zvlášť nesnášela, jen je prostě přesvědčená o tom, že je lepší než vy a ostatně než zbytek světa. Jaký má vztah s matkou? Pokud jsou obě přesvědčeny o své neomylnosti a navzájem se v ní utvrzují, je jasné, odkud vítr vane. Je také možné, že jeho sestra vám jednoduše závidí.

Co na ni bude platit?

Nenápadná, ale pravidelně dávkovaná kritika dokáže opravdu zabolet. Pokud si bere do úst všechno a všechny, nenechte se jejími poznámkami ranit, je prostě taková a zřejmě i její okolí to ví. „Pro nedostatek zpětné vazby od ostatních si nemusí ani uvědomovat, že je něco špatně – nebojte se jí říci zpříma, že se vám nelíbí, jak vás pořád kritizuje a že ani ona není zdaleka dokonalá,“ radí psycholožka.

Neustále se s vámi srovnává a soutěží s vámi

Jak to zkouší?

Je posedlá touhou vám to natřít a ukázat, že je lepší. Pochválila vám tchyně štrúdl? Ona příště upeče ještě lepší. Zorganizovala jste skvělou rodinnou oslavu a namíchala hostům dobré mojito? Na její příští oslavě nebude chybět profesionální barman! Bude vás mít ráda, ale jen pokud budete mít menší dům, starší auto a vaše děti začnou mluvit později.

Foto: Thinkstock

Švagrová se bojí o místo v rodině, dejte jí najevo, že nejste její soupeřkaFoto: Thinkstock

Proč to dělá?

Švagrová na vás žárlí a bojí se, abyste nebyla lepší a v rodině oblíbenější než ona. „Příčinou může být problém, který vznikl už v dětství – soutěživí lidé byli často podceňováni a nutkavá touha po uznání je pak doprovází i v dospělosti,“ vysvětluje psycholog Jan Havlíček. Soutřeďte se na to, jak se k nim chovají jejich rodiče – nemají náhodou sklony vyzdvihovat a chválit vždy spíš jejího bratra než ji?

Co na ni bude platit?

Žena, která chce s vámi soutěžit, aby ukázala svému vlastnímu bratrovi, že je lepší než vy, zaslouží váš soucit. Nechte ji, ať si užije, že je její trávník zelenější. Problém nemáte vy, ale ona. Pokud ji i přes její vytahování se máte ráda, zkuste jí pomoci. Podpořte její sebevědomí – ne tak, že budete vychvalovat její život a shazovat svůj, ale tak, že ji pochválíte před jejími rodiči, společně si najdete nového koníčka nebo si uděláte zkrášlovací den s nákupy (její oblečení bude samozřejmě dražší než vaše) a kadeřníkem.

Nemůže vám odpustit, že jste se na ni obořila

Jak to zkouší?

„Já jí přece nic neudělala a ona na mě najednou vyskočila jak čertík z krabičky a začala mi nadávat a hrubě mě urážet – zřejmě je labilní!“

Proč to dělá?

Už jste její teror nevydržela a řekla jste jí pěkně od plic, co si o ní myslíte. Možná vám ujelo i pár nepěkných nadávek. Za ty jste se omluvila, ale ona se stále cítí dotčená a s radostí sleduje vaše doprošování a pocity viny. Vy jste udělala chybu a ona je teď na koni!

Co na ni bude platit?

Urazila jste ji a uznala jste, že jste to asi v záchvatu emocí trochu přepískla, a tím by to mělo skončit. Omluvte se jí pouze, pokud vám ulétla velmi sprostá slova na její adresu, ale udělejte to jen jednou. Neponižujte se a nenechte se smažit ve vlastní šťávě! Navíc jsou situace, kdy si pořádné zpražení vaše milá „kamarádka" více než zaslouží.

A co na to ON?

Ať už máte problém se švagrovou nebo třeba tchánem, je klíčové, jak se k celé situaci postaví váš partner. Pokud dá za pravdu vám a dokáže se vás zastat, nevzdávejte to, váš vztah má cenu. Konflikty se občas přihodí a kde je vzájemná podpora a vůle je řešit, tam se v drtivé většině případů i vyřeší. Jestliže se však váš drahý zbabělec nedokáže postavit své rodině, aby hájil vaše společné zájmy (možná proto, že to je beznadějný mamánek), nezavírejte před tím oči, protože lepší už to rozhodně nebude! Jeho sestra vám může prokázat velkou službu, protože nevědomky včas poukáže na to, že v každé další podobné situaci v budoucnu budete na všechno úplně sama proti zbytku celé jejich povedené rodinky. Opravdu to chcete?

Když si jeho sestru nakloníte na svou stranu, můžete v ní získat cenného spojence. Ale za žádnou cenu si jí nenechte řídit život!

Reklama

Související témata:

Načítám