Hlavní obsah

Nesnášíte jeho rodinu? Na tyhle 4 věci zapomeňte!

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho milujete, ale jeho rodinu moc v oblibě nemáte. Prostě jste si nesedli, to se stává. Bohužel tyhle neshody s partnerovými příbuznými mohou zásadně narušit i váš vztah. Obzvlášť pokud budete dělat následující věci. Ty totiž vše jen zhorší!

Článek

Možná jste si nepadly do oka s jeho maminkou nebo třeba se sestrou, případně vám nesedí tatínek či celá rodina. Je to samozřejmě nepříjemné, bylo by fajn milovat i partnerovy blízké, ale někdy to prostě nejde.

Jde spíš o to tuhle lapálii ustát a uchránit od zkázy váš vztah. A to se nepodaří, pokud budete dělat následující věci. Těmi to totiž (byť nevědomky) ztěžujete sobě i svému milému.

1. Kritika jeho blízkých

Bože, tvoje matka je šílená. Je možný, aby byl tvůj bratr takový hlupák?! Co to máš, proboha, za rodinu, s ní se nedá vyjít!

Možná jsou vztahy mezi vámi a jeho rodinou opravdu vyostřené a vy máte nutkavou potřebu partnerovi jasně vylíčit, jak jsou jeho blízcí strašní. V nějaké diskuzi, nebo dokonce v hádce se jednoduše neudržíte a řeknete mu hezky od plic, co si o nich myslíte. Jací jsou, jací nejsou, co všechno dělají špatně.

A nejspíš se vám (na chvíli) uleví, ale věřte, že jemu se dost přitíží. „Pamatujte si, že rodinu si nikdo nevybírá, nemůže za to, jaká je. Poukazovat tedy na nedostatky něčích rodinných příslušníků, nadávat na ně, ponižovat kvůli nim partnera, to vás rozdělí, nebo to minimálně vnese do vašeho vztahu neklid a stres,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Svou kritikou ho vlastně stavíte mezi dva mlýnské kameny, vytváříte v něm vnitřní konflikt. Miluje vás, ale nejspíš cítí totéž ke své rodině. A najednou má pocit, že si musí vybrat.

2. „Zákaz styku“

Není vám s nimi příjemně, nechcete být v jejich společnosti, dobře. Můžete se distancovat a jednoduše se s jeho blízkými nestýkat nebo kontakty zcela minimalizovat (vyvléknout se z oslavy padesátin jeho matky asi není nejslušnější, ale jít jí popřát k svátku přece opravdu nemusíte).

Pokud ale tlačíte i partnera k tomu, aby s nimi styky omezil, nebo je dokonce přerušil, děláte velkou chybu. „Nikdo nemá právo komukoli určovat, s kým se má, a nemá stýkat. Donucováním a nátlakem nikoho nezískáte, spíš ho ztratíte,“ konstatuje Lucie Mucalová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ponižování rodiny vašeho partnera patří mezi nejhorší věci, jak ho můžete ranitFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Ultimáta

Jestli matce neřekneš, aby dětem nekupovala sladkosti, spíš dneska na gauči. Jestli bratrovi ještě půjčíš peníze, odcházím.

Žádná ultimáta (natož týkající se jeho příbuzných) nemají ve vztahu co dělat! „Dostáváte se jimi do oblasti manipulace a citového vydírání, a takové formy chování do zdravého partnerství nepatří,“ tvrdí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

4. Maminko, ty to vidíš

Člověk má přirozenou potřebu sdílení. A platí to i pro trable s jeho rodinou. Cítíte potřebu se s tím někomu svěřit, najít u něj pochopení, možná nějakou radu. Spousta žen tedy vyrazí za svojí vlastní matkou (nebo rodinou), které všechno hezky vylíčí.

Jenže i tohle je špatný krok. Je jasné, že vaši blízcí nebudou úplně objektivní, logicky budou na vaší straně (dostanou informace jen od vás, vy jste jejich a vás milují).

A vy si možná ulevíte, dostanete to ze sebe, ale nevědomky tak kazíte vztahy mezi svými rodiči a vaším partnerem (on je v jejich očích ten, jehož rodina vás trápí, a on tomu neumí zabránit) a také mezi jeho a vašimi rodiči (kdykoli se setkají, uvidí v nich vaši rodiče nepřátele). „Jsou to takové jedovaté šípy, které nedělají dobře žádné straně ani vám,“ říká Lenka Černá.

Tímto chováním totiž v sobě i ve svých blízkých živíte spoustu negativních emocí (nenávist, pocit křivdy, zlobu…) a ty otravují veškerou atmosféru mezi všemi zúčastněnými.

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Chodit se uklidňovat do původní rodiny a stěžovat si matce se vám v dlouhodobém horizontu nevyplatíFoto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Zkuste to jinak

Samozřejmě si nemáte nechat štípat dříví na zádech a jeho rodina vám nesmí ubližovat. Jediným řešením je ale diskuze a nastavení pravidel, která jsou schůdná pro všechny.

Je potřeba, abyste dokázaly se svým partnerem o problému v klidu mluvit a společně jste si stanovili určité hranice (jak často se s rodinou stýkat, kdy potřebujete jeho podporu, co přesně vám vadí a podobně).

Každopádně je to věc vás dvou a cestou k fungujícímu vztahu bez stresů je jen rozumná komunikace bez hádek, urážek, osočování či ultimát.

Jak to máte s jeho rodinou vy?

Související témata:

Načítám