Hlavní obsah

Jí vaše dítě jen dvě jídla? Známe fígly, které to změní!

Foto: Thinkstock

Také vám malé dítě odmítá cokoli jíst?Foto: Thinkstock

Reklama

Vyvařujete doma pomalu jako michelinský kuchař, ale dítě stejně na talíři nejradši vidí špagety s kečupem nebo krupicovou kaši. Jak přelstít malého nejedlíka, aby pořád dokola nejedl totéž?

Článek

Alenin Toník jedl docela slušně, zlomilo se to ve dvou letech. Teď je úspěch dne, když se do něj Aleně podaří dostat trochu hroznového vína, o mase nebo zelenině si v synově jídelníčku nechává jen zdát.

„Nakoupila jsem kuchařky, zkusila snad desítky receptů a stejně jediné, co bez řečí sní, jsou zapečené brambory se sýrem. Takže uvařím oběd, on ho odmítne a já běžím chystat brambory. Nechci, aby byl Toník hladový,“ váhá Alena nad radou tchyně, aby synka nechala vyhladovět, že potom sní cokoli.

Děti jsou konzervativní

Je jasné, že chcete, aby jídelníček vašeho potomka byl co nejpestřejší, když to ale dítě sabotuje a vyžaduje dokola totéž, po čase každému dojde trpělivost. Jenže právě dusno u jídla vše ještě zhorší. Možná dítě jen prochází takzvaným obdobím vzdoru, kdy neguje všechno kolem, včetně jídla. Jaké fígly můžete vyzkoušet?

Tohle (možná) zabere!

1. Zkoušet a zkoušet – Děti jsou konzervativní a platí to i v jídle. Může se proto stát, že poprvé, podruhé ani potřetí nabízenou novinku nepřijme. Že mu napoprvé nezachutnala třeba ryba, však neznamená, že už ji nikdy jíst nebude. „Říká se, že dítě musí ochutnat novou potravinu až desetkrát, než ji přijme. Jedno odmítnutí by nemělo způsobit, že rodič jídlo navždy vyřadí z jídelníčku. Časem se dítě nejspíš chytne,“ radí dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Foto: Thinkstock

Z jídla to chce udělat trochu zábavuFoto: Thinkstock

2. Vykrajovátka pomůžou – Sice strávíte v kuchyni více času, ale výsledek za to přece stojí. Pokud snídani nebo večeři dítě moc nedá, pohrajte si s jídlem. Obyčejná vykrajovátka na vánoční pečivo vykouzlí z neoblíbeného chleba se sýrem zajímavé a pro děti lákavé tvary, které navíc může okousat. Vykrajovat jde i ovoce, zeleninu nebo třeba šunku. A koneckonců zapojit do vykrajování můžete i potomka, bude ho to bavit.

3. Zkuste malou lest – Nejlepší je zelenina a ovoce v syrovém stavu, to vám řekne každý odborník. Když se ale jen při zahlédnutí jablka nebo mrkve dá dítě na útěk, nezbývá než ho zkusit obalamutit, třeba mu ho zamíchat do oblíbené kaše. Nesnáší dítě maso, ale rajskou s těstovinami miluje? Propašujte tam malinko jemně umletého masa.

Postupně oblíbené ubírejte a neoblíbené přidávejte. „Vhodné je tyto suroviny dětem nenabízet ,pod tlakem`. Postupem času si na tyto potraviny navyknou,“ míní nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí Michala Boukalová.

4. Nedostatek motivuje – Když dítě, které sní bez problémů jen špagety, posadíte před obrovskou porci neoblíbené koprovky, je jasné, že ji nesní. Zkuste mu na talíř pro začátek dát jen trochu, a řekněte mu, že více jídla není. Většinou chce více, protože ho zajímá to, co není. Přidávejte mu postupně vždy po malé dávce, dokud samo chce nebo dokud nemáte pocit, že snědlo dost.

Foto: Thinkstock

Nadměrná porce je pro malého jedlíka silně demotivujícíFoto: Thinkstock

5. Nenuťte – Hodiny prosezené nad plným talířem, výhrůžky a přemlouvání, aby dítě porci snědlo, ničemu nepomůžou. I když vás odmítání jídla stresuje, snažte se zachovat klid. „Nucení do jídla je kontraproduktivní a může vyvolat nechutenství. Dítě, byť je malé, si pamatuje, že minule bylo při jídle zle, že maminka křičela, a k jídlu už jde ubrečené a nervózní,“ varuje dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Potomkovi ale zároveň pro klid v rodině neustupujte a neutíkejte mu hned vařit náhradní oblíbené jídlo. A nebojte se, i když oběd sem tam nesní, hlady nezemře.

6. Jděte příkladem – Při jídle prostřete i pro sebe nebo zbytek rodiny a jezte společně. Dítě je společenské, když navíc uvidí, jak ostatním chutná, možná se samo přidá.

A jaké fígle zabraly na vaše dítě?

Reklama

Načítám