Hlavní obsah

Poctivý biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

Hodnocení:
(59)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Adventní a vánoční pečivo, to není jen cukroví. Pečou se i vánočky a štoly, někdo dělá vánoční dorty a jiný zase biskupský chlebíček. A právě ten si připravíme: je úžasně jemný, nebesky sladký a prostě svátečně dokonalý!

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Na těsto
  • 220 g měkkého másla
  • 220 g cukru moučka
  • 5 vajec
  • 3/4 kypřicího prášku do pečiva
  • 270 g hladké mouky
  • 75 g kandovaného ovoce
  • 1 hrst rozinek namočených v griotce
Na polevu
  • 80 g hořké čokolády
  • 2 lžíce rostlinného oleje
Na formu
  • tuk na vymazání
  • polohrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C a formu na biskupský chlebíček (případně na srnčí hřbet jako my) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

Krok 2: Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem (jednu lžíci si nechte na šlehání sněhu) do pěny. Jeden po druhém všlehejte žloutky. Z bílků a zbylé lžíce cukru vyšlehejte tuhý hladký sníh. 

Krok 3: Do máslovo-žloutkové směsi zlehka vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nakonec i sníh. Úplně na závěr opatrně přimíchejte kandované ovoce a nasekané rozinky. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut dozlatova. Pak chlebíček vyndejte a nechte asi deset minut odpočívat. Posléze ho vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout. Pokud jste použili pečicí papír, sloupněte ho. 

Krok 4: Mezitím si připravte polevu. V parní lázni nebo při nízkém výkonu v mikrovlnce rozpusťte čokoládu a vmíchejte k ní kapku oleje. Polevou polijte vychladlý biskupský chlebíček na mřížce a nechte ztuhnout.

Pečete biskupský chlebíček? Anebo se o adventu postíte a sladkosti si užíváte až o Vánocích?

ynezorPumanzeSaNyknalC
27. 11. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.