Hlavní obsah

Jsem bacilonosič, omluvte mě! Co dělat, když jste nemocní, ale musíte ven?

Foto: Thinkstock

Hlava třeští, oči slzí a z nosu teče. Ale nedá se nic dělat, povinnnosti volají!Foto: Thinkstock

Kýcháte, smrkáte a je vám na nic – přesto ale musíte mezi lidi. Jak to udělat, abyste si nepřitížili, a pokud možno ani nikoho dalšího nenakazili? A jak dlouho vlastně infekční období trvá?

Článek

Zůstat doma v posteli by samozřejmě bylo ze všeho nejlepší (o tom, proč je právě postel tak důležitá, že dočtete tady). Ne vždycky to ale jde. Snad každý se občas dostane do situace, kdy ho v práci prostě nemá kdo zastoupit, musí dojít nakoupit nebo odvést dítě do školky. Jak to ale udělat, když se chcete zachovat zodpovědně a nenakazit přitom všechny okolo?

Chřipka je infekční ještě před propuknutím

Pokud dostanete pravou chřipku, v akutním stadiu vás určitě ani nenapadne někde pobíhat. Bohužel, infekční jste už den až dva před propuknutím nemoci, takže se můžete stát bacilonosičem, aniž byste o tom měli tušení. A i když nevystrčíte z domova ani nos, samozřejmě můžete nakazit toho, kdo se o vás bude starat. Nejnebezpečnější jsou právě první 3 až 5 dnů, kdy má nemocný vysoké horečky a často nedokáže vůbec vstát z postele, takže se bez pomoci neobejde.

Kašel: skoro určitě někoho nakazíte

Kašlání je způsob, jakým se tělo snaží zbavit vysoce infekčního hlenu a nepřátelských mikroorganismů. A pochopitelně i velmi účinný způsob, jak je předat dál. Obzvlášť nakažliví jste, máte-li vlhký kašel, při kterém vykašláváte hlen. V tomhle případě byste se měli snažit zkrátit pobyt ve veřejných prostorách na minimum.

Foto: Thinkstock

Pokud musíte do práce, i když se necítíte úplně zdraví, snažte se o maximální ohleduplnost. Používejte dezinfekční přípravky a neprskejte kolegům zblízka do tvářeFoto: Thinkstock

Rýma: podání ruky je horší než kýchnutí

„Rýma je nejnakažlivější první dva dny poté, co se objevily příznaky,“ říká MUDr. Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu. Rhinovirů, které rýmu způsobují, je víc než dvě stovky. Oproti všeobecně rozšířené představě se ale většinou nenakazíte kapénkovou infekcí při kýchání, ale především prostřednictvím doteku – tedy když si při kýchnutí přikryjete ústa dlaní a tutéž neumytou ruku pak někomu podáte při pozdravu.

Ochraňte své okolí před nákazou!

Na sto procent se vám to asi nepodaří, můžete ale nebezpečí infekce snížit. Zkuste tahle opatření:

  • Mytí rukou je základ! Myjte si je důkladně, mýdlem a teplou vodou, kdykoli jdete na toaletu, ale i mezi tím.
  • Kýchejte a kašlejte jen do kapesníčků, které okamžitě zahodíte a nenecháte je povalovat například po pracovním stole.
  • K dezinfekci místností (doma i v práci) využijte spreje s eukalyptovým éterickým olejem. Předměty, na které často saháte, občas otřete dezinfekčním ubrouskem a ruce ošetřete antibakteriálním gelem.
  • Doma spěte pokud možno odděleně od ostatních. Pokud máte chřipku, zkuste děti na pár dnů přestěhovat třeba k prarodičům.
  • Musíte-li použít MHD, nejezděte ve špičce. Pokuste se posunout si pracovní dobu tak, abyste mohli přicházet dřív nebo později.

Také máte v práci „dobráka“, který bez zábran prská na všechny strany? Dejte mu přečíst náš článek!

Reklama

Související témata: