Hlavní obsah

Jste doma za služku? Tyhle 4 věci byste měla udělat!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Každý den vstane v půl sedmé ráno a nezastaví se dřív než v devět večer. Martina (39) totiž nejenže chodí do práce, ale také má na bedrech veškerou péči o dvě malé děti a domácnost. Její muž jí s ničím nepomůže.

Článek

Tohle je klasické uspořádání mnoha rodin, proto se tomuto problému věnuje další díl našeho vztahového seriálu. Martina a její muž jsou typickou ukázkou, jak špatně rozdělené povinnosti a role mohou narušit vztah.

Martina je se svým mužem přes patnáct let a tak nějak automaticky (aniž by to komukoli z nich vadilo) se stalo, že ona se od počátku sama starala o domácnost. Dokud nebyly na světě děti, případně když s nimi byla doma na mateřské, nebyl to zas takový problém. Vše zvládala, aniž by ji to nějak zásadně zatěžovalo. Změna nastala, když se vrátila do práce.

Tři šichty

Teď její dny vypadají tak, že ráno odejde do práce, po ní v rychlosti nakoupí, vyzvedne děti ze školy a školky, doma se starším napíše úkoly, připraví pro všechny večeři, zažene děti do koupelny a pak do postele, přečte pohádku. „Mezitím ještě něco málo poklidím, zapnu pračku a podobně,“ popisuje Martina.

V devět, když dům ztichne, se konečně může věnovat sobě či partnerovi. „Jenže to bývám úplně mrtvá, takže se buď odbelhám do ložnice, případně usnu na gauči,“ říká Martina. A co dělá její muž po návratu z práce? Nic! „Vždycky říká, jak je utahaný z práce, jak to má těžké a že si musí vydechnout. Ožije v podstatě až ve chvíli, kdy je vše hotovo. To se chce bavit, pouštět si se mnou film, otevřít si třeba víno nebo mít sex. A když řeknu, že jsem unavená, nebo když usnu, je naštvaný, že se mnou vůbec nic není,“ vysvětluje Martina.

Doma je tak často dusná atmosféra. První, co vás napadne, asi je, že je Martinin muž sobec, ale tak jednoduché to není. Chyba je nejspíš na obou stranách.

Pár slov odbornice

Ano, vypadá to jednoznačně. Martina má v podstatě tři práce: svoje zaměstnání, péči o domácnost a péči o děti. Její muž má jen svou práci, nic víc. Zatímco on odpočívá, ona kmitá. Podle vztahové koučky Kateřiny Chytre má tenhle problém ale více rovin i možností, jak vznikl:

  • Nulová komunikace - Tento stav je typický pro páry, které spolu nekomunikují. Obzvlášť ženy bývají často expertkami v očekávání. „Neřeknou si o pomoc, protože očekávají, že by to mělo partnera napadnout. Jenže tak zůstávají jejich představy o ideální domácnosti a o ideálním soužití jen v jejich hlavách,“ tvrdí Kateřina Chytra. Muži neumějí číst myšlenky a navíc: když něco z jejich pohledu třeba deset let fungovalo, nevidí důvod, proč by to nyní mělo být jinak. Dokud jim to neřeknete a nevysvětlíte!
  • Mužská lenost - Pravda je ale i to, že pánové mají tendence v dlouhodobém vztahu lenivět. Už se tolik nesnaží, do ničeho se nehrnou. Je jim fajn na gauči, a dokud je z něj nezvednete, sami to neudělají. Tím se ale v podstatě opět dostáváme k problému komunikace.
  • Ženský perfekcionismus - Častým jevem, s nímž se Kateřina Chytra v praxi potkává, je perfekcionismus, kdy žena lpí na dokonalosti. V úklidu, ve vaření, ve výchově... Jenže představte si, jak je asi muži, který třeba vysaje, ale partnerka pak jde a kritizuje, že to v rohu neudělal dobře. Příště se na to radši vykašle!
  • Nezájem - Samozřejmě je tu i možnost, že si žena o pomoc řekla, ale muž to nerespektuje. Prostě nechce. Tady to bohužel znamená, že nemá zájem, aby partnerce bylo ve vztahu s ním lépe. „Pokud vám muž nenaslouchá a nepomáhá, což je mimochodem základní stavební kámen manželství – být a tvořit společně –, potřebujete být natolik silná, abyste si svou pozici v rodině ustála,“ říká Kateřina Chytra. A je samozřejmě na zvážení, zda s takovým mužem vůbec chcete být.
Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Na gauči je tak dobře! A vysáto chcete mít přece vy, ne onFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Zkuste to změnit

Než začnete dštít síru, křičet, nebo dokonce přemýšlet o razantním řešení typu rozvod, zkuste svoje role tak trochu přerozdělit. Zařídit to tak, abyste se na domácnosti a dětech trochu víc podíleli. Tady jsou rady, jak na to:

  • Komunikace - Tohle je první a naprosto základní krok. Partnerovi nenadávejte, nic mu nevyčítejte, prostě spolu normálně mluvte. Vysvětlete mu, co byste od něj potřebovala. Buďte konkrétní: třeba by vám pomohlo, kdyby ráno odvážel děti do školy nebo kdyby dvakrát týdně obstaral nákup anebo ob den vařil večeře. Muži moc neslyší na obecné věty „potřebovala bych, abys mi víc pomáhal“, potřebují konkrétní informace, co mají či nemají udělat.
  • Důslednost - Jestliže slíbil, že bude každou středu vařit večeři, berte to jako hotovou věc. „Dovolte situaci jít až do důsledku. Pokud je váš muž laxní, nezbyde vám nic jiného než vydržet tak dlouho, dokud sám nepocítí důsledky svého nezájmu,“ říká Kateřina Chytra. Takže když nenakoupí, nebude doma žádné jídlo. Pokud nezapnul pračku, zítra nemá čistou košili do práce.
  • Sobeckost - Myslete také na sebe a prostě si alespoň jednou za čas udělejte volný den. Nechte partnerovi děti, nic mu nechystejte (žádné navařené skleničky s jídlem ani hromádky s oblečením) a jděte třeba s kamarádkou na nákupy, na kosmetiku, na sklenku vína. Vy si oddechnete a on si v praxi zažije, jak náročné to někdy může být.
  • Zodpovědnost s mírou - Naučte se nelpět na dokonalosti. No a co, že dětem dal do školky ušmudlané tričko. No a co, že k večeři namazal chleby. Kašlete i na ty drobky na zemi. Život není nikdy dokonalý, ale i tak si ho lze užít. Nepeskujte ho ani po něm práci neopravujte. Raději si vedle svého muže sedněte na gauč a dejte si sklenku vína. To vašemu vztahu prospěje víc než nablýskaná podlaha.

Když to nezabralo

Jestli nic z předešlých věcí nefunguje, je na čase zhodnotit, zda vůbec můžete být s takovým mužem někdy šťastná. „Je vás takový muž vůbec hoden? Když ani nenaslouchá vašim potřebám?“ dodává Kateřina Chytra.

Zásadní je vaše sebevědomí a vědomí vlastní hodnoty. Buď se rozhodnete být celý život služka, nebo chcete být rovnocennou partnerkou muže, na něhož se můžete spolehnout. Ta volba je jen na vás!

Mgr. Kateřina Chytra, která seriál Partnerský ring odborně zaštiťuje, je vztahová koučka s více než sedmiletou praxí. Pracuje ve Škole pro ženy, kde pomáhá lidem se vztahovými problémy, ale i se sníženým sebevědomím a hledáním osobní identity. Ovládá také metodu Emočních rovnic, díky níž je možné odhalit a odblokovat negativní emoční nastavení. Absolvovala terapeutický a sebezkušenostní výcvik v rámci tříletého studia v Centru přírodní léčby, je holistickou terapeutkou a pracuje nejen s myslí a emocemi, ale i s tělem formou reflexní terapie, je školitelkou v rámci Certifikace koučů Pure Mind Lenky Černé a je také autorkou motivačního CD „Vytvořte si harmonický vztah“. Odmalička miluje zpěv a svůj hlas otvírá v rámci tvořivého a intuitivního sboru Hravé Hlasy.

Jak moc vám partner pomáhá s dětmi a domácností?

Reklama

Související témata:

Načítám