Hlavní obsah

Jste nachlazení, nebo máte „(pod)zimní“ alergii? Poznejte to

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Rýma, kašel, kýchání, smrkání. Normální podzimní nachlazení, myslíte si. Ale co když za to může něco jiného než viry či bakterie? Napadlo vás, že můžete mít obyčejnou alergii? Víme, jak je od sebe rozlišit a jak proti alergii úspěšně bojovat!

Článek

Chřipka je obvykle virového původu. Alergie je přecitlivělá reakce imunitního systému na nejrůznější cizí látky. Obvykle se jedná o pyl, prach, zvířecí srst, ale také plísně. Jak poznat, co vás trápí, když jsou obtíže podobné? Ptali jsme se odborníků.

Nachlazení netrvá dlouho

V podzimních měsících se problémy podobné nachlazení zhoršují u lidí s alergií na plísně. Ty jsou sice jedny z hlavních alergenů po celý rok, ale tím, že je na podzim větší vlhko, množí se a způsobují problémy častěji. Plísně hrozí venku i doma: najdete je v tlejícím listí, zrovna tak jako na zdech vlhkých místností nebo i pod tapetami. Pokud objevíte bílý povlak i na rostlinách, pravděpodobně dýcháte velmi nezdravý vzduch. A jak tedy rozeznat alergii od nemoci? Jednoznačným ukazatelem je čas.

„Lehké nachlazení má obvykle poměrně rychlý průběh a po pár dnech vám začíná být lépe. U alergie ale obtíže přetrvávají. Pokud se u vás potíže objevují s nástupem podzimních sychravých dnů a přetrvávají až do příchodu zimy, nejedná se o jednorázové nachlazení. Projevy mohou být různé: svědění očí, rýma nebo zhoršené dýchání, zhoršení astmatu i atopického ekzému,“ říká Mgr. Jitka Laštovičková, odborná garantka Vím, co jím a piju.

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Alergii od nachlazení poznáte podle délky doby vašich potíží. Nachlazení odezní v rámci dnůFoto: LarsZ, Shutterstock.com

Žádná horečka ani bolest

Při alergii se v těle uvolňují chemické látky, které způsobují kýchání, svědivý pocit a smrkání. Alergie se ale nikdy neprojeví tělesnou bolestí nebo vysokou teplotou. „Podobnost příznaků s nachlazením může být, ale alergie je chronický zdravotní problém, nebývá při ní ani únava nebo teplota, takže problematiku snadno většinou rozpoznáte,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, internistka a obezitoložka.

Větrejte a vyhněte se mlhám

„Vhodné je větrat byt a dům a procházky načasovat tak, abyste se vyhnuli deštivému, mlhavému počasí,“ vysvětluje Jitka Laštovičková. Větrání by mělo být v zimě krátké, ale pravidelné. Pokud do bytu nevpouštíte čistý vzduch, budou se vám doma množit roztoči. Ti se vyskytují především v posteli, kde mají ideální podmínky k životu. Živí se totiž částečkami lidské kůže.

S ohledem na alergii na roztoče odborníci doporučují vyvarovat se zbytečných tkanin v interiéru, což znamená vyhodit nebo alespoň velmi často prát a čistit koberce a závěsy. „Pravidelně perte deky, polštáře, čistěte matrace a další textilie. Po opuštění lůžka je vhodné nechat peřiny větrat, a ne hned zastýlat, protože roztočům se daří v teple,“ doplňuje odbornice.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Čerstvý vzduch pouštějte do svého domova pravidelně, ale krátceFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Pozor na příliš velké teplo

„S topnou sezonou dochází k vyššímu vysušování sliznic dýchacího systému, což může zvýraznit stávající alergické obtíže. Podobně pak i zvýšený podzimní výskyt infekčních onemocnění dýchacích cest zhoršuje kondici sliznic a většinou zhorší alergické projevy. Pokud bydlíte v oblasti, kde se topí lokálně pevnými palivy či čímkoli, co je levné, neudělá vám dobře ani procházka venku. Ve městě pak zhoršuje dýchání zvýšený výskyt smogu v podzimních dnech,“ doplňuje Hana Mojžíšová.

Vyčistěte si vzduch

Pokud trpíte silnou alergií, řešením by pro vás mohly být domácí čističky vzduchu. Kvalitní čistička zachytává částice prachu, pachy, zvířecí srst, plísně, roztoče, bakterie i kouř a nyní už existují i filtry přeměňující zdraví škodlivý formaldehyd na neškodné sloučeniny.

„Formaldehyd má bohužel doma každý. Uvolňuje se z podlah, nábytku, nátěrových hmot, dekorací, bývá součástí barev, lepidel, ale i vonných svíček. Způsobuje podráždění dýchacích cest, svědění a pálení očí, bolest hlavy a únavu, zhoršuje astma, zatěžuje játra a srdce, je spojován s rakovinou dýchacího ústrojí. Zvlášť citliví jsou na formaldehyd alergici, malé děti a starší lidé,“ vysvětluje Pavlína Vacková, produktová manažerka značky Rowenta a expertka na zdravý vzduch.

Čističky vzduch vyčistí a zvlhčovače uleví od dráždivého kašle kvůli příliš suchému vzduchu. Vybrali jsme pro vás několik produktů, které by vaše problémy mohly vyřešit nebo alespoň zmírnit:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistička vzduchu Rowenta Intense Pure Air Allergy+ PU4020F1 dle údajů výrobce filtruje 99,99 % znečištění a trvale likviduje formaldehyd, cena 7499 Kč. Čistička vzduchu Philips s technologií AeraSense AC3259-10, 14 561 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistička vzduchu Medisana AIR, cena 1439 Kč. Zvlhčovač vzduchu Clean Air Optima CA-606, 4111 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zvlhčovač vzduchu Wellife 25 W JF-010, 599 Kč. Zvlhčovač vzduchu Hyundai HUM 770, 1500 KčFoto: Archiv firem

Roztoči a plísně ale nejsou to jediné, co vás může v zimních měsících potrápit. Typickou „zimní“ alergií, která se projevuje v období nízkých teplot, tedy na podzim a v zimě, je takzvaná chladová kopřivka. Tito lidé jsou zkrátka alergičtí na chlad. To v praxi znamená, že se jim v mrazivých teplotách velmi špatně dýchá a mají otoky na místech těla, která nejsou zakrytá. Dalším příznakem je také zarudnutí nebo popraskání kůže. Chladová alergie je ale velmi vzácná a trpí jí spíše ženy než muži. Postižení lidé musejí dbát na teplé oblečení a chránit se před prudkými změnami teplot. Například tak, že z minus dvaceti nevlétnou hned do extrémně vytopené místnosti, ale počkají pár minut na chladnější chodbě, aby si přivykli změnám.

Pokud máte podezření, že vaše zdravotní problémy způsobuje alergie, určitě se vydejte k lékaři, alergologovi kvůli testům. Chřipku možná zaženete sami doma dostupnou léčbou, ale na alergie je třeba užívat speciální léky, které vaše symptomy potlačí.

Máte některou z uvedených zimních alergií?

Reklama

Načítám