Hlavní obsah

Trápí vás bolesti hlavy, únava, alergie? Poradíme vám, jak správně větrat

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com

Reklama

Otevřít a za chvíli zavřít okno, zdá se to být zcela banální. Ovšem správně větrat umí jen málokdo, přitom je to klíčová věc, díky které můžete bojovat proti plísním, rosení oken i třeba četnosti nemocí obyvatel vaší domácnosti.

Článek

Proč je větrání vůbec tak důležité? Ve zkratce proto, abyste doma měli zdravé a nezávadné prostředí. Lidské tělo produkuje látkovou přeměnou například oxid uhličitý a ten patří mezi zdraví škodlivé plyny.

Příznaky pobytu v lidově řečeno vydýchaném prostředí jsou bolesti hlavy, alergie a záněty dýchacích cest. Aby toho nebylo málo, tam, kde se nevětrá, se začne dařit plísním. I při jejich rychlém růstu si toho však všimnete třeba až za půl roku. Mezitím už vás může trápit dlouhodobá únava, podrážděné oči, sliznice v krku či neustálý kašel.

Záleží i na počtu osob v místnosti

Teplé období roku je snad konečně tady. Co nevidět se dočkáte i teplot okolo třiceti stupňů Celsia. A právě s ročním obdobím, respektive teplotou venku, souvisí i způsob, jak doma větrat. Tedy jak si co nejúčinněji vyměnit vydýchaný vzduch za čerstvý.

Některé moderní domácnosti již disponují funkcí řízeného větrání, kde za vás „myslí“ technika. Pokud ta vaše mezi nimi není, musíte na pravidelný přísun čerstvého vzduchu pamatovat sami.

Nejlépe nyní na jaře uděláte, když otevřete několik oken naráz a vytvoříte průvan. Teplý vlhký vzduch tak opustí místnost a udělá prostor čerstvému a suchému. „Například spící člověk přirozeně uvolní za noc jeden půllitr až litr vlhkosti,“ uvádí Jaroslava Dlouhá, marketingová manažerka společnosti Vekra. Díky vyvětrání před nocí si navíc v ložnici snížíte teplotu, a to je pro spánek vždy lepší. „Často větrat je také nutné v místnostech s větším množstvím květin,“ uvádí Jaroslava Dlouhá, marketingová manažerka společnosti Vekra. Okna tak nechávejte otevřená několik minut a větrejte víckrát za den. Frekvence záleží na počtu osob a jejich činnosti uvnitř. Ideálně byste se měli snažit udržovat vlhkost v interiéru okolo 45 procent.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Správně větrat je kumšt :-)Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Jak si horko nepustit dovnitř

Na jaře a na podzim větrejte ideálně patnáct minut. V létě můžete nechat byt provanout i půl hodiny. Specifikem léta, konkrétně větrání v opravdu nesnesitelných letních parnech, je pak otevírání oken brzy ráno, případně v noci a pozdě večer. Ne v době nejvyšších teplot. Nepřetržitě otevřenými okny ve vedrech byste pak jen docílili toho, že horko by natáhly i stěny a o to hůře pak budete teplo z vašeho domova dostávat.

Nejvhodnější teploty venku v tomto období bývají mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní. Když jsou venku tropy, tak mezi desátou dopoledne a třetí odpoledne mějte okna úplně zavřená, zatáhněte i žaluzie a závěsy. Jinak budete doma jako ve skleníku.

Foto: Vadim Georgiev, Shutterstock.com

Také rádi sedíte v okně a čtete si? V létě to rozhodně nedělejte!Foto: Vadim Georgiev, Shutterstock.com

V zimě pět minut

Pro studené měsíce pak platí obdobná pravidla s intenzivním větráním, jen dobu, kdy doma děláte průvan, zkraťte na pět minut. Vzduch se vymění, ale zdi nestihnou vychladnout. Pamatujte také na to, že efektivní větrání šetří v zimě i vaši kapsu. I když to zní paradoxně – suchý vzduch se totiž ohřívá rychleji než vlhký nevyvětraný.

Se zimním obdobím a větráním souvisí i rosení oken. „Značí to zvýšenou vnitřní vlhkost a velký rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou, vysvětluje tento jev hodinový manžel Ondřej Dušek. Přebytečná vlhkost se pak sráží na nejstudenějších místech a opět nahrává vzniku plísní.

A co takzvaná mikroventilace? Většinu oken můžete nastavit i do této polohy. Pamatujte však, že oknem sice vzduch prochází, ale větrání samo o sobě tímto nenahradíte. Dochází totiž pouze k vnikání zim, k potřebné výměně vzduchu pouhou mikroventilací nedojde.

Tak a teď vstaňte a otevřete okna!

Reklama

Související témata:

Načítám