Hlavní obsah

Jste v práci úspěšná, ale manžel to neunesl?

Foto: thinkstock

Někteří muži bohužel úspěch své ženy těžko snáší, pokládají ho za své selháníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývali úplně obyčejná rodina. Ona se starala o domácnost a o dceru, její muž byl živitel rodiny. Teď se ale role obrátily. Ona podniká, má úspěch, a její muž to nezvládá! Co s tím?

Článek

Naše čtenářka Jana je deset let vdaná, má šestiletou dceru a ještě před dvěma roky neměla o svém manželství jediné pochyby. „Manžel chodil do práce, živil nás, protože já byla s malou na mateřské,“ vzpomíná Jana.

Když jí mateřská končila, přemýšlela, co bude dělat. A muž jí překvapivě připomněl její dlouholetý sen začít podnikat. „Podpořil mě, řekl, ať to zkusím, když o tom už tak dlouho přemýšlím. Že když to nevyjde, uživí nás, a když jo, tak tím líp pro nás pro všechny,“ říká Jana.

Pokus vyšel

A tak se vrhla do podnikání. A po roce s překvapením zjistila, že její byznys funguje velmi dobře. „Začalo se mi dařit, byla jsem nadšená. Z práce, z toho, že mám úspěch a samozřejmě, že je to poznat i finančně,“ vypráví Jana. Po dvou letech tráví ona mnohem víc času v práci a její muž se musí výrazně zapojit do péče o domácnost a o dceru. „A je to i o penězích. Já teď vydělávám o dost víc peněz než manžel,“ říká Jana.

Foto: thinkstock

Budovat kariéru, nebo manželství? To je bohužel dilema, před kterým se ženy často ocitajíFoto: thinkstock

Jenže štěstí Janě nevydrželo příliš dlouho. Zdá se, že její manžel tuhle změnu nenese příliš dobře. „Začalo to narážkami na to, že jsem pořád v práci, dcera už ani neví, jak vypadám, a jemu že už rostou prsa,“ popisuje Jana. V poslední době se ale jeho naštvání stupňuje, je neustále nepříjemný, nemluví s Janou, a i když to neřekl nahlas, má pocit, že by si přál, aby s podnikáním skončila a vše bylo jako dřív.

Bohužel nic neobvyklého

Jakkoli si říkáte, že muž by měl mít z úspěchu své ženy logicky radost, a stejně tak by měl ocenit, že si rodina finančně polepšila (jsou přece pár a je jedno, kdo kolik vydělává), není tento problém pro odborníky nijak překvapující. „Ve společnosti bohužel stále přetrvává zažitý fakt, že muž je prostě lovec, který má zajistit rodinu, a žena je ochránkyně domácího krbu. Důsledkem vlivu okolí tak muži berou obrácení rolí jako své selhání a neschopnost,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Ne každý muž přenese přes srdce, že on je spíš ochráncem rodinného krbu než mužem živitelemFoto: thinkstock

Co teď?

Možná spíš než o to, proč se muži takto chovají, jde o to, jak problém vyřešit? Podle odborníků musí v prvé řadě nastat diskuse. „Vše se dá vysvětlit a vytvářet dohody. Rozhodně není dobré vzdát se práce, která vás baví. Nikdy nesmíte obětovat sám sebe pro druhého, který je neschopný něco přijmout,“ radí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Tedy žádný konec podnikání a návrat ke starým zvykům! Pomoci může spíš následující:

  • Upřímný hovor – Jana by měla manželovi upřímně vysvětlit, jak moc ji práce naplňuje, a že pokud se jí vzdá, nebude šťastná. „Měla by manželovi vysvětlit, že její úspěch je vlastně i jeho zásluhou,“ radí Lucie Horníková. On ji podpořil, bez jeho pomoci by to přece nezvládla.
  • Zapojit ho – Možná by pomohlo, kdyby Jana partnera do svého podnikání zapojila. „Proč by nemohl pomoci? Ale ne jen na oko, ale opravdově, aby se necítil jako loutka. Je to velmi těžké, ale pokud to jen trochu jde, zkusila bych to,“ radí Lucie Horníková.
  • Žádné narážky – zapomeňte na jakékoli narážky (byť myšlené opravdu jen v legraci) o tom, že mu ta zástěra moc sluší a podobně. A už vůbec nepřipomínejte, kdo kolik vydělá peněz a kdo co zaplatil.

Rozhodně by ale Jana měla vše začít co nejdříve řešit, protože není vůbec ojedinělé, že tyto problémy často končí rozpadem vztahu. „Když se partneři nedokážou domluvit, nebo to vůbec neřeší, může to znamenat konec,“ varuje Aleš Kalina.

Zažily jste něco podobného? Máte pro Janu ještě další rady?

Reklama

Načítám