Hlavní obsah

K domu patří plot. Víte, jak vybrat správný typ?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohraničuje pozemek, chrání majetek, svým způsobem reprezentuje a vymezuje váš prostor. V neposlední řadě svým vzhledem dotváří celek obydlí. Podle čeho vybrat plot? Hledisek je hned několik.

Článek

Ukotvit pár sloupků, natáhnout pletivo… Tak jednoduché to ve většině případů není. Materiálů na trhu je celá řada, plot můžete vybudovat dřevěný, drátěný, kamenný, betonový, ale také živý. A každý má samozřejmě svá pro a proti.

Zapadne mezi sousedy?

Než začnete budovat, měli byste se seznámit s tím, co daný materiál vyžaduje z hlediska technického i finančního, a vzít v úvahu, že každý má odlišnou životnost. Některé potřebují pravidelnou péči, jiné jsou téměř bezúdržbové. Navíc i následná údržba něco stojí, což znamená, že pak prodražuje zdánlivě levnější variantu.

Přihlédnout byste měli také k dopravní infrastruktuře v těsné blízkosti vašeho příbytku a místním zvyklostem, tedy zda zapadne do rázu okolí. Všude se váš favorit prostě nemusí hodit. A jistě nechcete, aby váš plot vzbuzoval údiv a působil „jako pěst na oko“.

Dle domu i funkce zahrady

Plot je zkrátka důležitým architektonickým prvkem. V neposlední řadě, či spíše v té první, by tak samozřejmě měl respektovat charakter obytného domu a vhodně jej doplnit. Od toho se pak odvíjí výběr materiálu, ale také tvar či barva oplocení.

Jelikož je ve hře také vaše soukromí, je jen na vás, do jaké míry jej budete střežit – to následně ovlivní třeba výšku plotu. Jinak vám bude záležet na jeho neprůhlednosti v místech, která ohraničují terasu či zákoutí s bazénem, a jinak v užitkové části zahrady, kde pouze pěstujete zeleninu, případně se naopak chcete pochlubit rozkvetlými záhony.

Foto: Spok83, Shutterstock.com

Foto: Spok83, Shutterstock.com

Z čeho můžete vybírat

Finančně nejdostupnější bývají ploty drátěné. Naprostá klasika, jejíž výhodou je nejenom cena, ale i rychlost, s jakou může být postaven. Moc parády ovšem nenadělá a ani soukromí zrovna neochrání. Vhodný je třeba na větší pozemky a užitkové zahrady.

Dále přichází v úvahu plot dřevěný, a to buď s podezdívkou, nebo bez. Ten druhý vás sice nezruinuje, jeho životnost je však nízká. A to nemluvíme o nutnosti se o takový plot pravidelně starat.

Mezi levnější a naopak téměř bezúdržbové patří ploty plastové. Vyhnete se natírání, jsou odolné proti škůdcům a „lesk“ jim navrátíte, když je čas od času opláchnete vodou pomocí vapky čili vysokotlakého čističe. Tyto ploty se vyrábějí přímo z PVC, případně z recyklátu, ty ovšem mají kratší životnost, neboť se postupně můžou začít vydrolovat.

Vysoké nároky splňuje plot kovaný vyrobený technologií žárového zinkování. Odměnou za vynaloženou nemalou investici bude jeho bezúdržbovost a extrémně dlouhá životnost – vydrží i přes 50 let.

Foto: ThomBal, Shutterstock.com

Foto: ThomBal, Shutterstock.com

Z betonu i kamení

Hitem posledních let jsou ploty betonové. Žádné strachy, nejde o nevzhledné bednění. Různě barevné i profilované – jednostranně i oboustranně – panely se zasadí do pevných sloupků. Tento typ oplocení se vyznačuje velkou stabilitou, snadnou montáží bez nutnosti kopat základy a životností 40 až 50 let. Hodí se tam, kde chcete mít zaručeno stoprocentní soukromí.

Takzvané gabionové ploty jsou vlastně drátěné konstrukce vyplněné kamením. Plot může být sám o sobě pouze gabionový a přijde vhod, když se chcete vyvarovat zvědavých pohledů kolemjdoucích či sousedů. Případně je možné gabionové prvky zkombinovat třeba s dřevěnými plaňkami či železnou výplní. Většina firem nabízí řešení na míru, takže si vyberete vlastní kombinaci kamene, kovu a dřeva.

Dřeviny vyžadují čas

Takovou specialitou jsou ploty živé, které mají bezesporu své kouzlo, ale musíte se obrnit trpělivostí a počítat s následnou péčí. Cena se různí podle použitých dřevin a při výsadbě mladých rostlin hrozí i riziko, že se hned napoprvé všechny neuchytí.

Než se rozhodnete pro zelenou zástěnu, hlavně u menších pozemků mějte na paměti právě metry čtvereční. Když dřeviny konečně zmohutní a začnou plnit svoji funkci, což nějaký rok potrvá, současně „ukrojí“ půl metru až metr od hranice pozemku.

Možností a kombinací je skutečně mnoho. Vybírejte proto důkladně, a hlavně s rozmyslem!

Načítám