Hlavní obsah

Kabelky podle příležitosti. Víte, jakou vzít do divadla, do práce či na výlet?

Foto: profimedia

Víte, k jaké příležitosti volit jakou tašku? Jestli si nejste zcela jisté, čtěte opravdu pozorně!Foto: profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou za čas si potřebujete udělat radost nákupem nové kabelky, ale pak máte špatné svědomí? Zamyslete se nad tím, který typ kabelky ještě nemáte, a tím pádem je naprosto OK si ho koupit! :)

Článek

Mít na výběr je fajn proto, že můžete stejný outfit oživit několika způsoby, a taky proto, že některé typy kabelek se k určitým příležitostem nehodí.

Psaníčko nemůžete nemít

Nejroztomilejší druh kabelky. Psaníčko využijete párkrát do roka na firemní večírek, ples nebo divadelní premiéru. Mít univerzální černé se rozhodně hodí, ale zároveň by byla škoda nepořídit si i nějaké excentričtější. Pak dá samozřejmě práci vymyslet k němu šaty a boty (a proto je ideální příležitost pořídit vše najednou:-)). Později můžete psaníčko prodat dál a za rok si pořídit místo růžového chlupatého třeba lesklé s komiksovým potiskem!

Foto: Archiv firem

Psaníčko může být velmi elegantní. Na foto (zleva): růžové psaníčko Felice, 329 Kč, (prodává Answear), saténové psaníčko Chi Chi, 859 Kč (prodává ZOOT)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Můžete zvolit i extravagantní variantu. Na foto (zleva): pizza psaníčko Cheap Monday, 470 Kč, (prodává Freshlabels), modré psaníčko Anna Smith, 539 Kč, (prodává ZOOT)Foto: Archiv firem

Houpačka na předloktí

Menší až středně velkou kabelku, která má zpravidla dvě kratší ucha, můžete nosit jak do práce, tak večer na víno. Hodí se i na večírek – v tom případě čím menší, tím kabelka vypadá lépe. Důležité je, že se tyto kabelky nosí opravdu na předloktí, ne na rameni. Jakmile ji narvete na rameno, kabelka naprosto ztrácí své kouzlo.

Vzhledem ke správnému způsobu jejího nošení není vhodné mít v kabelce dvě kila brambor, litr mléka a přísady na pečení bábovky. Ale to vám vaše předloktí řekne po deseti minutách samo.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): khaki kabelka H&M, 999 Kč, hnědá kabelka Stradivarius, 599 KčFoto: Archiv firem

Hobo kabelka klidně i na nákupy

Tato kabelka ve tvaru půlměsíce (v zavěšeném stavu) se na rameni naopak nosí. Je prostorná, takže je možné do ní složit nákup, ale zároveň je díky měkkosti materiálu menší, když v ní skoro nic nemáte. To je dost praktické. V současné době není úplně trendy, ale některé dámy na ni nedají dopustit. Každopádně ji doporučujeme pouze přes den nebo na večeři s kamarádkami. Na rande nebo večírek si vyberte elegantnější variantu.

Foto: Archiv firmy

Kabelky na rameno si udržují svou popularitu. Na foto: černá a šedá kabelka, 799 Kč, obojí ZaraFoto: Archiv firmy

Shopper pro regiment

Jak napovídá název, tahle kabelka vás přímo vyzývá k nákupu – večeře, nových šatů nebo kosmetiky. Je objemná, nosí se na rameni a měla by mít kvalitní švy nebo kovové spony, aby udržela i větší zátěž. Ke společenským událostem se nehodí, ale protože na takové akce nepotřebujete nosit věci za pět lidí, určitě sama ráda zvolíte skladnější kabelku.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): pudrově růžový shopper s variantami popruhů, 599 Kč, černý shopper, 949 Kč, obojí H&MFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): červený shopper Mango, 999 Kč, barevný shopper Reisenthel, 799 Kč, (prodává Answear)Foto: Archiv firem

Přes rameno jde o klasiku

Menší kabelka na dlouhém popruhu, kterou nosíte křížem přes rameno (také tzv. cross body kabelka), je jedna z těch ležérnějších. Ideální na víkendovou procházku, klidně i na výlet. Pozor ale na délku – záleží na postavě a na tom, jak je vám kabelka pohodlná, ale určitě by neměla končit pod půlkou vašich stehen, ani začínat u žeber. Takové módní nešvary si může dovolit maximálně školačka ze začátku druhého stupně.

Cross body kabelka může být tak malá, až se někomu zdá, že se hodí i do Státní opery. Spíše ne. Tam raději zvolte psaníčko.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): černá taška Pull & Bear, 299 Kč, hnědá taška Stradivarius, 399 KčFoto: Archiv firem

Batoh nejen pro trampky

Batohy se vrátily do módy a mnoho dívek a žen už je nosí od rána do večera. Městské batohy mohou být vysoce funkční – voděodolné, s kapsami na notebook, s pevnými uchy a opěrným systémem pro záda, ale vyrábí se krásné a levnější stahovací vaky.

Hodně modelů je vyrobených přímo pro milovníky elegantních a ženských designů, rozhodně neplatí, že budete s batohem vypadat jako horal. S batohem nemáte všechno tak rychle po ruce, ale pro vaše záda bude batoh vždycky lepší než kabelka. Navíc uvidíte, jak příjemné je mít tak volné ruce!

Foto: Archiv firmy

Mezi oblíbený typ patří rolovací batohy. Na foto (zleva): černý voděodolný batoh, 2658 Kč, barevný voděodolný batoh, 3038 Kč, obojí Braasi IndustryFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Mezi batohy najdete spoustu různých designů. Na foto (zleva): zlatý batoh s kohoutí stopou Mi-Pac, 830 Kč, voděodolný černobílý batoh Enter, 1730 Kč, obojí prodává FreshlabelsFoto: Archiv firem

Bonus, který nesmí chybět nikdy, plátěná taška

Spíše praktická věc, která navíc často svým vzorem vyjadřuje nějaký názor. Plátěná taška by měla být samozřejmostí ve vaší denní kabelce. Jednak do ní dáte nákup, protože igelitkám je dobré se vyhnout, a za druhé vás často nečekaně zachrání. (Dáte do ní mokrý deštník, rozdělíte obsah tašky do dvou, pokud je moc těžký, nebo do plátěnky pro jistotu zabalíte krabičku s jídlem).

Foto: Archiv firmy

Plátěné tašky jsou dobré nejen na nákup. Na foto (zleva): taška Na samotě u lesa, 249 Kč, taška Něco skrývám, 229 Kč, (obojí prodává ZOOT)Foto: Archiv firmy

Jaká je vaše nejoblíbenější kabelka? A je nová, nebo ji máte mnoho let?

Načítám