Hlavní obsah

Kajínek: Víme, proč ho ženy milují

Foto: kajinekfilm.cz

Konstantin Lavroněnko jako Jiří KajínekFoto: kajinekfilm.cz

Reklama

Do českých kin se už zanedlouho vloupe nejslavnější nájemný vrah v dějinách České republiky. Film Kajínek, režisérský debut herce a kaskadéra Petra Jákla, slibuje napětí, lásku i velká odhalení. Stane se tak z dvojnásobného vraha hvězda a hrdina národa? Dost možná.

Článek

Už teď ho chtějí

Filmaři a hlavní protagonisté nového filmu Kajínek, který zaútočí na všechna kina už 5. srpna letošního roku, dostali jedinečnou příležitost setkat se s jedním nejvíce střežených porevolučních zločinců tváří v tvář. A jak na 2,5hodinový rozhovor vzpomínají? „Očekávala jsem, že člověk, který sedí patnáct let ve vězení, bude vyhaslý, zlomený, neudržovaný. Hodně mě překvapilo, že byl plný energie, napjatý, jakoby připravený ke startu,“ líčí setkání Tatiana Vilhelmová, která ztvárnila jeho mladou ambiciózní advokátku Pokorovou.

Doživotně odsouzenému vězni prý neustále chodí obdivné dopisy a dokonce i nabídky k sňatku. Co na něm ženy tak hrozně přitahuje? Odpověď musíme hledat od konce: samozřejmě nebyl svatý, ale podle oficiálních zdrojů zavraždil muže, kteří v podsvětí platili za ještě větší padouchy, než byl on sám. Morální soudy tedy někteří proto odsunují stranou. Do karet mu hraje i jeho hrdinský čin: útěk z věznice Mírov 29. října 2000. Byl první a zároveň poslední, kdo to dokázal. „Český Alcatraz“ opustil na dlouhých 5 týdnů. Jeho příběh je navíc ještě celý opředen tajemstvím – spousta důkazů chybí a nejasností přibývá. I o tom je nový film Kajínek!

Foto: kajinekfilm.cz

Vladimír Dlouhý a Tatiana VilhelmováFoto: kajinekfilm.cz

„Proč ženy milují kriminálníky? Já bych tam viděla dva hlavní směry," začíná vysvětlovat psycholožka Olga Kučerová z naší poradny Zeptejte se psychologa, „člověk koná zločin z důvodu, který je v něm hluboko zakořeněný. Vychází pravděpodobně z rodinného prostředí. Může to být proto, že se mu v dětství nedostávalo lásky. Pak ženy vycítí, že trpí nedostatkem lásky a snaží se mu to vynahradit. Chtějí o něj pečovat, chtějí mu dokázat, že ony budou lepší a veškerou lásku mu vynahradí.

Pak je také možnost, že zločinec koná na základě křivdy nebo zoufalství. Pak na něm ženy nejvíce přitahuje ta mužnost – odhodlanost a schopnost vyřídit si s někým účty, vzít spravedlnost do vlastních rukou a nebát se zajít až za hranici zákona."

Za co vlastně sedí

Krátce po tom, co se Jiří Kajínek vyučil opravářem zemědělských strojů, propadl hazardu. Postupně se začal napojovat na podsvětí a záhy ho ovládla jeho vášeň – vykrádání bytů. Na začátku 80. let mu ovšem životní cestu zkřížila havárie na motorce. Člověk, který ji zavinil, prý nebyl z politických důvodů potrestán. To je údajně okamžik, kdy Kajínek zlomil nad spravedlností hůl. Nevěří nikomu, jen sám sobě.

Za katr poprvé usedl v roce 1982, později si odpykával i 11letý trest odnětí svobody. Při první vycházce z výkonu trestu utekl. Na konci května 1993 se pak odehrála ona osudová událost: zatáčka u Plzně, mrtvý podnikatel Janda a jeho bodyguard Pokoš, druhý bodyguard přežil a Kajínka usvědčil. A dál už to znáte – říjen 2000 útěk z Mírova, 8. prosince pak následuje jeho dopadení v bytě Marie Černé, manželky mnohonásobného vraha. O 4 roky později se případu ujímá advokátka Klára Slámová a usiluje o znovuobnovení procesu – zatím neúspěšně. V roce 2008 byl Kajínek převezen do věznice v Karviné.

Film Kajínek je jeden z mála povedených akčních českých filmů. Bude vás mrazit v zádech, čeká vás husí kůže a nečekaně kvalitní zážitek. Tak na Kajínka určitě vyrazte – už na začátku srpna!

Reklama

Související témata:

Načítám