Hlavní obsah
3,1
(260)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Dokonalé čokoládové muffiny podle tohoto receptu stojí za to! Vláčnost jim propůjčuje zakysaná smetana v těstě a výraznou chuť dodají čokoládové čočky.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 muffinů
  • 240 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 120 ml oleje
  • 190 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 120 ml mléka
  • 190 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g čokoládových čoček
Článek

Čas od času si určitě můžete s absolutním klidem dovolit malý hřích v podobě jednoho lahodného kakaového muffinu s čokoládou. Nebo dvou... Nebo tří...

Postup

01.

Všechny suroviny včas vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 200 °C.

02.

V jedné míse smíchejte sypké suroviny: hladkou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.

03.

V druhé míse ručním šlehačem zpracujte cukr krupici, olej, vejce, mléko a vanilkový extrakt. Do našlehané směsi pak jemně zamíchejte zakysanou smetanu

04.

Nyní opět s pomocí ručního šlehače postupně na několikrát zašlehejte sypkou směs do tekuté. Do vzniklého těsta nakonec zamíchejte lžící nebo vařečkou 3/4 množství čokoládových čoček.

05.

Těsto rozdělte do muffinové formy, použijte buď silikonovou, nebo kovovou, kterou předem vymažte máslem a vysypte moukou, případně použijte papírové košíčky.

06.

Pečte prvních pět minut při 200 stupních, pak teplotu zmírněte na 180 stupňů, na muffiny rozdělte zbytek čokoládových čoček a dopečte je během cca 20 minut. 

Foto: Svatava Vašková

Po upečení nechte muffiny vychladnout na drátěné mřížceFoto: Svatava Vašková

Máte rádi sladké a čokoládové? Pak doporučujeme ještě obrácený hruškový koláč s čokoládou a karamelem nebo hříšně dobrý čokoládovo-kakaový koláč.

Reklama

Načítám