Hlavní obsah
3,8
(21)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Jablka nabízejí spoustu možností, jak si užít jejich báječnou, šťavnatou chuť. Zkuste i tuto zdravější alternativu moučníku, který potěší i děti ke svačině.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
9 muffinů
Muffiny
  • 70 g lískových oříšků
  • 2 ks vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 40 g másla
  • 50 g medu
  • 70 g bílého jogurtu
  • 200 g jablek
  • 40 g rozinek
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce krupičky
Drobenka
  • 20 g ovesných vloček
  • 15 g třtinového cukru
  • 15 g másla
Článek

Postup

01.

Formičky anebo plech na muffiny vyložte papírovými košíčky anebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupičkou, můžete použít i celozrnnou krupici.

02.

Lískové ořechy vsypejte na pánev a opékejte pár minut, dokud nezačne praskat slupka. Odstavte, a když oříšky trochu zchladnou, přendejte je do utěrky a mněte tak, aby se slupka oddělila. Oloupané oříšky nasekejte nahrubo, 20 g dejte stranou na drobenku.

03.

Máslo a med nechte pozvolna rozpustit v rendlíku a dbejte, aby směs nebyla horká. V míse zatím prošlehejte metlou vejce s cukrem a pak k nim přilijte rozpuštěný med s máslem, přidejte jogurt a jablka a důkladně promíchejte.

04.

Do mísy přidejte rozinky, 50 g ořechů, mouku, kypřicí prášek a sodu, skořici a špetku soli. Vařečkou těsto důkladně promíchejte.

05.

Připravte si drobenku. Prsty promíchejte ovesné vločky, cukr, máslo a zbylé ořechy (20 g).

06.

Těsto nalijte do připravených formiček nebo do formy asi 2 cm pod okraj. Posypejte drobenkou. Pečte při 190 °C 30 minut.

Reklama

Načítám