Hlavní obsah

Nejoblíbenější superpotravina. Jak vám prospívá kakao?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vychutnávat si tu lahodnou chuť a přitom vědět, že to děláte pro zdraví. Zní to jako sen? Kakao obsažené v čokoládě je skutečně jednou z potravin mimořádně bohatých na cenné živiny. Abyste si ovšem užili jeho fantastické benefity, nemůžete sáhnout po leckteré čokoládě.

Článek

Čokoláda. Někoho už jen to slovo samotné pošimrá na duši. Představa, že tuhle oblíbenou potravinu můžete směle zařadit do svého zdravého jídelníčku, je jednoduše báječná. Viďte? Ovšem záleží, kolik kakaa je tu zastoupeno. Pojďte si o kakau, kakaových bobech, potažmo čokoládě přečíst více. Dozvíte se nejen, jak vašemu tělu prospívá, ale také které výrobky z něj mají nejlepší účinky.

Kde se vzalo kakao

Kakao sice původně pochází z Ameriky, ale nejvíce kakaovníkových plantáží se nachází v západní Africe. Ze stromů se sklízejí celé plody, které mají uvnitř kakaové boby. Ty je potřeba oddělit od zbytku dužiny. Následně se boby nechají několik dní sušit a fermentovat. Pokud jste si někdy koupili drcené kakaové boby, pak se jednalo o produkt, jehož výroba v tomto bodě skončila.

V případě dalších produktů se pokračuje pražením a mletím, které z bobů vytvoří pastu. Lisováním této pasty se získává kakaové máslo, hojně využívané v kosmetice, zbytkovým produktem je pak sušina, respektive kakaový prášek. A například základ čokolády tvoří směs másla a sušiny, do níž se přidávají další suroviny jako cukr, mléko a podobně.

Foto: PixieMe, Shutterstock.com

Plody rostou přímo na silných větvích nebo na kmeni stromu a sklízejí se většinou mačetouFoto: PixieMe, Shutterstock.com

Kakaové boby: Pražené, nebo nepražené?

Pokud čtením tohoto článku nechcete jen ospravedlnit své občasné čokoládové hříchy, ale jde vám primárně o zdravotní benefity, pak vsaďte na 100% kakaový prášek z nepražených bobů. Nejčastěji tyto výrobky nesou označení „raw“ a zároveň „bio“, popřípadě „organic“.

Pražením se totiž část příznivých látek v kakau ničí, proto má nepražený kakaový prášek lepší účinky. A když ho smícháte s horkým mlékem, můžete se opájet lahodnou chutí takto udělaného kakaa.

Pokud chcete jít ještě o krok dále, dejte šanci drceným kakaovým bobům. Můžete je zobat jako oříšky, případně si je zamíchat do jogurtů, ovesných kaší či jimi ozdobit dezert.

Tabulka čokolády je dobrá volba

A co když si chcete zkrátka jen užít tabulku čokolády? I to je způsob, jak dodat tělu cenné živiny obsažené v kakau. Ideální jsou z tohoto hlediska čokolády, které obsahují více než 70 % kakaa. Zaměřte se také na složení výrobku a dejte přednost těm, které uvádějí co nejméně surovin – zpravidla jsou bez přidané chemie a rostlinných tuků.

Na jednu věc si ale dávejte pozor. Ačkoli se kvalitní vysokoprocentní čokoláda dá považovat za zdravou součást každodenního jídelníčku, vždy si hlídejte množství. Stále se jedná o vysoce energetickou potravinu, která ve velkých dávkách není zrovna přítelem štíhlé linie. Pokud si svůj denní energetický příjem alespoň zhruba hlídáte, několik dílků vám jistě neuškodí.

Foto: SEE D JAN, Shutterstock.com

Kakaové boby obsahují flavanoly, což jsou rostlinné živiny, které mají pozitivní vliv na cévyFoto: SEE D JAN, Shutterstock.com

Zdravotní benefity kakaa

  • Dávka železa, hořčíku a dalších - Kakao je bohaté na celé spektrum cenných látek. Ve 100 gramech se nachází dvojnásobná denní dávka železa, také více než denní dávka hořčíku, draslíku a vlákniny. Obsahuje i celkem dost zinku, vitaminu C a vitaminů skupiny B.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak - Flavanoly, které jsou obsažené v kakau, mají dobrý vliv na krevní tlak. Působí preventivně proti infarktu.
  • Má dobrý vliv na psychické zdraví - Kombinace cenných minerálů pomáhá eliminovat stres, ale také únavu, naopak podporuje pocity štěstí a je přínosná i pro zdravý spánek.
  • Prospívá střevům - Kakao má také probiotické účinky, což nejvíce ocení vaše střeva.
  • Zpomaluje stárnutí - Spektrum antioxidantů obsažených v kakau pomáhá ničit volné radikály, které jsou spojovány s rychlejším stárnutím.

Reklama

Načítám