Hlavní obsah

Kakaový závin

Hodnocení:
(193)
Foto: Jan Přibylský
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Pokud milujete dobroty z kynutého těsta, určitě vyzkoušejte tento závin. Nadýchané těsto s intenzivní chutí kakaa si zamilujete.

Ingredience pro:
2 záviny
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • sůl
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 ml oleje
  • 80 g cukru
Na náplň:
  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Začněte kváskem. Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte po lžičce mouky a cukru, vše promíchejte a na teplém místě nechte vzejít.

Krok 2: Do mísy nasypte zbytek mouky, promíchejte ji se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce, žloutek a olej. Pak do směsi vmíchejte kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta pak nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.

Krok 3: Když je těsto nakynuté, rozdělte ho na dvě části. Každou vyválejte do tvaru obdélníku tak, aby vzniklo asi půl centimetrové těsto. 

Krok 4: Rozehřáté máslo smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem a hotovou směsí potřete obě těsta.

Krok 5: Zatočte je a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, pečením se zvětší. Oba záviny potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Po vychladnutí je pocukrujte. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
28. 2. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.