Hlavní obsah
3,1
(211)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Pokud milujete dobroty z kynutého těsta, určitě vyzkoušejte tento závin. Nadýchané těsto s intenzivní chutí kakaa si zamilujete.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 1 ks žloutků
  • 150 ml oleje
  • 80 g cukru
Náplň
  • 100 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Začněte kváskem. Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte po lžičce mouky a cukru, vše promíchejte a na teplém místě nechte vzejít.

02.

Do mísy nasypte zbytek mouky, promíchejte ji se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce, žloutek a olej. Pak do směsi vmíchejte kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta pak nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.

03.

Když je těsto nakynuté, rozdělte ho na dvě části. Každou vyválejte do tvaru obdélníku tak, aby vzniklo asi půl centimetrové těsto. 

04.

Rozehřáté máslo smíchejte s moučkovým cukrem a kakaem a hotovou směsí potřete obě těsta.

05.

Zatočte je a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, pečením se zvětší. Oba záviny potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Po vychladnutí je pocukrujte. 

Reklama

Související témata:

Načítám