Článek
Postup
Krok 1: Kokos opražte nasucho na pánvi. Jablka nebo hrušky pokrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem a skořicí. Rozinky buď předem namočte do rumu, nebo je s ním krátce zahřejte, aby rychleji nabobtnaly.
Krok 2: Na plátu těsta si podélně naznačte třetiny a boční části pokrájejte ostrým nožem nebo rádlem na proužky jako ve videu.
Krok 3: Na střední část rozložte kokos (další dobrá alternativa strouhanky je perník na strouhání nebo vločky), na něj jablka, rozinky a nakonec kousky másla.
Krok 4: Proužky těsta zapleťte podle videonávodu, závin potřete vajíčkem, posypejte trochou cukru a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova. Hotový můžete bohatě pocukrovat.
Štrúdl nemusí být jen z jablek. Vyzkoušejte třešňový závin s tvarohem nebo švestkový štrúdl s mákem. A jestli opravdu spěcháte a vaření moc nedáte, upečte si bleskový čokoládový závin jen ze tří ingrediencí – je luxusní a lehčí recept nenajdete!