Hlavní obsah

Dublin: Město proslulého piva, muziky a pohodové nálady je ideální tip na prodloužený víkend

Foto: Madrugada Verde, Shutterstock.com

Foto: Madrugada Verde, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybí vám na vaší cestovatelské mapě Irsko? Pak je nejvyšší čas to napravit. Je vlastně blízko, a třebaže se nejedná o úplně levnou destinaci, kupa skvělých zážitků vám to plně vynahradí.

Článek

Stojíme před asi nejslavnějším pubem na světě. Proslulý The Temple Bar v centru Dublinu svítí ostře červeným výkladem do dáli a nelze jej přehlédnout. Už jen krok a můžeme ochutnat slavné pivo Guinness, které se vyrábí jen pár bloků odtud. A ač je pondělí odpoledne, vevnitř je úplně narváno.

Vládne tu skvělá atmosféra, z valné části i díky živé muzice. Pravé irské, která místní náladu skvěle dokresluje. V takové chvíli vás okamžitě přejdou všechny starosti či špatné myšlenky a řeknete si jediné: „Na světě je fakt hezky!“ A přesně tenhle pocit vás neopustí po celou dobu, co budete v Irsku. Těžko říct, jak jen to ti Irové dělají…

Dublin si vás ihned podmaní

Jak co nejlépe popsat Dublin? Přátelský, vlídný, uvolněný… Zorientujete se tu rychle. Městem teče řeka, která odděluje historické centrum od modernější části. Jejím ústředním bodem je nákupní zóna, kde najdete snad všechny známé i méně známé značky, takže pokud si chcete odvézt kromě zážitků z Irska i něco hezkého na sebe, určitě si vyberete.

Ceny jsou podobné jako všude v Evropě, ale na rozdíl od Česka je výběr samozřejmě širší. Milovnice levných nákupů určitě zamíří i do některého z nákupních domů Penneys, které jsou jinak v celé Evropě známé jako Primark. Tady jsou ale doma a najdete je po celém Irsku, jsou tu velmi oblíbené a sami Irové v nich nakupují opravdu ve velkém.

Foto: SAKhanPhotography, Shutterstock.com

Park u katedrály svatého Patrika bývá za hezkého počasí plný lidí, kteří si sem chodí posedět a odpočinout. Jsou tu stánky s občerstvením a pořádají se tu i malé trhy s různým zbožímFoto: SAKhanPhotography, Shutterstock.com

Cesta z pubu do katedrály

Naopak historické centrum přímo vyzývá zastavit se, brouzdat se půvabnými uličkami, dát si něco dobrého k jídlu a pití a zaposlouchat se do všudypřítomné hudby. Pak se ještě můžete zajít podívat na zdejší hrad, který zase až tak moc výstavní není.

Mnohem zajímavější je katedrála svatého Patrika (Saint Patrick's), místního patrona, a především přilehlý park, který Dubliňanům i turistům slouží jako odpočinková zóna. Tady najdete i proslulou lavičku Václava Havla (Havel's Place) od Bořka Šípka, vybudovanou na počest našeho prezidenta. Podobné najdete po celém světě, namátkou ve Washingtonu, Paříži, Barceloně i po celé České republice.

Foto: Rolf G Wackenberg, Shutterstock.com

Místo, které nesmíte při návštěvě Dublinu minout: nejznámější pub The Temple BarFoto: Rolf G Wackenberg, Shutterstock.com

Výlet za město

Oblíbeným místem k víkendovým výletům je pro všechny obyvatele Dublinu poloostrov Howth. Z centra města se sem dostanete během půlhodinky vlakem a čeká vás opravdu přenádherná procházka. Začíná v přístavu, kde si můžete dát na posilněnou skvělé fish and chips nebo třeba kávu, a pak pokračovat směrem k pěšince vedoucí kolem útesů. Celý poloostrov po ní obejdete zhruba za tři a půl hodiny.

Do tohoto času jsou ovšem započítané i časté zastávky na focení, protože tady to snad ani jinak nejde. Čekají vás pohledy jako vystřižené z impresionistických obrazů korunované pohledem na maják, který působí tak idylicky, že ani nevěříte, že jste jen kousek od hlavního města ostrova. Tady se skutečně zastavil čas a je tu tak nádherně, že si člověk říká, že by tu nejraději zůstal. Nebo se sem alespoň brzy vrátil.

Foto: Peter Krocka, Shutterstock.com

Cesta kolem nádherných útesů na malém poloostrově Howth vás zavede až k romanticky usazenému majáku, který bohužel není přístupný. Obdivovat jej tak můžete jen zdálky, ale i to stojí za toFoto: Peter Krocka, Shutterstock.com

Rady na cestu do Dublinu

  • Let do Dublinu trvá z Prahy zhruba dvě a půl hodiny a letenky začínají přibližně na 3 000 Kč. Lepší je kupovat je s delším předstihem.
  • Ubytování je v Irsku poměrně drahé, levnější nabídky bývají rychle vyprodané, takže raději rezervujte včas. Výhodnější bydlení je na okraji města.
  • Místní hromadná doprava funguje v Dublinu velmi dobře a je překvapivě levná. Například z letiště do centra Dublinu se svezete za pouhá dvě eura. Výhodné je koupit si za 5 eur slevovou kartičku Leap Card, která platí po celém Irsku. Pořídíte ji už na letišti nebo ve většině obchodů s potravinami, v trafikách apod. Nahrajete na ni částku v eurech a pak ji jen přikládáte k terminálu při vstupu do autobusu. Ušetří vám dost peněz, finance si na ni můžete kdykoli přidat, a pokud vám na ní něco po odjezdu zbyde, vrátí se vám to na účet.

Načítám