Hlavní obsah

Pošlete talíře k moři: středomořská strava funguje i u nás a pomůže ke zdraví i štíhlejší postavě

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Spousta ryb, ale i zeleniny a ovoce, neobvykle upravené luštěniny, olivový olej, dobré víno... To jsou ingredience, ze kterých se skládá jídelníček v oblastech kolem moře. Proč byste si měli právě takový dopřávat nejen na dovolené?

Článek

Když si vzpomenete na dovolenou u moře, co se vám vybaví? Slunce, pláže, příboj a jistě i skvělé jídlo. Zelenina, dobré maso, voňavé bylinkami, kořením, mořem a třeba i večery u sklenky skvělého vína. Proč byste měli na přímořský jídelníček nejen vzpomínat, ale raději ho vzít za vlastní ideálně po celý rok?

Co nejvíc čerstvého!

Středomořský jídelníček stojí na spoustě čerstvého a kvalitního jídla. Žádná nebo krátká tepelná úprava ovoce a zeleniny, celozrnné produkty, zajímavě upravené luštěniny, čerstvé mořské ryby, kvalitní mléčné výrobky, většinou sýry a místo živočišných tuků olivový olej. Sečteno a podtrženo, přesně to, co by výživoví experti rádi viděli na talíři každého z nás.

„Právě středomořská strava je velmi vhodná pro i pacienty s vysokou hladinou cholesterolu. Jeden týden dovolené určitě problémy s cholesterolem nevyřeší, ale pomůže nám najít inspiraci, jak středomořské stravovací návyky přenést do běžného života. Pokud se to podaří, naše tělo nám poděkuje,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garant projektu Srdce v hlavě.

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Spousta čerstvé zeleniny, to je základ středomořské diety, kterou se vyplatí okoukatFoto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Vařte si!

Pokud  před fastfoodem a průmyslově zpracovanými jídly upřednostníte čerstvé potraviny, mezi které se počítá i doma vařené jídlo z kvalitních surovin, dostanete do těla nejen zdravou výživu, ale i méně kalorií. Tím se vám podaří snáze dosáhnout optimální váhy. „Průmyslově zpracované potraviny, například instantní nebo polotovary, narušují střevní mikrobiom, vedou ke zvýšenému příjmu potravy, a dokonce mohou vést i ke zhoršení inzulinové rezistence,“ popisuje Věra Burešová.

Argumenty, že u nás nejsou takové podmínky ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, neobstojí.  I v zimě můžete mít zeleniny dostatek. Dovážené čerstvé potraviny jsou čím dál dražší, o to víc se ale vyplatí zaměřit se na lokální produkci. Kořenová zelenina se dá poměrně dobře a dlouho skladovat, další, například rajčata, můžete zavařit či zamrazit, svoji úrodu můžete sterilovat nebo fermentovat. V obchodě můžete sáhnout i po mražených kouskách, mají stále vysoký obsah živin.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Ryby jsou cenným zdrojem prospěšných tuků a zelenina dodá vitaminy a minerály - z hlediska zdraví ideální kombinaceFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Co určitě okoukat?

Rozhodně se také vyplatí nahradit alespoň z části konzumaci vepřového a hovězího masa. V první řadě vsaďte na luštěniny, které jsou významným zdrojem bílkovin. Pak si můžete dovolit i častěji například mořské ryby. „Obsahují kromě zdravých tuků také vitamin D, vitamin B12, jód, vápník, fosfor a zinek. Mají v sobě tolik nutričně kvalitních látek, živin a vitaminů, které se u jiných potravin pohromadě jen tak nevidí,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse. Ale chybu neuděláte ani s rybami, které jsou k mání u nás, mnohdy taky čerstvé.

Zdravé tuky

Obsah zdravých tuků v rybách jsme zmínili – jde o omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega 6 nenasycené mastné kyseliny (například kyselina linolová) jsou zase obsaženy v rostlinných olejích, tedy i v olivovém. Zdravější varianty tuků, které ve středomořském jídelníčku převažují, pochází právě z ryb, libového masa, ořechů nebo olivového oleje. I díky tomu pomáhá, podle četných studií, také zlepšit krevní tlak, oddálit cukrovku a snížit riziko mozkové mrtvice a infarktu.

Okoukejte i pohodu

Z dovolené si nemusíte přivézt jen inspiraci v podobě receptů nebo surovin, dobré je si dopřát i pohodu, která je tam většinou s jídlem spojována, ať při domácím vaření, nebo při samotném jídle. Žádná houska se salámem z papíru nebo rychlý oběd z plastové krabičky u stolu vedle počítače, ale chvíle klidu, která přispěje nejen nervům, ale i trávení. No a když si večer dáte na závěr dne sklenku dobrého vína, tedy pokud vám to zdravotní stav dovoluje, tak jen dobře.

Reklama

Načítám