Hlavní obsah

Proč mít cestovní pojištění a jaký je ideální limit plnění? Záleží na destinaci i zdravotním stavu

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které pojištění si sjednat, pokud se chystáte na dovolenou? Základem je cestovní a pojištění storna, každé z nich slouží k něčemu jinému.

Článek

Rozhodně byste neměli vyrazit na dovolenou do zahraničí, pokud nemáte cestovní pojištění. Zvlášť, pokud se chystáte do zemí s drahým zdravotnictvím či budete zkoušet adrenalinové sporty. Stoprocentně by se měly pojistit i těhotné ženy.

Pojištění storna

Koupili jste si zájezd a chcete si být jisti, že se vám peníze za něj vrátí, pokud ze závažného důvodu nebudete moci odjet? Sjednejte si pojištění storna - velmi se to hodí rodinám s dětmi, které bývají častěji nemocné. Toto pojištění platí od zakoupení až do odjezdu, takže chrání ta rizika, která vzniknou ještě na území ČR. Je to například nemoc, jež zabránila odjezdu, ale pokud zvolíte rozšířenou variantu, pak pokryje i zrušení cesty kvůli rozvodu, předvolání k soudu, výpovědi a podobně. „Někteří klienti se domnívají, že pojištění storna lze využít i v případě, kdy se jim na dovolenou prostě jen nechce, ale to pojistit nejde. Stejně tak nelze stornovat dovolenou, na které již jste a jejíž část jste absolvovali,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Při uzavírání pojištění storna si lze sjednat výši spoluúčasti - bývá dvacet, ale i nula procent. Můžete ho uzavřít na celý zájezd od cestovní kanceláře, ale také pouze na letenky nebo ubytování, pokud jedete na vlastní pěst. Vždy předem oslovte pojišťovnu a vyptejte se na podrobnosti - například na lhůtu, do které musíte konkrétní službu pojistit - u letenky to bývá maximálně tři dny po jejím nákupu, ale u rezervace ubytování přes agentury typu Booking ihned už když zadáváte do systému číslo karty - a to, i když k zaplacení dojde až následně, či dokonce až v místě ubytování. Pojištění storna může být i součástí cestovního pojištění.

Cestovní pojištění

Na dobu, kdy budete v zahraničí, se sjednává cestovní pojištění. U něj je zásadní dohlédnout na krytí léčebných výloh, které hradí náklady na ošetření, léky a potřebné zdravotnické pomůcky, transport, hospitalizaci či repatriaci. Musíte počítat s tím, že turisté většinou bývají ošetřeni v drahých soukromých zařízeních. „Platí to v exotických destinacích typu Vietnam, Singapur nebo Dominikánská republika, ale i Řecku, Turecku či Egyptě,“ upozorňuje Vojtěch Zima ze společnosti AXA.

Cestovní pojištění ale pokrývá i další rizika spojená s cestováním - jako například úrazové pojištění, pojištění zavazadel či odpovědnosti. Jeho součástí je i asistenční služba, se kterou lze komunikovat v případě potíží. „I v zahraničí se můžete dostat do situace, kdy někomu jinému způsobíte škodu, takže rozhodně doporučujeme sjednat si i pojištění odpovědnosti. Některé škody mohou dosáhnout výše v řádu statisíců, někdy i milionů. Limit pojistného plnění by tedy měl být alespoň 3 miliony Kč,“ poukazuje na důležitou součást cestovního pojištění Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Cestovní pojištění lze uzavřít i na dálku, ale vždy byste si měli dobře pročíst jeho podmínky a hlavně výjimky.Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Kolik bude stát cestovní pojištění?

Cena cestovního pojištění je různá podle cíle vaší cesty. „Nejnákladnější je pojištění do USA, Kanady a Mexika, kde jsou oproti zbytku světa náklady na zdravotní péči až desetinásobné. Obecně dražší jsou exotické destinace, jako je Dominikánská republika, Zanzibar nebo třeba Kuba,“ říká Jiří Rippel, šéf obchodního rozvoje cestovní agentury Invia.

Za minimální pojistnou částku po Evropě se považují tři miliony. Důležitá je také odpovědnost za škodu vůči věci i třetí osobě, kde by minimální hranice měla být na dvou milionech. Roli hraje i délka pobytu a věk pojištěného, čím je starší, tím je pojištění dražší. Prodraží ho i rizikové aktivity - které do této kategorie počítá, si zjistěte u konkrétní pojišťovny. Pojišťovny mají i výluky, tedy aktivity, na něž vás nepojistí vůbec - jsou různé, ale typově je to lov exotické zvěře, potápění pod ledem nebo jachting na oceánu.

Cestovní pojištění v těhotenství

Během těhotenství by se měly ženy při cestě do zahraničí pojistit povinně! Výdaje za případnou zdravotní péči nebo porod v cizině mohou být opravdu velmi vysoké. Případnou cestu konzultujte s lékařem a nechejte si ji „posvětit“, i když to většina pojišťoven po vás chtít nebude. Pokud je ale těhotenství rizikové, většina pojišťoven vás nepojistí a je lepší necestovat do zahraničí. Je dobré si uvědomit, že cestovní pojištění sjednáváte pro sebe a jen některé pojišťovny by uhradily i péči o předčasně narozené dítě, protože není pojištěnou osobou!

Problém může být také s tím, že v některých částech světa je obtížné najít v případě těhotenských komplikací patřičnou zdravotní péči. „Záleží na destinaci, ale obecně v rozvojových zemích skutečně nemusí být zdravotní péče na dobré úrovni. Doporučujeme proto těhotným zvážit cestu do takových zemí nebo si alespoň ověřit, jakou úroveň zdravotní péče daná země nabízí a na co si dát před cestou a při pobytu v této zemi pozor,“ radí Gabriela Trojanová, specialistka cestovního pojištění KB Pojišťovny.

Související témata:
Pojištění storna

Načítám